Τελευταία ευκαιρία VS ταφόπλακας δια πλιάτσικου για τη ΛΑΡΚΟ στη Βουλή

Της Ναντίν Χαρδαλιά

Ως «νάρκη» και αιτία «πολέμου» λειτούργησε η κυβερνητική τροπολογία για την εξυγίανση της ΛΑΡΚΟ Α.Ε. στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου ψηφίστηκε λίγο μετά τις 8 το βράδυ με τις ψήφους μόνο της κυβερνώσας πλειοψηφίας.

Κυβέρνηση κι αντιπολίτευση διασταύρωσαν τα ξίφη τους σε υψηλούς τόνους, με τους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Οικονομικών να αντιτάσσουν – απέναντι στα ομαδικά πυρά της αντιπολίτευσης περί ταφόπλακας, πλιάτσικου και ξεπουλήματος μπιρ παρά – την προειδοποίηση ότι αποτελεί την τελευταία ευκαιρία διάσωσης της εταιρίας, τη διαβεβαίωση ότι συνιστά τη μοναδική σοβαρή λύση επ' ωφελεία εργαζομένων, ΛΑΡΚΟ και εθνικής οικονομίας ταυτόχρονα και τις αιχμές για λαϊκισμό και ιδεοληψίες του ΣΥΡΙΖΑ.

Κυβέρνηση: Μοναδική αξιόπιστη προσπάθεια διάσωσης – καμία ρεαλιστική εναλλακτική

Χωρίς να μασήσουν τα λόγια τους για τις δύσκολες ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο κυβερνητικό σχέδιο, με εμφανή διάθεση αυτοκριτικής για την πορεία της εταιρίας και με ξεκάθαρη τη βούληση της κυβέρνησης για τη διάσωση της ΛΑΡΚΟ, Κωστής Χατζηδάκης και Χρήστος Σταϊκούρας, χαρακτήρισαν την υφιστάμενη κατάστασης της εταιρίας «δραματική», επισημαίνοντας πως ακόμη κι αν διαγράφοντα μονοκοντυλιά τα χρέη του παρελθόντος η εταιρία θα έμπαινε πάλι μέσα καθημερινά και χαρακτηρίζοντας αμφότεροι το προωθούμενο σχέδιο ως τη μοναδική αξιόπιστη προσπάθεια αποτροπής του υπαρκτού κινδύνου ξαφνικού θανάτου της δια της πτώχευσης.

Κ. Χατζηδάκης: Τελευταία ευκαιρία για τη ΛΑΡΚΟ

«Κάνουμε μια σοβαρή προσπάθεια, σύμφωνη με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και σε περιβάλλον που φαίνεται να υπάρχει ένα επενδυτικό ενδιαφέρον. Γι' αυτό ελπίζω ότι αυτή θα πετύχει. Θα βρεθεί αξιόπιστος επενδυτής και θα χρησιμοποιήσει τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων λόγω της εξειδίκευσής τους. Είναι η τελευταία ευκαιρία για τη ΛΑΡΚΟ. Η κυβέρνηση έχει το θάρρος να θέσει τον δάκτυλον εις τον τύπον των ήλων. Είναι μία σοβαρή λύση, αξιόπιστη, ευρωπαϊκή, που θα αντιμετωπίσει ριζικά το πρόβλημα αυτής της βαθιά προβληματικής επιχείρησης και θα τη θέσει σε νέες βάσεις», υπογράμμισε ο αρμόδιος Υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης.

Χ. Σταϊκούρας: Βασική μας επιδίωξη η προστασία των εργαζομένων από τη χρεοκοπία

Σε ανάλογο μήκος κύματος και ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος εκλέγεται και στην περιφέρεια Φθιώτιδας όπου δραστηριοποιείται η εταιρία, τόνισε πως: «Βασική μας επιδίωξη είναι η προστασία των εργαζομένων. Άρα της αποφυγής του υπαρκτού σεναρίου άτακτης χρεοκοπίας. Γι' αυτό μπαίνει ο ειδικός διαχειριστής. Η κυβέρνηση τολμά να σταθεί απέναντι σε αυτά τα προβλήματα και επιδιώκει να τα αντιμετωπίσει. Δυστυχώς δεν υπάρχει ρεαλιστική εναλλακτική λύση. Πράττουμε το καλύτερο για τους εργαζόμενους και την κοινωνία».

Μείωση μισθών για να μην σηκώσουν το βάρος μόνο οι φορολογούμενοι

Αμφότεροι οι Υπουργοί, δε, απαντώντας στις αντιδράσεις για την πρόβλεψη μεσοσταθμικής μείωσης του μισθολογικού κόστους κατά 25%, εξήγησαν ότι συνιστά ένα είδος συμβολής των εργαζομένων στο σχέδιο διάσωσης της επιχείρησης, ώστε να μην σηκώσουν όλο το βάρος οι έλληνες φορολογούμενοι μέσω της κρατικής επιχορήγησης ύψους 35 εκατομμυρίων ευρώ, που θα δοθεί για πρώτη φορά.

Πυρά για κωλοτούμπα – ιδεοληψίες και λαϊκισμό ΣΥΡΙΖΑ

Παράλληλα και οι δύο υπουργοί κατηγόρησαν τον ΣΥΡΙΖΑ για λαϊκισμό, ιδεοληψίες και ανέξοδη αντιπολίτευση, υποστηρίζοντας πως επί διακυβέρνησής του σωρεύτηκαν στη ΛΑΡΚΟ ζημίες ύψους 148 εκατομμυρίων ευρώ και πως παρά τα όσα διατείνεται δεν έχει κανένα εναλλακτικό σχέδιο, ενώ ως κυβέρνηση έκανε και «κωλοτούμπα» μετατοπιζόμενος από τη θέση περί δημόσιου χαρακτήρα της ΛΑΡΚΟ σε αυτή που αποτυπωνόταν σε επιστολή του Ευκλείδη Τσακαλώτου το Μάρτιο του 2019 για εξέταση προτάσεων ιδιωτών επενδυτών μέσω διεθνούς διαγωνισμού, παρότι μετά όπως τον κατηγόρησαν δεν απάντησε επί 2 ολόκληρα χρόνια στην Κομισιόν επί του θέματος.

«Τι κάνουμε σήμερα εμείς; Μια διαφανή διαδικασία διεθνούς διαγωνισμού για να βρεθεί ιδιώτης επενδυτής. Όταν το έλεγε ο κ. Τσακαλώτος ήταν υπεύθυνη πράξη και τώρα που το κάνουμε εμείς είναι νεοφιλελευθερισμός; Διαλέξτε και πάρτε», μέμφθηκε τον ΣΥΡΙΖΑ ο Κωστής Χατζηδάκης και πρόσθεσε δηκτικά: «Μήπως είστε απλώς δέσμιοι των ιδεοληψιών αυτής της περίφημης προσήλωσής σας στο δημόσιο τομέα που σας τυφλώνει πολιτικά και κοινωνικά και σας οδηγεί σε προφανείς παραδοξολογίες;».

Μπρα ντε φερ Σταϊκούρα – Τσακαλώτου και στη μέση το… πολιτικό γήπεδο

Ως προς τα περί προώθησης ιδιωτικοποίησης της ΛΑΡΚΟ κι από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο πρώην Υπουργός Οικονομικών, αντέτεινε τον ισχυρισμό ότι η άποψη του ΣΥΡΙΖΑ για τις ιδιωτικοποιήσεις είναι ότι δεν πρέπει να συνοδεύονται από μείωση μισθών και αντιστρέφοντας πυρά αμφισβήτησε ευθέως την αποτελεσματικότητα του κυβερνητικού σχεδίου.

«Δεν είναι ότι δεν εμπιστευόμαστε απλώς αυτή τη λύση είναι κι ότι δεν έχουμε καμία σιγουριά ότι εσείς ξέρετε και έχετε ένα αναπτυξιακό σχέδιο μέσα από το οποίο μπορεί να ανθίσει αυτή η εταιρία. Δεν έχετε αφήγημα και κανείς δεν εμπιστεύεται ότι θα σωθεί μία θέση εργασίας », σχολίασε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

«Αποφεύγετε να μπείτε στο γήπεδο. Γι' αυτό ασκείτε πολιτική από την εξέδρα Αλλά η πολιτική κρίνεται μέσα στο γήπεδο. Εμείς έχουμε την τόλμη να πάρουμε αποφάσεις για να σώσουμε μαγαζιά και θέσεις εργασίας», απάντησε ο Χρήστος Σταϊκούρας, έχοντας περιγράψει προηγουμένως τους χειρισμούς του κ. Τσακαλώτου στην υπόθεση.

Δριμύ κατηγορώ ΚΚΕ για «πλιάτσικο» & αδίστακτη αναγγελία θανάτου της ΛΑΡΚΟ

Επιθετική ήταν η κριτική του ΚΚΕ, που εξαπέλυσε δριμύ κατηγορώ εναντίον της κυβέρνησης και του κ. Χατζηδάκη προσωπικά, καταγγέλλοντας τροπολογία «ντροπή και αίσχος», που οδηγεί σε «ταφόπλακα» της ΛΑΡΚΟ.

«Κύριε Χατζηδάκη, ήρθατε με ένα κατηγορητήριο κι αγγελτήριο θανάτου της ΛΑΡΚΟ. Ποιον κατηγορείτε; Ποιος κυβερνούσε τη χώρα από το 80' μέχρι σήμερα; Δεν ήσασταν εσείς, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ; Σε ποιους απευθύνεστε χωρίς ντροπή; Θέλετε να πουλήσετε μπιρ παρά την εταιρία», σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Θανάσης Παφίλης, ενώ κατηγορίες για αδίστακτη και κυνική συρρίκνωση της επιχείρησης που την οδηγεί «στο εκτελεστικό απόσπασμα, αφού πλιατσικολογήσουν πάνω της πρώτα ιδιώτες δήθεν επενδυτές», έκανε λόγο ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής.

Προειδοποιητικά πυρά ΚΙΝΑΛ ότι θα παρακολουθεί τις εξελίξεις

Την πρόθεση του Κινήματος Αλλαγής να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, διατύπωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Ανδρέας Λοβέρδος, ξεκαθαρίζοντας ότι το ΚΙΝΑΛ δεν θα συμπράξει σε αυτό. «Αφήνετε να ρυθμίσει η αγορά το θέμα, η οποία όμως τόσα χρόνια σορτάρει στις πλάτες του λαού και το απόθεμα του ορυκτού πλούτου της χώρας», σχολίασε καυστικά ο ειδικός αγορητής του κόμματος, Γιώργος Αρβανιτίδης.

Βελόπουλος: Εκκαθαρίσεις μπαμ – μπαμ αντί για ανάνηψη του «ασθενή»

Την ειρωνεία επιστράτευσε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, για να εκφράσει τη διαφωνία του με την επίμαχη τροπολογία.

«Μπορείτε να γίνετε ειδικός εκκαθαριστής εταιριών κύριε Χατζηδάκη, Τις εκκαθαρίζετε στο φτερό. Μπαμ μπαμ. Εσείς έπρεπε να βρείτε τρόπο ανάνηψης όχι να τη θάψετε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Για προώθηση του ξεπουλήματος της εταιρίας «άρον άρον» και μάλιστα με κακή διαφήμιση που δεν παρουσιάζει τα θετικά στοιχεία του προϊόντος, έκανε λόγο ο ειδικός αγορητής του ΜέΡΑ25, Γιώργος Λογιάδης.