Μανώλης Χριστοδουλάκης: «Δεν γίνεται να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά στην τήρηση των μέτρων»

Σημεία Συνέντευξης Μανώλη Χριστοδουλάκη,, Γραμματέα του Κινήματος Αλλαγής στο MEGA, στην εκπομπή «Κοινωνία ώρα Mega», με τους δημοσιογράφους Ιορδάνη Χασαπόπουλο και Ανθή Βούλγαρη

• Σήμερα η κατάσταση όσον αφορά τη δημόσια υγεία είναι ακραία. Συμπολίτες μας  απειλούνται καθημερινά, χάνοντας τη ζωή τους και οικογένειες χάνουν δικούς τους ανθρώπους. Και μόνο το γεγονός ότι δύο μέρες συζητάμε για επεισόδια, εγκλίσεις και αντεγκλίσεις για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου, σίγουρα δεν είναι κάτι που μας τιμά, συνολικά ως πολιτικό σύστημα.

• Ξεκινώντας από την αρχή θέλω να απαντήσω σε κάποιες πολύ βασικές ερωτήσεις για να γνωρίζει και ο κόσμος τι λέει ο καθένας από εμάς. Στο πρώτο ερώτημα αν έπρεπε να γίνει η πορεία χθες με τον τρόπο που είχαμε συνηθίσει, σαφέστατα η απάντηση είναι όχι.  Όχι, γιατί ισχύουν για όλους μας μέτρα περιορισμού της διασποράς του ιού. Όταν χθες είχαμε 63 συνανθρώπους μας να χάνουν τη ζωή τους, προχθές 59 και την Κυριακή 71, το αυτονόητο που πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι, είναι ότι πρέπει και εμείς να δώσουμε το παράδειγμα της στήριξης των μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας.  Άρα λοιπόν δεν μπορούσε να τιμηθεί το Πολυτεχνείο με τον τρόπο που γινόταν κάθε χρόνο. Φυσικά έπρεπε να υπάρξουν συμβολικές κινήσεις, όπως έκανε το Κίνημα Αλλαγής με την κατάθεση στεφάνου. 

• Δεύτερον, δεδομένου ότι τα τρία μεγάλα κόμματα της Βουλής συμφωνούσαν ότι οι συνθήκες φέτος δεν επέτρεπαν να γίνει ο εορτασμός όπως γινόταν κάθε χρόνο και έχοντας επαρκές πλαίσιο που δίνει τη δυνατότητα στην πολιτεία να διασφαλίσει τη δημόσια υγεία, η  αυταρχική απόφαση της κυβέρνησης το Σάββατο για απαγόρευση συναθροίσεων ήταν απολύτως περιττή και δεν στόχευε στη δημόσια υγεία. Στόχευε, δυστυχώς, στο να δημιουργηθούν νέες διαχωριστικές γραμμές, νέος πολωτικός λόγος, νέα στρατόπεδα και διχαστικές νοοτροπίες του «εμείς ή αυτοί», «οι φίλοι μας και οι εχθροί μας». Από την αρχή συντηρήθηκε και δομήθηκε, ίσως και συντεταγμένα, ένα κλίμα σκληρής πόλωσης και διχασμού.

• Ένα σημαντικό ζήτημα επίσης είναι η βεβαίωση προστίμου χθες, στην κυρία που θέλησε να καταθέσει ένα γαρύφαλλο στο Πολυτεχνείο. Δείχνει εμφανώς τις αντιφάσεις της κυβερνητικής διαχείρισης, για το που κολλάει και που δεν κολλάει ο ιός, και χάνεται η αξιοπιστία της κυβέρνησης απέναντι στους πολίτες. 

• Δεν γίνεται να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά στη διαχείριση του νόμου και των κανόνων, ειδικά σε αυτές τις τόσο κρίσιμες συνθήκες που βρισκόμαστε σήμερα.


Πηγή