Άρθρο του Μιχάλη Κατρίνη, Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του Κινήματος Αλλαγής, στο site «Dailypost.gr»:
Απαντώντας στο πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής που ανακοίνωσε ο κ. Τσίπρας, ο υπουργός Οικονομικών κ. Σταϊκούρας αναρωτήθηκε ‘’αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα επαναφέρει τον «Νόμο Κατσέλη», ένα νόμο που επέτρεψε την εκτενή κατάχρηση και στον οποίο κρύφτηκαν όλοι οι στρατηγικοί κακοπληρωτές της χώρας’’.
Μέσα σε τρεις γραμμές κρύβεται ολόκληρη η πολιτική νοσηρότητα της πολιτικής σκηνής της χώρας. Και αυτό γιατί:
Αφενός ο υπουργός Οικονομικών συκοφαντεί ένα νόμο τον οποίο η παράταξή του και ψήφισε και τον αλλοίωσε στη συνέχεια προς όφελος των κακοπληρωτών, τους οποίους σήμερα κατηγορεί.
Αφετέρου, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπερασπίζεται ένα νόμο τον οποίο η παράταξή του δεν ψήφισε, τον κατήργησε οριστικά (μετά το τέλος των μνημονίων), ενώ δεν προτείνει την εκ νέου νομοθέτησή του.
Πέραν όμως του αντιπολιτευτικού λόγου του υπουργού στην …αντιπολίτευση, για ένα νόμο του ΠΑΣΟΚ, σταθμό στην προστασία των αδυνάμων, υπάρχει και η πραγματικότητα. Ποια είναι αυτή;
Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος το 2016, μόλις 1 στους 6 οφειλέτες ’’κόκκινων δανείων’’ χαρακτηρίζεται ως στρατηγικός κακοπληρωτής. Άρα, πάνω από το 80% είναι απλά, αδύναμοι δανειολήπτες.
Το ΠΑΣΟΚ με πρωθυπουργό τον Γ. Παπανδρέου έφερε ένα νόμο (3869/10) πραγματική ασπίδα προστασίας για αυτούς τους αδύναμους δανειολήπτες, εν μέσω μνημονίου, με την τρόϊκα και τις τράπεζες να διαφωνούν.
Τον νόμο 3869/10 για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά (γνωστό ως νόμο Κατσέλη) τον ψήφισε η Νέα Δημοκρατία, όχι όμως και ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό είτε το ξεχνά, είτε το αποκρύπτει ο υπουργός…
Ο νόμος αυτός προέβλεπε την προστασία της κύριας κατοικίας μόνο μετά τη λήψη δικαστικής απόφασης. Άρα ο νόμος κάλυπτε τους πραγματικά αδύναμους δανειολήπτες, αφού το δικαστήριο έκρινε την πραγματική κατάσταση.
Και όμως, η Νέα Δημοκρατία ήταν αυτή που άνοιξε την ‘’κερκόπορτα’’ στους κακοπληρωτές, αλλοιώνοντας το «νόμο Κατσέλη», με το νόμο 4161/2013 του κ. Χατζηδάκη, όπου έδωσε το δικαίωμα σε κάθε δανειολήπτη να προστατεύει την κατοικία του απλά με μία αίτηση, χωρίς δικαστική απόφαση (μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση). Μετά από αυτό, οι αιτήσεις δανειοληπτών (αδύναμων και μη) πολλαπλασιάστηκαν.
Και όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ κατήργησε οριστικά το ‘’νόμο Κατσέλη’’ με τον Ν.4605/19 και ουδέποτε ως σήμερα ζήτησε την επαναφορά του με νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή. Άρα, υπερασπίζεται λεκτικά το ‘’νόμο Κατσέλη’’, τον οποίο κατήργησε χωρίς να προτείνει τη νομοθετική του εφαρμογή, ούτε καν στην προχθεσινή παρουσίαση του προγράμματός του!
Κάποιοι μπορεί να επενδύουν στη λήθη! Η αλήθεια, όμως, είναι αμείλικτη. Όπως και η αγωνία των αδύναμων δανειοληπτών για να μη χάσουν το σπίτι τους.
Εμείς επενδύουμε στη μνήμη! Η ιστορία έγραψε ότι το ΠΑΣΟΚ ψήφισε, εφάρμοσε και υπερασπίζεται σταθερά ένα νόμο (3869/10) ο οποίος έσωσε χιλιάδες δανειολήπτες από τους πλειστηριασμούς, σε πολύ δύσκολες πολιτικά και οικονομικά συνθήκες.
!function(f,b,e,v,n,t,s)
{if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod?
n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};
if(!f._fbq)f._fbq=n;n.push=n;n.loaded=!0;n.version='2.0';
n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0;
t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];
s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,'script',
'https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js');
fbq('init', '2136377169912972');
fbq('track', 'PageView');