Άρθρο Χάρη Δούκα στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ” – Επαναφορά πολιτικών δημοσίου συμφέροντος

Άρθρο του Γραμματέα Τομέα Ενέργειας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Χάρη Δούκα, στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”.

Το Δημόσιο κατέχει στην ΔΕΗ αυτή τη στιγμή το 34% των μετοχών της. Δεν είναι όμως απλώς μία καταστατική μειοψηφία, με δικαίωμα βέτο σε κρίσιμες αποφάσεις. Το Δημόσιο, με δεδομένο ότι το υπόλοιπο ποσοστό ανήκει σε πολλούς και διαφορετικούς μετόχους, που αθροίζουν ο καθένας πολύ μικρότερα ποσοστά, μπορεί να ασκεί διοίκηση και έχει τη συνολική ευθύνη των αποφάσεων. Διορίζει τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο, την πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου και διαμορφώνει τη συνολική στρατηγική του Ομίλου.

Ο λόγος λοιπόν που σήμερα η ΔΕΗ έχει από τα ακριβότερα τιμολόγια στην Ελλάδα και στην Ευρώπη (προ επιδοτήσεων) δεν οφείλεται στο 34%. Οφείλεται στη στρατηγική επιλογή της Κυβέρνησης να πουλάει ακριβά το ρεύμα η ΔΕΗ, να δημιουργεί υπερκέρδη, με την όποια ανακούφιση για τους καταναλωτές να έρχεται μέσα από τις επιδοτήσεις. Στρατηγική επιλογή της Κυβέρνησης είναι επίσης να διασφαλίζει τα υπερκέρδη της ΔΕΗ και με τον νέο μηχανισμό. Διότι, πως αλλιώς μπορεί να εξηγήσει κανείς πως ο νέος μηχανισμός βάζει πλαφόν στα υδροηλεκτρικά που κατέχει μόνο η ΔΕΗ στα 110 € / MWh, ενώ το λειτουργικό τους κόστος προσεγγίζει τα 10 € / MWh. Σε όλες τις άλλες τεχνολογίες, το πλαφόν είναι πολύ κοντά στο λειτουργικό τους κόστος.

Ο λόγος που στις άλλες χώρες προχωράνε οι κρατικοποιήσεις εταιριών, όπως στον ενεργειακό κολοσσό Uniper ή στο διυλιστήριο της Rosneft στη Γερμανία και στην Γαλλική EDF, είναι τα προγράμματα διάσωσής τους από τις Κυβερνήσεις, και όχι η προσπάθεια να αποκτηθεί η απόλυτη πλειοψηφία των μετοχών των εταιριών.

Συνεπώς, η επαναφορά των πολιτικών δημοσίου συμφέροντος από την ΔΕΗ δεν απαιτεί επανεθνικοποίησή της (με αύξηση των μετοχών του Δημοσίου σε ποσοστό 51% έναντι του 34% που είναι σήμερα). Απαιτεί αλλαγή στρατηγικής από την, διορισμένη από την Κυβέρνηση, ηγεσία της.


Πηγή

Leave a Reply