Γνωστοποίηση των θέσεών μας περί ενοποίησης ΠΟΣΕ ΙΚΑ και ΠΟΠΟΚΠ

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Η επίθεση στα συνδικαλιστικά δικαιώματα και τις ελευθερίες δεν είναι κάτι καινούριο. Στην παρούσα περίοδο, καινούρια είναι μόνο η ένταση και ο απροκάλυπτος τρόπος με τον οποίο η επίθεση αυτή εκδηλώνεται.

Ούτε και το ζήτημα της ενοποίησης των δύο Ομοσπονδιών στον χώρο της Κοινωνικής Ασφάλισης (ΠΟΣΕ ΙΚΑ – ΠΟΠΟΚΠ) είναι καινούργιο. Είναι θέμα που έχει συζητηθεί επανειλημμένα και εκτεταμένα στα συνέδρια και των δύο Ομοσπονδιών εδώ και πάνω από δέκα χρόνια. Είναι μια προσπάθεια, που μετά από τόσα χρόνια συζητήσεων και συνεννοήσεων, έχει πλέον ωριμάσει.

Διαχρονικά η θέση του Συλλόγου μας έχει βασιστεί στην ανάγκη της καλύτερης δυνατής εκπροσώπησης των μελών μας, αλλά και όλων των εργαζομένων και του συνόλου της κοινωνίας. Κοινή μας πεποίθηση είναι ότι οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να πάψουμε να αγωνιζόμαστε για σωματεία μαχητικά, με μοναδική προτεραιότητά μας τις σύγχρονες ανάγκες ΟΛΩΝ και όσα με αίμα κατακτήθηκαν, αλλά και με όραμα για όσα μένουν ακόμη να κατακτηθούν.

Σε αυτές τις διεκδικήσεις μας κανείς δεν περισσεύει, γι’ αυτό και υποστηρίζουμε –από την αρχή των σχετικών συνομιλιώντην ανάγκη για μια ενιαία, μεγάλη και ισχυρή Ομοσπονδία, που θα συμπεριλάβει όλους τους Συλλόγους και θα εκπροσωπεί όλους τους εργαζομένους στην Κοινωνική Πολιτική, θα αγωνίζεται για τα δικαιώματά τους, καθώς και του κάθε πολίτη αυτής της χώρας στην Ασφάλιση, στην Υγεία, στην Πρόνοια. Η συγκέντρωση και η συνένωση των δυνάμεών μας –και όχι ο κατακερματισμός τους– είναι αυτά που θα ισχυροποιήσουν τη φωνή και τις διεκδικήσεις μας.

Αυτό είναι το πρωταρχικό διακύβευμα.

Αφού πρώτα όλοι συμφωνήσουμε σε αυτόν τον κοινό σκοπό, ο οποίος ταυτίζεται με τις αποφάσεις του τελευταίου συνεδρίου της ΠΟΠΟΚΠ (και όλων των προηγούμενων), αποτελώντας ταυτόχρονα και το ουσιαστικό ζητούμενο των πολύχρονων συζητήσεων μεταξύ των δύο Ομοσπονδιών, στη συνέχεια, με ειλικρινή διάθεση και συνεργασία, είναι βέβαιο ότι θα βρεθούν οι τρόποι και οι διαδικασίες για την επίτευξή του.

Η σπουδαιότητα του εγχειρήματος δεν χωρά ηγεμονισμούς, προαπαιτούμενα, αποκλεισμούς – στοιχεία που απαξιώνουν τα σωματεία στα μάτια των εργαζομένων και τους απομακρύνουν από τα αναντικατάστατα μέσα διεκδίκησης των δίκαιων αιτημάτων και διαφύλαξης των δικαιωμάτων τους.

Οι διαδικασίες της ενοποίησης είναι αυτονόητο ότι επιβάλλεται να χαρακτηρίζονται από σεβασμό στο σύνολο των εργαζομένων που εκπροσωπούνται από τις δύο Ομοσπονδίες.

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Στον ΠΣΕ ΟΓΑ δεν αποδεχόμαστε ψευδοδιλήμματα. Οι εξελίξεις στον χώρο της Ασφάλισης και της Κοινωνικής Πολιτικής τα πολλά τελευταία χρόνια, οι συνεχείς συγχωνεύσεις φορέων και η δημιουργία νέων, με αποκορύφωμα τη δημιουργία του (e-)ΕΦΚΑ, έχουν καταδείξει με επάρκεια και ευκρίνεια την ανάγκη απαγκίστρωσης του συνδικαλιστικού κινήματος από οποιαδήποτε προσπάθεια παρακολούθησης των «εμπνευσμένων» μεταμορφώσεων των δομών μας από την εκάστοτε κυβέρνηση.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι όλοι μαζί πρέπει να συσπειρωθούμε δυναμικά και αγωνιστικά σε ευρείες και ισχυρές συνδικαλιστικές δομές, που θα μπορέσουν να αποτελέσουν ανάχωμα σε κάθε προσπάθεια ποδηγέτησης από κέντρα εξουσίας και μικροκομματικά συμφέροντα.

ΕΝΩΜΕΝΟΙ, ΙΣΧΥΡΟΙ


Πηγή

Leave a Reply