Ελληνοτουρκικά: Ειρωνείες και χλευαστικά σχόλια στη φαρέτρα των τουρκικών προκλήσεων

Τα συνεχιζόμενα παραληρήματα της Άγκυρας που φτάνουν μέχρι και στην επίκληση της ψυχολογίας,  σύμφωνα με αναλυτές εντάσσονται στα ευρύτερα αδιέξοδα, εσωτερικά και διεθνή, που αντιμετωπίζει η Άγκυρα

Της Πηνελόπης Γκάλιου

Ειρωνείες και χλευαστικά σχόλια είναι το νέο «entry» της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας, στην προπαγάνδα και την παραπληροφόρηση της Άγκυρας εναντίον της Ελλάδας, ξεπερνώντας κάθε όριο  διπλωματικής και πολιτικής αξιοπρέπειας. Στον αντίποδα, η ελληνική πλευρά πιστή στους κανόνες που διέπουν το Διεθνές Δίκαιο και στους κώδικες της πολιτικής αξιοπρέπειας, συνεχίζει να απαντά στην τουρκική  εμπρηστική ρητορική με επιχειρήματα και αποδείξεις που αποτυπώνουν  μόνο την πραγματικότητα και τον κατήφορο της γείτονος.

Σε αυτό το περιβάλλον σαφές ήταν το μήνυμα κατά του αναθεωρητισμού και των επιθετικών γειτόνων της Ελλάδας και της Ουκρανίας, που έστειλε  ο Νίκος Δένδιας με άρθρο του στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ, με αφορμή το τελευταίο ταξίδι του στο εμπόλεμο Κίεβο και ταυτίζει πλήρως τις τακτικές Πούτιν με αυτές του Ερντογάν.» Η τουρκική πλευρά έχει υιοθετήσει πλήρως τις ρωσικές μεθόδους» παρατήρησε ο κ. Δένδιας, προσθέτοντας ότι η Τουρκία το επισημαίνει ξεκάθαρα με την απειλή που διατυπώνει συχνά πυκνά «προσέξτε, αν δεν θέλετε να γίνετε Ουκρανία». Απέναντι στην πρωτοφανή πρόκληση που αντιμετωπίζουμε, έγραψε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών στο άρθρο του, «απαντάμε διεθνοποιώντας την τουρκική επιθετικότητα σε συμμάχους και εταίρους, χτίζοντας τις συμμαχίες μας με τους Ευρωπαίους εταίρους, τις ΗΠΑ, τις χώρες της ευρύτερης γειτονιάς μας, καθώς και με ανερχόμενες δυνάμεις που ασπάζονται τις ίδιες αξίες, όπως η Ινδία και η Ιαπωνία».

Πρωταγωνιστής του «νέου κεφαλαίου» προκλητικότητας της Άγκυρας, υπήρξε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας,  Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος ξεπέρασε κάθε όριο, παραληρώντας  κατά της Ελλάδας με αστειότητες περί ψυχολογίας. «Για να καταλάβει κανείς τον παράλογο φόβο της Ελλάδας για τους Τούρκους, πρέπει να γνωρίζει λίγη κλινική ψυχολογία» σχολίασε μιλώντας σε εκδήλωση με φοιτητές του Επιχειρηματικού και Ανθρωπιστικού Πανεπιστημίου.   Επέμεινε δε, να προκαλεί και με το τουρκολυβικό μνημόνιο απειλώντας ότι η Τουρκία θα κάνει ότι θέλει στη Μεσόγειο. «Υπογράφουμε μια συμφωνία για τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας με τη Λιβύη, υπογράψαμε τελευταία συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες και κάποιοι λύσσαξαν. Εσένα τί σε νοιάζει; Εγώ υπογράφω συμφωνία με όποια χώρα θέλω» ισχυρίστηκε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών.

Για ένα «επαίσχυντο κατασκεύασμα της Αγκύρας, που καταπατά κάθε έννοια Διεθνούς Δικαίου, δεν έχει καμία νομική υπόσταση και βρίσκεται ήδη στις διπλωματικές καλένδες» έκανε λόγο σε συνέντευξή του ο Υφυπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, τονίζοντας ότι «η  Ελλάδα, φυσικά, δεν μένει με σταυρωμένα τα χέρια. Υπερασπίζεται τα συμφέροντά της και έχει ήδη συνάψει στρατηγικές συμφωνίες με χώρες-κλειδιά, όπως είναι η Αίγυπτος και το Ισραήλ. Και αυτό, προφανώς, ενοχλεί την απέναντι πλευρά» κατέληξε.

Στο παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο αναφέρθηκε και ο Αλέξης Τσίπρας κλείνοντας τις εργασίες της κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ προτείνοντας  την επέκταση την επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο.  «Προσέξτε, δεν είναι casus beli, είναι Ανατολική Μεσόγειος και είναι κυριαρχικό μας δικαίωμα. Ένα απολύτως σαφές μήνυμα άσκησης κυριαρχίας μας σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Αυτό να γίνει στο πλαίσιο στρατηγικής που ανοίγει τη συζήτηση για οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας με όλες τις όμορες χώρες στην Ανατολική Μεσόγειο με Αίγυπτο, Λιβύη, Κύπρο και Τουρκία με προοπτική την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Εκτίμησε δε, ότι « είναι η μόνη προοπτική που μπορεί να δώσει διέξοδο. Να επιδιώξουμε έναν διάλογο οριοθέτησης με σαφείς κόκκινες γραμμές. Αυτό είναι ένα σοβαρό πλαίσιο άσκησης των δικαιωμάτων μας και άσκησης πίεσης στην Τουρκία για να σταματήσει τις προκλήσεις» κατέληξε

Κρεσέντο παραπληροφόρησης και από τον Σοϊλού

Με ένα κρεσέντο παραπληροφόρησης και  ο Τούρκος Υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού  επιτέθηκε  με περισσό θράσος στην Ελλάδα και στους ευρωπαίους με αφορμή τους 92 γυμνούς μετανάστες του Έβρου, ισχυριζόμενος ότι ήταν μια πολιτική αποσταθεροποίησης της Τουρκίας για «να μας κάνουν ξενοφοβικούς σαν αυτούς, να διασφαλίσουμε ότι θα αποτρέψουμε τυχόν μετανάστες που θα μπορούσαν να έρθουν σε αυτούς σκοτώνοντας, βασανίζοντας και εκφοβίζοντάς τους με τον ίδιο τρόπο που κάνει η Ελλάδα, και για να δημιουργήσουμε ένα ατσάλινο τείχος για αυτούς. για να μην πάνε στην Ευρώπη» είπε ο τούρκος Υπουργός.

Ισχυρισμοί τους οποίους αντέκρουσε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος με ανάρτησή του τονίζοντας και υπενθυμίζοντας ότι «Όλοι οι ευρωπαίοι πολίτες, όλος ο κόσμος είδαν την τουρκική στάση στην περίπτωση των 92 παράτυπων μεταναστών στον Έβρο: Εργαλειοποίηση του ανθρώπινου πόνου, παραβίαση του διεθνούς δικαίου, ψέματα, συκοφαντίες & μεσαιωνικές συμπεριφορές από την τουρκική πλευρά που δεν θα αποδεχθούμε!» ανέφερε ο κ. Θεοδωρικάκος.

Τι συμβαίνει με τα τουρκικά παραληρήματα

Τα συνεχιζόμενα παραληρήματα της Άγκυρας που φτάνουν μέχρι και στην επίκληση της ψυχολογίας,  σύμφωνα με αναλυτές εντάσσονται στα ευρύτερα αδιέξοδα, εσωτερικά και διεθνή, που αντιμετωπίζει η Άγκυρα τα οποία μπορεί να χαρακτηρίζονται «αλλοπρόσαλλα» αλλά ταυτόχρονα είναι και αναμενόμενα  «γιατί αυτή είναι  η πολιτική τους και ο αξιακός κώδικας της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας. «Άρα δεν πρέπει να πέφτουμε από τα σύννεφα αλλά δεν πρέπει να κάνουμε και τη σύγκριση για το τι πρεσβεύουμε εμείς και τί πρεσβεύουν οι τούρκοι. Έχουμε παράλληλους μονολόγους και διαφορετικούς αξιακούς κώδικες» παρατηρούν. Εξάλλου, πίσω από το απαξιωτικό ύφος του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη συγκεκριμένη επίθεση, φαίνεται να κρύβει πανικό και εκνευρισμό, επιχειρώντας παράλληλα να φοβίσει ή να προσβάλλει ή να απαξιώσει την Ελλάδα, στην εναγώνια προσπάθειά του να επικοινωνήσει στο εσωτερικό τουρκικό ακροατήριο ότι η Τουρκία είναι καλύτερη από την Ελλάδα. Κινήσεις που εντάσσονται στο πλαίσιο της τουρκικής προπαγάνδας ή στο πλαίσιο των ψυχολογικών επιχειρήσεων, που διεξάγει εδώ και πολύ καιρό στο χειμαζόμενο- από τις πολιτικές Ερντογάν- τουρκικό ακροατήριο.

«Είμαστε δυνατοί δεν φοβούμαστε. Αυτό προσπαθεί να μας κάνει η Τουρκία, αν ανησυχήσουμε , να υπερβάλλουμε στην αντίδραση. Δεν πρόκειται να το κάνουμε. Υπερβάλει αυτός που δεν ξέρει, που δεν είναι εκπαιδευμένος. Εμείς έχουμε παραπάνω δυνατότητες σε κάθε επίπεδο» απάντησε ο  πρώην υφυπουργός Εθνικής άμυνας και πρώην  Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού Αλκιβιάδης Στεφανής. 
 

Πηγή: skai.gr


Πηγή

Leave a Reply