Παύλος Χρηστίδης: «Όσο χτυπούν την Γεννηματά, τόσο μεγαλώνει η δημοφιλία της»

Συνέντευξη Παύλου Χρηστίδη, Εκπροσώπου Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, στο iEidiseis και στον δημοσιογράφο Βασίλη Σκουρή

1. Πώς κρίνετε την έως τώρα πορεία της κυβέρνησης Μητσοτάκη κ. Χρηστίδη; Είναι αποτελεσματική; Βλέπουμε να εμφανίζονται και δημοσίως  τα πρώτα προβλήματα, όπως φάνηκε με τις περιπτώσεις Δένδια και Κικίλια…

Κύριε Σκουρή αυτή τη στιγμή κάθε πολίτης της χώρας αγωνιά για την εξέλιξη της πανδημίας. Και είναι αυτονόητο πως για εμάς πρώτος στόχος είναι η αποτελεσματική αντιμετώπιση των συνεπειών του κορονοιού. Παρόλαυτα, είναι πια προφανείς οι ευθύνες της κυβέρνησης. Αφενός, στη χαλάρωση που σηματοδότησε μετά τον Ιούνιο και αφετέρου στην έλλειψη προετοιμασίας των δομών και των πολιτών, μπροστά στον κίνδυνο του δευτέρου κύματος.
Η Κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα για την ουσιαστική ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, παρά τις μεγαλόστομες διακηρύξεις. Θυμίζω, ενδεικτικά, ότι στη Βουλή η τροπολογία για προσλήψεις ιατρών και νοσηλευτών στις ΜΕΘ, ήρθε την ημέρα που ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε το δεύτερο lockdown. Μονίμως, τρέχει πίσω από τις εξελίξεις.
Αποτέλεσμα της κυβερνητικής αδυναμίας και ανικανότητας, είναι τα τραγικά φαινόμενα που παρουσιάσθηκαν ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη και συνολικά στη Βόρεια Ελλάδα. Που ακούστηκε να ανακοινώνεις lockdown Πέμπτη και να το εφαρμόζεις 4 ημέρες μετά;
Είναι δε σαφές ότι έχασε τον έλεγχο της πανδημίας, αφού απέτυχε πλήρως το σύστημα ιχνηλάτησης. Θυμίζω ότι τον Αύγουστο τα ορφανά κρούσματα ήταν περίπου 50%,  πριν το lockdown φτάσαμε στο 85% και σήμερα είμαστε στο 70. Αν δεν ξέρουν 7 στους 10 πολίτες που κόλλησαν τον ιό, τότε δεν μπορούν να εφαρμοστούν στοχευμένες παρεμβάσεις, με αποτέλεσμα να φτάνουμε στο οριζόντιο (και άδικο) μέτρο του lockdown, με όσες συνέπειες έχει αυτό για την κοινωνία και την οικονομία.

Τέλος, υπάρχει ζήτημα συντονισμού και πολιτικής κατεύθυνσης. Είναι εμφανές ότι κάποιοι Υπουργοί περισσότερο μιλάνε στην τηλεόραση από ότι μεταξύ τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, άλλος να αποκλείει ενδεχόμενο lockdown και άλλος να το ανακοινώνει λίγες ημέρες μετά. Άλλος να ανακοινώνει άνοιγμα σχολείων και επιχειρήσεων 1η Δεκέμβρη και άλλος να το αποκλείει. Άλλος να βάλει εναντίον της Γερμανίας για φιλοτουρκική στάση και άλλος να στηρίζεται στα ευχολόγια της κ. Μέρκελ. Αυτό κλονίζει τους πολίτες και δημιουργεί, σε συνδυασμό με όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, σοβαρό ζήτημα αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης για την αντιμετώπιση της πανδημίας, της οικονομίας και της στρατηγικής στα εθνικά ζητήματα.

2. Η Νέα Δημοκρατία του κ. Μητσοτάκη, όμως, όπως δείχνουν και οι δημοσκοπήσεις, καλύπτει από τη δεξιά της δεξιάς έως το κέντρο. Σας ανησυχεί ότι μπορεί να καλύψει και το χώρο που κινείται το ΚΙΝΑΛ;

Η ΝΔ κέρδισε το κέντρο, χρησιμοποιώντας τον μπαμπούλα του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό δεν υπάρχει πια. Και μπορεί η πανδημία να επιβραδύνει τον πολιτικό χρόνο, όμως σε λίγους μήνες η Κυβέρνηση φτάνει στην μέση της θητείας της και ο απολογισμός είναι προβληματικός. Η ΝΔ ήρθε με συγκεκριμένο πρόγραμμα ενίσχυσης της κοινοβουλευτικής λειτουργίας, της διαφάνειας, της απελευθέρωσης του ιδιωτικού τομέα, της στήριξης της νέας γενιάς, με ανάσχεση του brain drain, με σημαία την αποκομματικοποίηση. Τι κάνει; Ακριβώς τα αντίθετα. Διορίζει αποστράτους διοικητές νοσοκομείων, δημιουργεί στρατιά γαλάζιων υπαλλήλων, οι ΠΝΠ είναι περισσότερες από ότι επι ΣΥΡΙΖΑ, κάνει προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ, με νυχτερινές τροπολογίες, όπως συμβαίνει με τα ΕΛΤΑ, μοιράζει χρήματα στα ΜΜΕ με λίστες χωρις κριτήρια και υπογράφει συμβάσεις με τις εταιρίες για την τηλεκπαίδευση, χωρίς να τις φέρνει στη βουλή ή να τις αναρτά στη Διαύγεια.

Και επειδή όλα αυτά, αναδεικνύονται από το Κίνημα, το Μέγαρο Μαξίμου ενοχλείται.
Ο προφανής στόχος τους για ένα Κίνημα Αλλαγής δορυφόρο των συμφερόντων και της συντήρησης θα αποτύχει. Για εμάς τώρα είναι η ώρα της αλήθειας. Για να γίνει αυτό όμως πράξη πρέπει να υπερβούμε τον εαυτό μας. Ό,τι μέχρι χθες θεωρούσαμε δεδομένο και κατοχυρωμένο, αλλάζει.

Μετά την κρίση χρέους, τους διχασμούς, τα μνημόνια και την πανδημία, δημιουργούνται νέες κοινωνικές διεργασίες, νέες οικονομικές και πολιτικές συνθήκες. Θα ανατείλλει ένα νέο πολιτικό σκηνικό, μπροστά στην αλήθεια της νέας εποχής. Και αυτό θέλει ρήξη με τις αιτίες όσων μας οδήγησαν εδώ, με όσους συμβιβάστηκαν με την παρακμή και τις χαμηλές προσδοκίες. Θέλει πολιτικές επιλογές που παράγουν για την Ελλάδα και τις επόμενες γενιές, δεν καταστρέφουν για μικροκομματικά οφέλη.

Το ΠΑΣΟΚ ταυτίστηκε και με τα αιτήματα των πολιτών για εθνική ανεξαρτησία, λαϊκή κυριαρχία, κοινωνική απελευθέρωση και δικαιοσύνη, αλλά και με τις απαντήσεις των αιτημάτων. Ο Ανδρέας Παπανδρέου Συνέχισε την παράδοση της Δημοκρατικής Παράταξης και ταυτίστηκε με την πρόοδο της πατρίδας και των πολιτών. Υποστήριξε αταλάντευτα την πίστη στη Δημοκρατία, το σεβασμό των δικαιωμάτων και των ελευθεριών των πολιτών.

Για τη δικιά μας γενιά, που βίωσε την παρακμή του πολιτικού συστήματος , η αναγέννηση του πολιτικού μας χώρου έχει πολλαπλή σημασία. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Δεν θα γίνουμε όλοι ίδιοι.

Ξέρουμε τι μας χωρίζει και από τη ΝΔ και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά το σημαντικό είναι πως ξέρουμε ότι η παράταξη μας υπάρχει για να πρωταγωνιστεί. Και αυτή είναι η πρόκληση της επόμενης περιόδου. Να δημιουργήσουμε με τους πολίτες μια μεγάλη πλειοψηφική, προοδευτική παράταξη, που δημιουργεί νέα δεδομένα στον πολιτικό χάρτη. Σε αυτό τον δρόμο θέλουμε να συμπορευτούμε με όσους πολίτες μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες, τα ίδια οράματα. Και αυτούς που έκαναν άλλες πολιτικές επιλογές τα προηγούμενα χρόνια, με διαφορετικά κριτήρια.

Η μεγάλη Κεντροαριστερά δεν είναι συμπλήρωμα, αλλά πρωταγωνιστής.
 
3. Τελευταία βλέπουμε μια επίθεση κατά του κόμματός σας και προσωπικά κατά της Φώφης Γεννηματά.  Εκτιμάτε ότι εκπορεύεται και από πρόσωπα πέριξ του Μαξίμου, όπως διαβάζουμε σε διάφορα ρεπορτάζ;

Όσο οι πολίτες της χώρας αποδέχονται ότι το Κίνημα έχει κάνει την πιο ουσιαστική αντιπολίτευση τους 8 μήνες της πανδημίας, τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου θα ανησυχούν. Και είναι λογικό. Όμως, αλήθεια, ποιος μπορεί να θεωρήσει αντικειμενική την κριτική όσων 6 μέρες αποθεώνουν τον Μητσοτάκη και την 7η κατηγορούν τη Γεννηματά;

Το Κίνημα σφυρηλατήθηκε σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες και έχει ανοσία πια στους ιούς της εσωστρέφειας. Και αυτό φαίνεται από την δημοφιλία της αρχηγού του Κινήματος. Όσο χτυπούν την Γεννηματά, τόσο μεγαλώνει η δημοφιλία της.

Οι δικές μας ρίζες στην κοινωνία είναι πολύ βαθιές. Οι πολίτες βλέπουν, κρίνουν και έχουν τον τελευταίο λόγο. Η απαίτηση για Νέα Αλλαγή κάθε μέρα δυναμώνει. Eμείς δουλεύουμε καθημερινά για να στηρίξουμε την Ελλάδα και τους Έλληνες, σε μια εξαιρετικά δύσκολη εθνική και παγκόσμια συγκυρία. Συναντάμε καθημερινά πολίτες και φορείς, Καταθέτουμε προτάσεις και λύσεις.

Για τα υπόλοιπα η απάντηση είναι μια: έχουν γνώση οι φύλακες.

4. Για το Κίνημα Αλλαγής τι είδους κυβέρνηση χρειάζεται η χώρα;

Κύριε Σκουρή οι διεθνείς εξελίξεις δείχνουν ότι η αγορά δεν λύνει από μόνη της τα προβλήματα. Οι οικονομικές ανισότητες, η κοινωνική αδικία αυξάνεται και οι πολίτες απογοητεύονται όταν συνειδητοποιούν πώς όποιος δεν έχει χρήματα ή βύσμα, δεν έχει πρόσβαση σε ποιοτική παιδεία και υγεία, δε μπορεί να εργαστεί ή να εξελιχθεί.
Όπως και αν το ονομάσουν οι θεωρητικοί επιστήμονες, το όραμα της κοινωνικής δικαιοσύνης που δίνει προοπτική σε κάθε πολίτη να πρωταγωνιστήσει είναι παρόν, έχει πολιτικό πρόσημο και κοινωνικό αντίκτυπο.

Μπορεί οι σοσιαλδημοκρατικές απαντήσεις να χρειάζονται περισσότερο χρόνο από τις συντηρητικές, αλλά είναι πιο ασφαλείς, πιο δίκαιες, πιο αποτελεσματικές. Όπως το ΕΣΥ. Χρειάστηκαν αρκετά χρόνια προετοιμασίας, αλλά είναι αυτό που 40 σχεδόν χρόνια είναι το αποκούμπι κάθε Έλληνα. Όπως η Διάυγεια. Μπορεί να λοιδωρήθηκε γιατί χάλασε το πάρτι κάποιων, αλλά σήμερα είναι η θεσμική εγγύηση της διαφάνειας. Τα προβλήματα δεν αντιμετωπίζονται με αποσπασματικά μέτρα και διαχειριστικές λογικές του βλέποντας και κάνοντας. Οι εξελίξεις της επόμενης δεκαετίας απαιτούν αταλάντευτη πίστη στη Δημοκρατία και τους θεσμούς, προοδευτικό σχέδιο, αναδιανομή και δομικές παρεμβάσεις, υπέρ των κοινωνικών συμφερόντων. Δε μπορεί να χάσουμε άλλο χρόνο. Δε μπορεί να αναβάλλουμε άλλο τις ζωές μας.

Ξέρετε στο τελευταίο βιβλίο του ο οικονομολόγος Τζέρεμι Ρίφκιν, έχοντας μπροστά του αυτή τη νέα εποχή να προβάλλει παγκοσμίως, προβλέπει ότι η οικονομία του μέλλοντος θα οδηγήσει σε μια νέα κοινωνική πραγματικότητα : την ‘’κοινωνία του διαμοιρασμού’’, όπου ο καταναλωτής είναι ταυτόχρονα και παραγωγός. Αυτό συμβαίνει ήδη λόγου χάριν στην Γερμανία, στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας. Το 15% της ηλεκτροπαραγωγής προέρχεται από μικρούς παραγωγούς ανανεώσιμων, που πωλούν στην ΔΕΗ Γερμανίας την φτηνή τους παραγωγή, με αποτέλεσμα την δημιουργία προβλήματος ισολογισμών στην  ‘’ΔΕΗ’’ της. Στην Ελλάδα όλα αυτά τα προβλήματα δεν αντιμετωπίστηκαν από την κυβέρνηση της «αριστεράς»,  η οποία πίστεψε ότι τα προβλήματα λύνονται με ιδεολογικό βολονταρισμό. Με τα γνωστά αποτελέσματα. Στα δάχτυλα του ενός χεριού μετρούνται οι υπουργοί που κατανόησαν την πραγματικότητα και δεν πρόκειται να αντιμετωπιστούν και από τη ΝΔ, επειδή δεν υπάρχει βούληση.

Χρειάζεται όραμα και πίστη σε αξίες για να προκύψει το γόνιμο αποτελέσματα. Εμείς έχουμε τη γνώση, τα στελέχη και την αυτοπεποίθηση να αναμετρηθούμε με τα προβλήματα, όπως η ιστορία της παράταξης μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη και να νικάμε την σκληρή και ξεροκέφαλη πραγματικότητα.

5. Δηλαδή δεν μπορείτε να καθίσετε στο ίδιο τραπέζι με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για σχηματισμό κυβέρνησης, στις προσεχείς εκλογές; Η ερώτηση γίνεται από θέση αρχής, καθώς ο πρωθυπουργός αποκλείει το ενδεχόμενο συνεργασιών, επιλέγοντας να κάψει, όπως λέει, την απλή αναλογική. Ανεξαρτήτως όμως αυτού εσείς αποκλείεται το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης με τη Νέα Δημοκρατία;

Η πρόταση που θα καταθέσουμε στους πολίτες στις επόμενες εκλογές, θα είναι πρόταση εξουσίας. Όχι συμπληρώματος. Και σήμερα όλοι μπορούν να κρίνουν, συγκρίνοντας τις τελευταίες δεκαετίες, πότε η χώρα και οι πολίτες άλλαξαν επίπεδο.
Τα σενάρια συμπόρευσης είτε με τη ΝΔ είτε με το ΣΥΡΙΖΑ είναι φύκια για μεταξωτές κορδέλες.

Είμαστε βαθιά ταυτισμένοι με την ιστορική παρακαταθήκη του ΠΑΣΟΚ, με αυτά τα οποία άφησαν πίσω οι κυβερνήσεις του, τους ανθρώπους τους και δεν λησμονάμε όσα είδαμε την τελευταία δεκαετία.

6. Στην κατάσταση που εισέρχεται η χώρα εκτιμάτε ως πιθανή επιλογή την προσφυγή στις πρόωρες κάλπες από τον Κυριάκο Μητσοτάκη;

Τα σενάρια των εκλογών πηγάζουν από το Μέγαρο Μαξίμου, για να κρατά συσπειρωμένο το ακροατήριο της.  Αν η ΝΔ έχει πάρει απόφαση ότι, με τον κόσμο να φορά μάσκες και γάντια και με αντισηπτικά στα παραβάν πρέπει να πάει σε εκλογές επειδή με αυτές τις συνθήκες ενισχύεται η λογοδοσία και η δημοκρατία, θα κριθεί από αυτή της την αντίληψη. Από εκεί και ύστερα, εμείς είμαστε έτοιμοι για εκλογές όποτε και αν αυτές γίνουν.
 
7. Τι είδους αλλαγές και προκλήσεις σε πολιτικό, κοινωνικό επίπεδο φέρνει η πανδημία στη χώρα μας κ. Χρηστίδη;

Όταν έγινε η πυρηνική έκρηξη στο Τσέρνομπιλ, το 1986 η Διεύθυνση του εργοστασίου δυσκολεύτηκε πολύ να καταλάβει «Τι συνέβη;» και να απαντήσει στο ερώτημα «Τι πρέπει να κάνουμε;». Αρχικά δεν είχε συνειδητοποιηθεί ότι είχε λιώσει ο πυρήνας του πυρηνικού αντιδραστήρα, με όλες τις κολοσσιαίες συνέπειες που αυτό συνεπάγεται. Το είδαμε επίσης και στις κυβερνητικές αντιδράσεις παγκοσμίως στην πανδημία του κορωνοϊού. Το πρόβλημα με τα απροσδόκητα φαινόμενα είναι ότι διακόπτουν τη ροή, αποδιοργανώνουν τον τρόπο σκέψης και δράσης, εξελίσσονται γρήγορα και απαιτούν ταχύτατη δράση. Η ιστορική εξέλιξη είναι σύνθετη και, εν πολλοίς, απρόβλεπτη. Η μεγάλη ύφεση του 1929 έφερε το New Deal του Προέδρου Ρούσβελτ στις ΗΠΑ, όπως συνετέλεσε και στην άνοδο του ναζισμού στην Ευρώπη. Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος έδωσε τεράστια ώθηση, μεταξύ άλλων, στο κοινωνικό κράτος και την είσοδο των γυναικών στην αγορά εργασίας. Η οξεία οικονομική κρίση της περασμένης δεκαετίας ανάγκασε όλο τον κόσμο να ξαναδεί το ανισόρροπο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης που ακολουθούσε και ανέδειξε τις ανεπάρκειες του πολιτικού συστήματος. Η πανδημία του κορωνοϊού ώθησε την ΕΕ να αναλάβει, για πρώτη φορά στην ιστορία της, συλλογική οικονομική δράση, ενεργώντας ως οιονεί κεντρική Κυβέρνηση. Οι κρίσεις μετασχηματίζουν τις κοινωνίες. Το αν θα είναι για το καλύτερο ή το χειρότερο, εξαρτάται από την πολιτική πράξη, η οποία, με τη σειρά της, εξαρτάται από την ποιότητα ηγεσίας, τη συγκυρία, τις κυρίαρχες αντιλήψεις και δομές κ.λπ. Η ιστορική τροχιά είναι, εν πολλοίς, απρόβλεπτη. Όπως παρατηρεί ο Σόρεν Κίρκεγκορ, ζούμε τη ζωή μας προς τα μπρος αλλά την κατανοούμε προς τα πίσω.  

Η πανδημία δείχνει αυτά που, υπό ομαλές συνθήκες, προσπερνάμε –κοιτάμε αλλά δεν προσέχουμε. Όλοι γνωριστήκαμε, μιλήσαμε με τον πρώην «αόρατο» υπάλληλο του super market, τον κούριερ, τον φαρμακοποιό και πολλούς άλλους που με κίνδυνο της υγείας τους, μας εξυπηρετούσαν στην καραντίνα. Πότε ασχοληθήκαμε σοβαρά με την υπερεξάρτηση της οικονομίας από τον τουρισμό; Η κρίση ανέδειξε τις ανισότητες που υπάρχουν στις πλούσιες φιλελεύθερες δημοκρατίες. Ο φτωχός πλήττεται περισσότερο από τον ευκατάστατο. Πόσα παιδιά δεν είχαν φορητό υπολογιστή ή διασύνδεση με το διαδίκτυο για να κάνουν εξ αποστάσεως μαθήματα. Ο κορωνοϊός επανέφερε στην παγκόσμια συλλογική μνήμη τη σημασία της δημόσιας υγείας για κάθε είδους συλλογική δραστηριότητα. Η πανδημία επιταχύνει ήδη υπάρχουσες εξελίξεις και δημιουργεί νέες. Όλα αλλάζουν ραγδαία και η νέα κανονικότητα δεν θα εχει καμία σχέση με τη νόρμα του παρελθόντος.
Μορφές κεκτημένων δικαιωμάτων όπως η εργασία θα μετασχηματιστούν. Η τηλεργασία θα γίνει η νέα νόρμα. Μαζί με τη ρομποτική αλλάζουν μονομιάς τον κόσμο της εργασίας. Ο κόσμος θα γίνει πολύ περισσότερο διαδικτυακός –περισσότερες δραστηριότητες θα διεκπεραιώνονται εξ αποστάσεως. Είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον ότι η σύνδεση στο ίντερνετ έγινε “ιερή” και μας θύμισε ότι, δεν είναι μόνο καλώδια, αλλά και μία γραμμή ζωής που μας επιτρέπει να δουλεύουμε, να επικοινωνούμε και να εκπαιδευόμαστε και να κρατάμε ανοιχτό ένα παράθυρο στον κόσμο, που φωτίζει ακόμη και τις πιο σκοτεινές ημέρες. Έγινε, δηλαδή, κάτι θεμελιώδες και απολύτως αναγκαίο για όλους. Η διά ζώσης επικοινωνία θα καταστεί πολύτιμο αγαθό και θα εκτιμάται περισσότερο και θα αποκτήσει μεγαλύτερη οικονομική αξία. Οι εταιρείες που σήκωσαν το βάρος της διαδικτυακής επικοινωνίας και συναλλαγής Facebook, Google, Amazon κ.λπ. θα ενισχυθούν βραχυπρόθεσμα, παρά τις εύλογες εκκλήσεις για τον περιορισμό της ισχύος τους. Παράλληλα ενδυναμώνεται ο ρόλος του κράτους. Ακόμα και ιδεοληπτικοί νεοφιλελεύθεροι αναγκάζονται να παραδεχθούν ότι, ναι, υπάρχει κοινωνία και, ναι, υπάρχει σημαντικός ρόλος για την Κυβέρνηση σε μια αξιοπρεπή κοινωνία. Πηγαίνουμε σε ενίσχυση του κοινωνικού και ρυθμιστικού κράτους, καθώς και αναβίωση κοινωνικών ιδεών και κινημάτων για τη μείωση των ανισοτήτων και την προστασία πλανητικών συλλογικών αγαθών, όπως είναι το περιβάλλον.

Επίσης, θα λάβει τεράστια ώθηση το «κυβερνοκράτος» –η διακυβέρνηση μέσα από την επιτήρηση, δηλαδή τη διαχείριση τεράστιου όγκου πληροφοριών για σκοπούς δημόσιας υγείας και ασφάλειας. Θα τεθεί εκ νέου ο προβληματισμός περί προστασίας της ιδιωτικότητας. Η σύγκρουση δημοσίου συμφέροντος και ατομικού δικαιώματος θα ενταθεί –τι δικαιοδοσίες θα εκχωρήσουμε στο κράτος προκειμένου να παρεμβαίνει για την προστασία της ζωής μας; Θα αλλάξει μορφή η παγκοσμιοποίηση. Οι πάσης φύσεως ροές –αγαθών, ανθρώπων, κεφαλαίων– θα γίνουν λιγότερο απρόσκοπτες. Τα σύνορα θα γίνουν περισσότερο ορατά. Θα αλλάξουν οι εφοδιαστικές αλυσίδες –μερικές θα κοπούν, άλλες θα περιφερειοποιηθούν, τα κράτη θα γίνουν περισσότερο προστατευτικά αναφορικά με κρίσιμο υγειονομικό και μη υλικό. Η αντίφαση είναι ότι η εθνική περιχαράκωση δεν συμβαδίζει με την οικουμενική φύση πολλών προβλημάτων (π.χ. πανδημία). Εν ολίγοις, όπως κάθε μεγάλη κρίση, η πανδημία θα μας αλλάξει. Θα χρειαστεί να γίνουμε θεσμικά επινοητικοί. Πρόκειται για μια αξιακά φορτισμένη –άρα, πολιτική– διαδικασία, που αφορά στον πυρήνα του ατομικού και συλλογικού βίου.  
Εάν θέλουμε να επανεφεύρουμε τον κόσμο μας, θα χρειαστεί να “ξεμάθουμε” όλα αυτά που θεωρούσαμε ότι ήταν σημαντικά, να διδαχθούμε από τα μαθήματα που πήραμε κατά τη διάρκεια της πανδημίας και να δουλέψουμε εντατικά προς τον εκδημοκρατισμό της τεχνολογίας, ο οποίος θα γίνει το εισιτήριό μας για το αύριο. Σε αυτό το ταξίδι κανείς δεν μπορεί να μείνει πίσω – θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε κάθε δυνατή ευκαιρία ώστε κάθε πολίτης κι επιχείρηση να μας ακολουθήσει στην ψηφιακή κοινωνία του μέλλοντος.
Οι προκλήσεις μπροστά μας είναι πολλές.

Όλα τα παραπάνω πρέπει να διασφαλιστούν και να προστατευτούν, πολιτικά, κοινωνικά, αξιακά. Πρέπει να σχεδιαστεί η νέα χάρτα δικαιωμάτων της μετρά κορωνοϊου εποχής που θα περιλαμβάνει τη διάχυση του intern of things, της 4ης ψηφιακής επανάστασης, της τηλεργασίας και άλλων πολλών νέων διακυβευμάτων που προκύπτουν.
Χρειαζόμαστε προοδευτικά watchdogs σε όλα τα επίπεδα, να προστατεύσουν και να πιστοποιήσουν ότι η αλλαγή που θα συντελεστεί δεν θα είναι αυταρχική και συντηρητική.
Τουναντίον θα πρέπει να είναι ανθρωποκεντρική και αξιακή.

Αυτό είναι το προοδευτικό αφήγημα της μετά-covid εποχής.

Εμείς στο κίνημα αλλαγής μελετάμε αυτή τη μετάβαση και σχεδιάζουμε τις προτάσεις μας.
Η χώρα μας βρίσκεται σε μια από τις πιο κρίσιμες περιόδους στην ιστορία της. Αυτό είναι πια η νέα κανονικότητα για όλους. Και οι κρίσεις θέλουν οραματικές ηγεσίες και ομάδες που διαχειρίζονται τα προβλήματα με ικανότητα και σωφροσύνη και παράλληλα θέτουν τους στόχους και τα προτάγματα του Αύριο.

Ιδιαίτερα στην περιοχή μας όπου οι πιέσεις που δεχόμαστε στα εθνικά ζητήματα, με την Τουρκία να έχει χαράξει μια νέο οθωμανική επιθετική στρατηγική, με το μεταναστευτικό- προσφυγικό να παίρνει διαστάσεις ανθρωπιστικής και υγειονομικής κρίσης, με τα απότοκα τα υγειονομικά αλλά και τα οικονομικά, εργασιακά, θεσμικά και κοινωνικά να απειλούνται λόγω της  πανδημίας, πρέπει να είμαστε διπλά ενεργοί και να βρούμε λύσεις και μεθόδους αντιμετώπισης των προκλήσεων που έρχονται. Τα προβλήματα μονιμοποιούνται, δεν είναι προσωρινά. Συντελούνται τεκτονικές αλλαγές. Οι εξελίξεις απαιτούν προοδευτικό σχέδιο και δομικές παρεμβάσεις. Δεν αντιμετωπίζονται τα προβλήματα, με συντηρητικές πολιτικές, αποσπασματικά μέτρα και διαχειριστικές λογικές του βλέποντας και κάνοντας. Οι πολιτικές επιλογές της Κυβέρνησης βρίσκονται στον αντίποδα των αναγκαίων ριζικών αλλαγών που επιβάλλουν οι νέες συνθήκες.

Είναι ευθύνη μας να ταυτιστούμε με αξίες. Αυτός είναι ο πυρήνας της σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Ας φέρουμε την πραγματική πολιτική στο προσκήνιο. Ας ανακόψουμε την παραπολιτική και τη δυσωδία της δημαγωγίας και της εξουσιομανίας των εμμονικών μαθητευομένων μάγων και των «παραμάγαζών τους», που μας κόστισαν πολύ, είναι πια απορριπτέοι από όλους ακόμα και από τους ίδιους τους τους εαυτούς.

Είναι ευθύνη μας να πείσουμε τους πολίτες ότι παίρνουμε το μήνυμα τους και καταλαβαίνουμε την αγωνία και τις απαιτήσεις τους.

Είμαστε εδώ με πίστη στις ιδέες μας, στις αξίες μας, με το όραμά μας για την Ελλάδα, την Ευρώπη και τον ελληνισμό, με τις θέσεις μας, έτοιμοι να χαράξουμε ξανά νέα πορεία για τη χώρα μας. Χρέος μας να χτίσουμε ακόμα πιο δυναμικά μια Ελλάδα πολιτών που αισθάνονται ίσοι, συμμέτοχοι, ασφαλείς, δημιουργικοί, ελεύθεροι και με θετική προοπτική για την προσωπική τους αλλά και τη συλλογική μας ζωή.


Πηγή