Φώφη Γεννηματά: «Η λύση για τον εμβολιασμό των υγειονομικών δεν μπορεί να περιμένει μέχρι το Σεπτέμβριο»

Συνέντευξη Φώφης Γεννηματά, Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, στην εκπομπή της ΕΡΤ 1 «Από τις έξι» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Κοτταρίδη και Γιάννη Πιτταρά

Βασικά σημεία

-Μπορούσε η κυβέρνηση να έχει προετοιμαστεί. Είχε όλο το χρόνο να βρει λύσεις, να έχουμε λιγότερα παιδιά στις τάξεις και μπορούσε τουλάχιστον ο ένας έλεγχος κάθε Δευτέρα να γίνεται από οργανωμένα συνεργεία του ΕΟΔΥ και ο δεύτερος έλεγχος να γίνεται από τα ίδια τα παιδιά και τους γονείς τους. Δεν γίνεται τούτη την ώρα όλη η ευθύνη να βρίσκεται στους γονείς. Δεν μπορεί η πολιτεία να παρακολουθεί αξιόπιστα τι γίνεται σε όλες τις τάξεις σε όλη τη χώρα. Είναι εντελώς απροετοίμαστη η κυβέρνηση για  άλλη μια φορά. Ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη αν τα παιδιά αρρωστήσουν μέσα στις πανελλαδικές εξετάσεις; 

-Είμαι από αυτούς που έζησα τι σημαίνει να κολλά το παιδί στην τάξη, να κολλούν οι συμμαθητές και οι εκπαιδευτικοί, να βρίσκεται όλη η οικογένεια σε καραντίνα με την αγωνία κάθε ημέρα ποιος θα είναι ο επόμενος που θα κολλήσει και τώρα έχουμε μπροστά και τις εξετάσεις. Ζητώ απαντήσεις ως πολιτικός και ως μητέρα. Και απαντήσεις δεν παίρνω.

-Εμείς διαπιστευτήρια για το πώς κάνουμε αντιπολίτευση δίνουμε μόνο στον ελληνικό λαό. Γιατί απ’ αυτόν έχουμε πάρει εντολή. Σε τέτοιες κρίσιμες στιγμές έχουμε υποχρέωση να ασκούμε σκληρή, τεκμηριωμένη υπεύθυνη αντιπολίτευση. 

-Η προσωπική μου άποψη είναι ότι θα έπρεπε να είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των υγειονομικών, αλλά σε ερωτήσεις που κάνουμε στους συνταγματολόγους οι απόψεις τους διίστανται. Δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί το θέμα το Σεπτέμβρη που λέει ο Πρωθυπουργός. Θα είναι πάρα πολύ αργά. Δύο πράγματα πρέπει να γίνουν άμεσα. Το πρώτο είναι καμπάνια ενημέρωσης στους υγειονομικούς, τώρα χωρίς άλλη καθυστέρηση. Και το δεύτερο που προτείνω είναι όσοι αρνούνται να εμβολιαστούν να μην είναι στην πρώτη γραμμή.

– Ακούω να λένε ότι πρέπει να στηριχθούν επιχειρήσεις που δεν είναι ζόμπι και έχουν τη δυνατότητα να είναι βιώσιμες. Κανείς δεν θέλει να πέσουν χρήματα σε επιχειρήσεις, που δεν έχουν δυνατότητα να υπάρχουν. Όμως αν δεν στηριχθούν επιχειρήσεις που έχουν τη δυνατότητα να είναι βιώσιμες τότε όλες θα γίνουν ζόμπι.

-Η Ελληνική κυβέρνηση πρέπει να λάβει πρωτοβουλίες να στηρίξει τις πρωτοβουλίες  Ντράγκι και Μακρόν για να αλλάξουν οι οικονομικοί περιορισμοί στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκός Ένωσης. Είναι μία ατζέντα που πρέπει να στηρίξουμε.

– Με νύχια και με δόντια θα δώσω τη μάχη να μεγαλώσει τη δύναμη του το Κίνημα Αλλαγής να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις μέσα από την αυτόνομη πορεία του . Ο στόχος είναι όλα τα στελέχη, ανεξάρτητα από προσωπικές φιλοδοξίες, να κωπηλατούμε προς την ίδια μεριά για να ενισχύσουμε το Κίνημα Αλλαγής και τη δημοκρατική παράταξη. Η χώρα χρειάζεται μία νέα αλλαγή.

– Ήταν τα καλύτερα μας χρόνια με το ΠΑΣΟΚ μπορούμε να τα ξαναζήσουμε με το Κίνημα Αλλαγής. Για μένα το ΠΑΣΟΚ είναι όλη μου η ζωή. 

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη

Έχετε ενστάσεις στο πως ανοίγουν τα σχολεία; 

Είναι εντυπωσιακό ότι τα σχολεία ανοίγουν ακριβώς όπως λειτουργούσαν και  πριν από την πανδημία. Πως είναι δυνατόν να μην έχουμε ενστάσεις. Δεν έχει γίνει τίποτα για να αντιμετωπιστεί ο συνωστισμός στις τάξεις.  Θα ανοίξουν πάλι με 25 και 30 παιδιά και αυτή τη φορά με την ευθύνη των παιδιών, των γονιών, με τα self-tests. Μπορούσε η κυβέρνηση να έχει προετοιμαστεί. Είχε όλο το χρόνο να βρει λύσεις, να έχουμε λιγότερα παιδιά στις τάξεις και μπορούσε τουλάχιστον ο ένας έλεγχος κάθε Δευτέρα να γίνεται από οργανωμένα συνεργεία του ΕΟΔΥ και ο δεύτερος έλεγχος να γίνεται από τα ίδια τα παιδιά και τους γονείς τους. Δεν γίνεται τούτη την ώρα όλη η ευθύνη να βρίσκεται στους γονείς. Δεν μπορεί η πολιτεία να παρακολουθεί αξιόπιστα τι γίνεται σε όλες τις τάξεις σε όλη τη χώρα. Είναι εντελώς απροετοίμαστη η κυβέρνηση για άλλη μια φορά. Ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη αν τα παιδιά αρρωστήσουν μέσα στις πανελλαδικές εξετάσεις; Είναι πάρα πολύ σοβαρό θέμα και έπρεπε η κυβέρνηση να δείξει μεγάλη υπευθυνότητα. Μιλάμε για τα σχολεία δέκα μήνες τώρα. Υπάρχει μία απάθεια προκλητική. 

Τα παιδιά, όμως, πρέπει να πάνε στις τάξεις…

Είμαστε οι πρώτοι που λέμε ότι τα σχολεία πρέπει να είναι ανοιχτά, αλλά να είναι με ασφάλεια. Να μην κινδυνεύουν τα παιδιά, ούτε οι εκπαιδευτικοί. Είναι δυνατόν ένα χρόνο τώρα η κυβέρνηση να μην έχει βρει μία λύση για να έχουμε 15 παιδιά στην τάξη. Μα τι κάνουν τόσο καιρό; Με τι ασχολούνται; Μόνο με διαρροές και να υπάρχει αυτό το αλαλούμ στην κοινωνία και κανείς να μην ξέρει τι ισχύει;

Όταν λέτε διαρροές τι εννοείτε;  

Ασχολούμαστε καθημερινά με κυβερνητικές διαρροές για  το ανοίγουμε, δεν ανοίγουμε. Κλείνουμε, δεν κλείνουμε. Πως θα ανοίξουμε; Ποια καταστήματα είναι ανοιχτά; Ποια δεν είναι;  Ένα απίστευτο αλαλούμ και στο τέλος η κοινωνία δεν γνωρίζει τι ισχύει,  που και πως μπορεί  να ψωνίζει, τι γίνεται με τα λεωφορεία. 300 λεωφορεία παίρνουν εδώ και  μήνες και ακόμα δεν τα έχουν πάρει. Συνωστισμός στα μέσα μαζικής μεταφοράς και κανένας απολύτως έλεγχος στους εργασιακούς χώρους.  Η τηλεργασία εφαρμόζεται; Η δική μου εικόνα είναι ότι δεν εφαρμόζεται. Τους τελευταίους μήνες δεν υπάρχει κανένας απολύτως έλεγχος σε εργασιακούς χώρους, όπου οι εργαζόμενοι συνωστίζονται, αφού πρώτα έχουν πάρει τα μέσα μεταφοράς ο ένας πάνω στον άλλο, καθώς δεν αυξήθηκαν τα δρομολόγια, δεν υπάρχουν νέοι οδηγοί και ενώ άνοιξε και το λιανεμπόριο.. Και τώρα ανοίγουν και τα σχολεία. 

Προφανώς λέτε ότι έπρεπε να έχει προσληφθεί νέο προσωπικό; 

Αυτά έπρεπε να γίνουν το προηγούμενο χρόνο. Θα έπρεπε να γίνουν οι προσλήψεις εκπαιδευτικών πριν από ένα χρόνο. Αφού δεν κατάφεραν να προσλάβουν προσωπικό, υπήρχαν λύσεις με εκ περιτροπής λειτουργία των σχολείων. Γιατί δεν το επέλεξαν αυτό; Θα αναλάβουν την ευθύνη; Γιατί να στοιβάζονται τα παιδιά στις τάξεις; Είμαι από αυτούς που έζησα τι σημαίνει να κολλά το παιδί στην τάξη, να κολλούν οι συμμαθητές και οι εκπαιδευτικοί, να βρίσκεται όλη η οικογένεια σε καραντίνα με την αγωνία κάθε ημέρα ποιος θα είναι ο επόμενος που θα κολλήσει και τώρα έχουμε μπροστά και τις εξετάσεις. Ζητώ απαντήσεις ως πολιτικός και ως μητέρα. Και απαντήσεις δεν παίρνω. Μία ωραιοποίηση της κατάστασης και αποτέλεσμα κανένα. Και έρχομαι στους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό. Από πότε μιλάμε για την ενίσχυση του ΕΣΥ; Οι προκηρύξεις για προσλήψεις προσωπικού για τις ΜΕΘ έγιναν μόλις το Νοέμβριο. Πριν από λίγο καιρό έψαχναν να βρουν ιδιώτες γιατρούς. Εγώ τους έκανα μία απλή πρόταση στη συζήτηση στη Βουλή. Υπάρχουν διαγωνισμοί σε εξέλιξη. Και σε αυτούς τους διαγωνισμούς έχουν κάνει αιτήσεις ειδικευμένοι γιατροί κατάλληλοι για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τον Covid.  Μπορούσαν, λοιπόν, να κάνουν δίμηνες και τρίμηνες συμβάσεις στους ανθρώπους που είχαν κάνει αίτηση στους διαγωνισμούς και να τους δώσουν ένα μπόνους και οι διαγωνισμοί να ολοκληρωθούν στη συνέχεια. Άμεσα μπορούσε να γίνει και στην Αττική και σε περιφερειακά νοσοκομεία, όπου υπάρχουν διαγωνισμοί σε εξέλιξη. Δεν πήρα απάντηση από τον κ. Μητσοτάκη παρά μόνο απαξιωτικά σχόλια για το πώς κάνω αντιπολίτευση. Εμείς διαπιστευτήρια για το πώς κάνουμε αντιπολίτευση δίνουμε μόνο στον ελληνικό λαό. Γιατί απ’ αυτόν έχουμε πάρει εντολή. Σε τέτοιες κρίσιμες στιγμές έχουμε υποχρέωση να ασκούμε σκληρή, τεκμηριωμένη υπεύθυνη αντιπολίτευση. Αυτό που κάνουμε όλο αυτό το χρόνο. Πάνω από 150 προτάσεις έχουμε καταθέσει για όλα αυτά τα θέματα. 

Ο πρωθυπουργός μίλησε για εμβολιασμούς υγειονομικών ότι μπορεί να καταστεί υποχρεωτικής. Είστε σύμφωνη;

Η προσωπική μου άποψη είναι ότι θα έπρεπε να είναι υποχρεωτικός, αλλά σε ερωτήσεις που κάνουμε στους συνταγματολόγους οι απόψεις τους διίστανται. Δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί το θέμα το Σεπτέμβρη που λέει ο Πρωθυπουργός. Θα είναι πάρα πολύ αργά. Δύο πράγματα πρέπει να γίνουν άμεσα. Το πρώτο είναι καμπάνια ενημέρωσης στους υγειονομικούς, τώρα χωρίς άλλη καθυστέρηση. Δεν μπορεί τα χρήματα για την επικοινωνία του εμβολιασμού να δίνονται μόνο για να ευλογούν κάποιοι τα γένια της κυβέρνησης. Θα πρέπει να πάνε στοχευμένα εκεί που υπάρχει πρόβλημα και στους υγειονομικούς υπάρχει. Και το δεύτερο που προτείνω είναι όσοι αρνούνται να εμβολιαστούν να μην είναι στην πρώτη γραμμή. Και συζήτηση άμεσα με τους συνταγματολόγους για να δούμε αν μπορεί να είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για τους υγειονομικούς και μόνο. Όχι το Σεπτέμβριο, όχι κατόπιν εορτής. 

Προφανώς πάει για το Σεπτέμβριο για την ομαλή λειτουργία των νοσοκομείων…

Το πρόβλημα υπάρχει ήδη. Γιατί δεν υπάρχει προσωπικό και μπαίνουν ασθενείς αρνητικοί στο Covid και βγαίνουν θετικοί. Δεν μπορείς μην κρύβεις τα προβλήματα κάτω από το χαλί γιατί γιγαντώνονται. Τα προβλήματα δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται με αυτοσχεδιασμούς, όπως κάνει η κυβέρνηση

Έχετε εκφράσει ενστάσεις για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στην οικονομία. Κατά πόσο έχουν στηριχθεί οι επαγγελματίες, οι εργαζόμενοι, οι επιχειρήσεις. Υπάρχει, όμως, και ο αντίλογος ότι το σακούλι έχει περιορισμένα λεφτά μέσα…

Υπάρχουν οι δυνατότητες γιατί έχουμε το απόθεμα από την υπερφορολόγηση του ΣΥΡΙΖΑ. Έχουμε τη δυνατότητα γιατί δανειζόμαστε με πολύ χαμηλά επιτόκια λόγω στήριξης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Έχουμε τη δυνατότητα να χειριστεί η κυβέρνηση το ΕΣΠΑ ευέλικτα λόγω της πανδημίας και υπάρχουν αδιάθετοι πόροι γιατί δεν έχουμε δημοσιονομικούς περιορισμούς. Δεν υπάρχει, όμως, η πολιτική βούληση της κυβέρνησης να στηρίξουν τους μικρομεσαίους επιχειρηματίας. Θα εξαφανιστούν δεκάδες, εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίοι επιχειρηματίες. Με το που άνοιξαν τα καταστήματα και οι επιχειρήσεις, ξεκίνησαν οι κατασχέσεις από την πλευρά των τραπεζών. Ακούω να λένε ότι πρέπει να στηριχθούν επιχειρήσεις που δεν είναι ζόμπι και έχουν τη δυνατότητα να είναι βιώσιμες. Κανείς δεν θέλει να πέσουν χρήματα σε επιχειρήσεις, που δεν έχουν δυνατότητα να υπάρχουν. Όμως αν δεν στηριχθούν επιχειρήσεις που έχουν τη δυνατότητα να είναι βιώσιμες τότε όλες θα γίνουν ζόμπι. Θα έπρεπε ως προς τις τράπεζες να υπάρχει ένα πάγωμα δόσεων για τέσσερις έως έξι μήνες και άπλωμα των δόσεων στο διακανονισμό. Για το δημόσιο προτείνουμε μία γενναία ρύθμιση με 120 δόσεις και για τους συνεπείς επιχειρηματίες ένα κούρεμα 30%. Ρευστότητα τώρα σε αυτούς που έχουν πραγματικά ανάγκη και όχι στους καλούς πελάτες των τραπεζών που τα έκαναν καταθέσεις, αλλά για αυτούς που διψούν να είναι βιώσιμες οι επιχειρήσεις τους. Επιστρεπτέα προκαταβολή που κατά 70% θα είναι ενίσχυση και επιδότηση 100% των ασφαλιστικών εισφορών για να μην έχουμε ντόμινο ανεργίας και λουκέτων. Τότε πραγματικά θα διαφυλάξουμε τις βιώσιμες επιχειρήσεις να μην έχουμε λουκέτα και πρόβλημα με ανεργία το επόμενο διάστημα. 

Οι επαγγελματίες θέλουν να τους αφήσουν να ανοίξουν τα μαγαζιά τους δεν τους ενδιαφέρουν καν τα επιδόματα. 

Εγώ δεν μιλώ για επιδοματική πολιτική. Μιλώ για πλέγμα στήριξης. Το πότε θα ανοίξει η επιχείρηση έχει να κάνει με τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά της περιοχής και το ναι ή όχι θα το λέει η επιτροπή των ειδικών. Από την ώρα που ανοίγει η επιχείρηση πρέπει να υπάρξει ένα πλαίσιο στήριξης  εάν δεν θέλουμε να τους ρίξουμε στον Καιάδα. Ένα και ένα κάνει δύο όχι έντεκα ούτε και είκοσι δύο. 

Βλέπε πολιτικές εξελίξεις. Μας περιγράφετε θέματα κυβερνητικές φθοράς Θα υπάρξουν το φθινόπωρο για κάλπες; 

Εμείς είμαστε πάντα έτοιμοι. Δεν θα ξαφνιαστούμε. Το Κίνημα Αλλαγής είναι έτοιμο για κάθε εξέλιξη. Με αυτά τα προβλήματα και με το ΕΣΥ στο κόκκινο με τα προβλήματα άλυτα, μπορούμε να μιλάμε για πρόωρες εκλογές; Αυτό ακούγεται τυχοδιωκτισμός. Θα πρέπει η χώρα να φτάσει σε σταθερό σημείο να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα. Προφανώς υπάρχει φθορά της κυβέρνησης και η κατακραυγή θα αυξάνεται γιατί ο κόσμος κουράστηκε. Κατάφεραν να κουράσουν την ελληνική κοινωνία και να εξαντλήσουν την οικονομία. Από πέρσι το Μάρτιο τους λέγαμε κάντε περισσότερα τεστ. Κάντε δίκτυο ιχνηλάτησης, ενισχύστε την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Δεν έκαναν τίποτα. Τους λέγαμε αντιμετωπίστε το συνωστισμό στα σχολεία στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στα σχολεία στους εργασιακούς χώρους. Τα λέγαμε από τον Ιούνιο, λέγαμε  ετοιμαστείτε να αντιμετωπίσουμε το δεύτερο κύμα. Είχαμε χρόνο να οργανώσουμε το ΕΣΥ, να βρούμε προσωπικό, να υπάρξει νέο μισθολόγιο να μπουν στα βαρέα και ανθυγιεινά οι υγειονομικοί, να στηρίξουμε το τουρισμό. Δεν έγινε απολύτως τίποτα και φτάσαμε στο δεύτερο κύμα περιμένοντας το τρίτο κύμα με μοναδική ελπίδα τους εμβολιασμούς και με την καθυστέρηση από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βρισκόμαστε σήμερα σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση. Για τους εμβολιασμούς είμαστε ικανοποιημένοι από οργάνωση, αλλά εκτός από τους υγειονομικούς, είχαμε πρόβλημα στο ποσοστό των εμβολιασμών στους πάνω από 80 ετών και αυτό μπορεί να δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα. Μόλις το 52% άνω των 80 ετών εμβολιάστηκε, είναι ποσοστό εξαιρετικά χαμηλό. Αν υπολογίσει κανένας  ότι είναι μεγάλος ο αριθμός των υπερηλίκων καταλαβαίνετε το πρόβλημα για τη ζωή τους και το ΕΣΥ. Δεν είναι μόνο η αστοχία στους υγειονομικούς. Όλα αυτά θέλουν αντιμετώπιση τώρα και όχι το Σεπτέμβριο. 

Επειδή υπάρχουν δυσκολίες μπροστά…

Εκτιμώ ότι η διαχείριση που γίνεται βοηθά κάποιους λίγους με οικονομική δυνατότητα να μεγαλώσουν οικονομική επιφάνεια τους. Είναι σε βάρος των μικρών και μεσαίων της χώρας

Ανησυχείτε ότι η Κυβέρνηση θα ακολουθήσει σφιχτή πολιτική, θα μπει σε λογική μνημονίων; 

Γι’ αυτό το λόγο ακριβώς κανείς δεν θέλει να βρεθούμε στο σημείο που βρισκόμασταν τα προηγούμενα χρόνια. Η Ελληνική κυβέρνηση πρέπει να λάβει πρωτοβουλίες να στηρίξει τις πρωτοβουλίες  Ντράγκι και Μακρόν για να αλλάξουν οι οικονομικοί περιορισμοί στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκός Ένωσης. Είναι μία ατζέντα που πρέπει να στηρίξουμε. Το είπα στον κ. Μητσοτάκης ούτε σε αυτό μου απάντησε. Δεν μπήκε στον κόπο να απαντήσει σε τίποτα από ότι του έθεσα. Θεωρούμε ότι απέναντί μας ο εχθρός είναι ένας ο κορωνοϊός. Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε. Όλες αυτές οι καθεστωτικές αντιλήψεις ότι μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα με την επικοινωνία μου θυμίζουν τη διακυβέρνηση Σύριζα. Ξεπροβάλει όλα και περισσότερο ένας γαλάζιος ΣΥΡΙΖΑ. Δεν ψηφίστηκαν γι’ αυτό από τον ελληνικό λαό

Ο Λοβέρδος ανεβάζει τροφές. Ο Γερουλάνος προετοιμάζει. Για σας δεν έχω διαβάσει κάτι;

Το έχω πει πολλές φορές, πιστεύω στο εγχείρημα μας. Πιστεύω ότι το Κίνημα Αλλαγής μπορεί να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις. Επιβάλλεται να έχει γιατί βλέπετε τα προβλήματα που υπάρχουν και στην Κυβέρνηση και στην αξιωματική αντιπολίτευση  που δεν έχει εναλλακτική πρόταση να παρουσιάσει. Έχουν επιλέξει μία τεχνητή πόλωση μεταξύ τους που οδηγεί σε έναν αχρείαστο διχασμό που δεν βοηθά να λύσουμε τα προβλήματα Με νύχια και με δόντια θα δώσω τη μάχη να μεγαλώσει τη δύναμη του το Κίνημα Αλλαγής να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις μέσα από την αυτόνομη πορεία του . Ο στόχος είναι όλα τα στελέχη, ανεξάρτητα από προσωπικές φιλοδοξίες, να κωπηλατούμε προς την ίδια μεριά για να ενισχύσουμε το Κίνημα Αλλαγής και τη δημοκρατική παράταξη. Η χώρα χρειάζεται μία νέα αλλαγή. 

Θα το κρατήστε το όνομα Κίνημα Αλλαγής; 

Το ΠΑΣΟΚ είναι μέσα στο Κίνημα Αλλαγής υπάρχει και ο ήλιος στα ψηφοδέλτιά του. Τα υπόλοιπα είναι συζητήσεις για εύκολη κατανάλωση. Ήταν τα καλύτερα μας χρόνια με το ΠΑΣΟΚ μπορούμε να τα ξαναζήσουμε με το Κίνημα Αλλαγής. Για μένα το ΠΑΣΟΚ είναι όλη μου η ζωή.


Πηγή

Leave a Reply