«Αντικοινοβουλευτική η στάση της Κυβέρνησης να βασίζεται στις ψήφους της αντιπολίτευσης και να μην εισηγείται ο αρμόδιος Υπουργός Δικαιοσύνης νομοσχέδιο, που αφορά αλλαγές στον Αστικό Κώδικα»

Στην εκπομπή “Newsroom” της ERTNews με τους δημοσιογράφους Σταυρούλα Χριστοφιλέα και Μάκη Προβατά, παραχώρησε συνέντευξη ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Θανάσης Γλαβίνας.

«Το ΠΑΣΟΚ διαχρονικά έχει σταθεί υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πάντα στη γραμμή της κατάργησης κάθε είδους διάκρισης. Έχουμε ψηφίσει τη δεκαετία του ’80 τη συνολική αλλαγή του οικογενειακού δικαίου, που και τότε θυμίζω, συναντούσε αντιδράσεις. Αλλά και στο σύμφωνο συμβίωσης, στην ταυτότητα φύλου και σε κάθε είδους σχετικό νομοσχέδιο, το ΠΑΣΟΚ ήταν πάντα παρόν προς τη θετική κατεύθυνση» σημείωσε ο κ. Γλαβίνας ως προς το επικείμενο νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Ο κ. Γλαβίνας επέκρινε ως αντικοινοβουλευτική τη στάση του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι «από το ρεπορτάζ σας σχετικά με τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, που δεν θα ψηφίσουν θετικά, καταλαβαίνει κανείς ότι δεν υπάρχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία από την πλευρά της συμπολίτευσης και οπωσδήποτε θα χρειαστούν και ψήφοι της αντιπολίτευσης. Εμείς έχουμε δηλώσει ότι σε αυτά τα ζητήματα, δεν μπορεί μία κοινοβουλευτική πλειοψηφία να εισηγείται ένα νομοσχέδιο αλλά ουσιαστικά να βασίζεται στις ψήφους της αντιπολίτευσης για να το περάσει. Ο Πρωθυπουργός δεν μπορεί να πείσει όχι μόνο τους βουλευτές, αλλά και τους υπουργούς του, που υποχρεούνται να υπογράψουν τα νομοσχέδια της κυβέρνησης. Αυτή είναι μία αντικοινοβουλευτική στάση. Όπως αντικοινοβουλευτική στάση είναι και το να εισηγείται το νομοσχέδιο ο Υπουργός Επικρατείας. Μιλάμε για αλλαγές στον Αστικό Κώδικα. Υπάρχει και ο καθ’ ύλην αρμόδιος Υπουργός Δικαιοσύνης. Θα θέλαμε να ακούσουμε την άποψή του. Τα νομοσχέδια που αφορούν τους Αστικούς Κώδικες τα εισηγείται ο Υπουργός Δικαιοσύνης και όχι ο εκάστοτε Υπουργός Επικρατείας, που έχει πιο γενικευμένες αρμοδιότητες. Η κυβέρνηση επιλέγει γενικώς αντικοινοβουλευτικούς διαδρόμους».

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Βουλευτή  Π. Παρασκευαΐδη, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής επισήμανε πως δεν απηχούν τις πάγιες θέσεις του κόμματός και απαντώντας στον υπουργό Υγείας, Αδ. Γεωργιάδη τόνισε ότι «δεν μπορεί να κατηγορεί για ομοφοβία το ΠΑΣΟΚ ο κ. Γεωργιάδης, που δεν ψήφισε το σύμφωνο συμβίωσης και τώρα κάνει μια οβιδιακή μεταστροφή. Καλώς, κάποιος να αλλάζει τη γνώμη του, όταν πάει στη σωστή κατεύθυνση, όμως δεν μπορεί να κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ, που ήταν πάντα παρόν σε όλες αυτές τις μάχες».

Ο Εκπρόσωπος Τύπου αναφερόμενος στις τελευταίες δημοσκοπήσεις σημείωσε ότι «η παράταξή μας, πριν λίγα χρόνια, κινδύνευσε με αφανισμό. Παρόλα αυτά κρατηθήκαμε στα πόδια μας και είμαστε πολύ χαρούμενοι και αισιόδοξοι, που βλέπουμε σήμερα να είμαστε το δεύτερο κόμμα και κοιτάζουμε με αισιοδοξία το μέλλον. Προσπαθούμε να παράγουμε έναν αξιόπιστο και σοβαρό λόγο. Να μιλάμε με ειλικρίνεια και να μην κάνουμε μικροπολιτική. Προσεγγίζουμε τα προβλήματα με ρεαλισμό και είμαστε φυσικά πάντα σύμφωνοι με τις αξίες και τις αρχές μας».

Τέλος, σχετικά με τις πρόσφατες επιθέσεις του κ. Κασσελάκη προς τον κ. Ανδρουλάκη, τόνισε ότι «διαπιστώσατε κι εσείς ότι στην εσωκομματική διαδικασία του ΣΥΡΙΖΑ δεν εμπλακήκαμε καθόλου για να μην θεωρηθεί ότι παίρνουμε το μέρος κάποιου, ή ότι το ΠΑΣΟΚ ευνοεί την εκλογή κάποιου. Αυτή η στάση ήταν θέμα αρχών και αξιών. Εμείς το υπερασπιστήκαμε αυτό. Όταν συναντήθηκαν στη Βουλή ο κ. Ανδρουλάκης με τον κ. Κασσελάκη, μεταξύ άλλων συζήτησαν για το θέμα των υποκλοπών. Και τι έκανε ο κ. Κασσελάκης; Ακριβώς το αντίθετο. Υιοθέτησε, δυστυχώς, τα επιχειρήματα του σκοτεινού διαδικτύου, του βούρκου που μηρυκάζουν ότι ο κ. Ανδρουλάκης λειτουργεί ως “εκβιαζόμενος” από τον κ. Μητσοτάκη. Ο κ. Κασσελάκης, λοιπόν, υπερέβη αξίες και αρχές. Σας θυμίζω, ότι και προεκλογικά έκανε το ίδιο λέγοντας ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ο Δούρειος Ίππος της Νέας Δημοκρατίας».


Πηγή

Leave a Reply