Επενδύσεις στην Ελλάδα: data centers – Κόμβος μεταφοράς ιντερνετικών δεδομένων

Μεγάλα έργα ανάπτυξης υποθαλάσσιων και επίγειων οπτικών ινών – Τι προβλέπει η συμφωνία των 850 εκατ. ευρώ με τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν

Τη θέση της ως κόμβου μεταφοράς δεδομένων επιδιώκει να ενισχύσει η Ελλάδα που φιλοξενεί τις περισσότερες από ποτέ επενδύσεις σε κέντρα δεδομένων (data centers). Τα data centers, που αποθηκεύουν τα δεδομένα και την πληροφορία που διακινείται μέσω του Διαδικτύου, χρειάζονται μεγάλα έργα ανάπτυξης υποθαλάσσιων και επίγειων οπτικών ινών, τομέας όπου σχεδιάζονται νέες επενδύσεις.

Όπως γράφει το moneyreview.gr, η πιο πρόσφατη συμφωνία είναι αυτή που υπέγραψε η ελληνική πολιτεία, κατά την πρόσφατη επίσκεψη στη χώρα μας του πρίγκιπα διαδόχου του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν. Είναι προϋπολογισμού 850 εκατ. ευρώ και έχει ως αντικείμενο την κατασκευή υπερσύγχρονου υποβρύχιου και επίγειου καλωδιακού συστήματος μετάδοσης δεδομένων EMC (East To Med Data Corridor). Στο σχήμα που θα υλοποιήσει το έργο συμμετέχουν με ποσοστό άνω του 50% ο σαουδαραβικός τηλεπικοινωνιακός όμιλος Saudi Telecom, η ΔΕΗ, ο κυπριακός τηλεπικοινωνιακός όμιλος Cyta και η τηλεπικοινωνιακή εταιρεία TTSA.

Το συγκεκριμένο καλώδιο, που θα διέλθει από τη Σαουδική Αραβία και τη Μεσόγειο, θα συνδέσει την Ασία με την Ευρώπη, εξασφαλίζοντας μια διαφορετική όδευση σε σχέση με τις υφιστάμενες, γεγονός που θα επιτρέψει την ταχύτερη μεταφορά δεδομένων. Βάσει του χρονοδιαγράμματος, το έργο εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει προς τα τέλη της χρονιάς και θα ολοκληρωθεί σε διάστημα δύο χρόνων. Οπως έχει ανακοινώσει η ΔΕΗ, το καλώδιο θα εξασφαλίσει τεράστια αύξηση στη συνδεσιμότητα δεδομένων από την Ευρώπη στην Ασία μέσω της Σαουδικής Αραβίας και θα μετατρέψει την Ελλάδα σε ανατολική πύλη δεδομένων της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τη Σαουδική Αραβία σε περιφερειακό ψηφιακό κόμβο μεταξύ Ευρώπης, Μέσης Ανατολής, Αφρικής και Ασίας.

Σε προχωρημένο στάδιο το έργο υποβρύχιου καλωδίου οπτικών ινών

Επίσης, σε προχωρημένο στάδιο βρίσκεται το έργο της κατασκευής του υποβρυχίου καλωδίου οπτικών ινών στο Ιόνιο από την ισπανική Islalink, που ανήκει στον καναδικό όμιλο Fiera Infrastructure. Το καλώδιο (Ionian) θα αναπτυχθεί από την Πρέβεζα μέχρι την Κροτόνε της Καλαβρίας, με τις δύο πόλεις να απέχουν η μία από την άλλη 322 χλμ. Θα συνδέσει το Μιλάνο και τη Ρώμη με την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, ένα μικρό τμήμα του θα είναι επίγειο και υπολογίζεται ότι θα τεθεί σε λειτουργία τον προσεχή χειμώνα.

Επίσης, η Islalink έχει υπογράψει συμφωνία 25ετούς διάρκειας με την Grid Telecom, θυγατρική του ανεξάρτητου διαχειριστή μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΔΜΗΕ). Αντικείμενο της συνεργασίας των δύο εταιρειών είναι η επέκταση του επίγειου δικτύου κορμού του υποβρυχίου καλωδίου Ionian, που πρόκειται να ολοκληρωθεί σύντομα.

Η λίστα αυτού του είδους των έργων περιλαμβάνει την υλοποίηση από τη Sparkle και την Google των υποβρύχιων καλωδίων Blue και Raman, με το πρώτο να σχεδιάζεται να συνδέσει την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ελλάδα και το Ισραήλ. Στη συγκεκριμένη αγορά ισχυρή παρουσία έχει η θυγατρική του ομίλου ΟΤΕ, OTEGlobe, που έχει αναπτύξει περίπου 21.000 χιλιόμετρα καλωδίων οπτικών ινών στο εξωτερικό. Οι επενδύσεις σε υποθαλάσσια και επίγεια οπτική ίνα απαιτούν υψηλά κεφάλαια και διαθέτουν μικρό περιθώριο κέρδους. Παρ’ όλα αυτά, η συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση για όγκο δεδομένων και οι προοπτικές που διαθέτει η Ελλάδα προσελκύουν νέους παίκτες στη συγκεκριμένη αγορά.

 

Πηγή: skai.gr


Πηγή

Leave a Reply