Παναγιώτης Βλάχος: «Τα σενάρια εκλογών δεν εξυπηρετούν κανέναν»

Συνέντευξη του Παναγιώτη Βλάχου, Γραμματέα Επικοινωνίας του Κινήματος Αλλαγής στην ηλεκτρονική εφημερίδα «POLITICAL» και στον δημοσιογράφο Αντώνη Ι. Αντωνόπουλο:

– Το τελευταίο διάστημα το ΚΙΝΑΛ κορυφώνει την κριτική του για τους κυβερνητικούς χειρισμούς ενόψει της πανδημίας. Αυτό είναι μια ευκαιρία για να στριμωχτεί η κυβέρνηση ή έχετε επισημάνει συγκεκριμένα στοιχεία;

Παράλληλα μητρώα καταγραφής κρουσμάτων. Χαριστικές αναθέσεις συμβολαίων για τεστ. Καθυστερήσεις και ελλιπή μέτρα από το καλοκαίρι και μετά. Κενά στην ιχνηλάτηση και στην καταγραφή των κρουσμάτων. Μόνο χειροκροτήματα και κακοδιαχείριση στο ΕΣΥ. Στρίμωγμα των μικρομεσαίων και επίθεση στην εργασία. Προπαγάνδα χωρίς όρια. Γαλάζιοι διορισμοί χωρίς αιδώ. Υπερσυγκέντρωση εξουσιών γύρω από το Μαξίμου. Θέλετε να συνεχίσω; Η λίστα είναι μεγάλη. Το θέμα μας όμως δεν είναι απλά να στριμωχτεί η Κυβέρνηση. Αλλά να βγούμε όρθιοι από αυτήν τη δοκιμασία και να μην διχαστούμε ξανά πάνω από κοινωνικά και οικονομικά ερείπια, όπως τα μνημονιακά χρόνια. Να ζητήσουμε μια νέα Αλλαγή.

– Πιστεύετε ότι η κυβέρνηση θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες της χώρας την επόμενη μέρα απο τη πανδημία ;

Εξαρτάται από την ένταση και τη διάρκεια της πανδημίας. Από τον χρόνο εμβολιασμού, τον ερχομό ενός τρίτου κύματος, τη διατήρηση των μέτρων προστασίας, αλλά και την οργάνωση του ΕΣΥ και του συστήματος μαζικών τεστ, που ζητάμε επανειλημμένα. Αλλά ακόμη και αν όλα πάνε κατ’ευχήν, είναι σχεδόν βέβαιο ότι το 2021 δεν θα είναι μια βόλτα στην εξοχή, αφού θα φανούν οι κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες με ένταση. Η Κυβέρνηση έχει προετοιμάσει το τερέν για μια κοινωνία δύο και τριών ταχυτήτων, με σημαία την φτηνή εργασία και την επισφάλεια, που βλέπουμε ήδη. Μια αδύναμη ή διαιρεμένη κοινωνία δεν μπορεί να στηρίξει μακροπρόθεσμα την ανάπτυξη και να επωφεληθεί από αυτήν.

– Εκτιμάτε ότι στους σχεδιασμούς του Πρωθυπουργου είναι η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες;

Θα ήταν πράξη ύψιστου πολιτικού κυνισμού να γίνονται τέτοιοι υπολογισμοί μέσα σε μια παγκόσμια και εθνική τραγωδία, σαν αυτή που ζούμε. Βέβαια η Νέα Δημοκρατία έχει ιστορικό “δραπέτη” από τα δύσκολα, άρα όλα είναι πιθανά το 2021. Η ουσία είναι πάντως ότι έχουν νωπή λαϊκή εντολή και κοινωνική ανοχή να διαχειριστούν την πανδημία χωρίς άλλα λάθη και καθυστερήσεις. Τέτοια σενάρια δεν εξυπηρετούν κανέναν αυτήν την ώρα.

-Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται σε κρίσιμη καμπή. Ποια είναι τα λάθη που έχετε εντοπίσει στη κυβερνητική πολιτική;

Η κυβέρνηση πάσχει από έλλειψη στρατηγικής, μέσα σε μια Ευρωπαϊκή Ένωση που τείνει να γελοιοποιηθεί μπροστά στον Ερντογάν. Μου φαίνεται αδιανόητο ότι μια τέτοια πρωτοφανής επίθεση στις ευρωπαϊκές αξίες, το διεθνές δίκαιο, το θρησκευτικό συναίσθημα, τον πολιτισμό μένει ουσιαστικά αναπάντητη και αναβάλλεται διαρκώς. Το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι ίσως η τελευταία ευκαιρία για την ΕΕ να περισώσει την αξιοπιστία της επιβάλλοντας κυρώσεις στο καταπιεστικό καθεστώς του Ερντογάν και για την κυβέρνηση να πείσει τους εταίρους μας ότι η Ευρώπη θα κερδίσει από αυτές. Δεν υπάρχει άλλο σενάριο επιστροφής της Τουρκίας στην ομαλότητα και τον διάλογο.

– Ο «εσωκομματικός πυρετός» είναι ένα γνώριμο σύμπτωμα στο χώρο του ΚΙΝΑΛ. Πως μπορεί να αντιμετωπιστεί;

Πάντως ο πυρετός της πανδημίας αρκεί για να μας προσγειώνει και να μας θυμίζει ποιές είναι η πραγματικές προτεραιότητες. Σε μια τόσο μεγάλη δοκιμασία δεν έχουμε την πολυτέλεια να ξοδεύουμε τις δυνάμεις μας κοιτώντας προς τα μέσα, αλλά να τις πολλαπλασιάζουμε για να ασκούμε κοινωνικά ωφέλιμη πολιτική. Οι φιλοδοξίες όλων είναι θεμιτές, αλλά έχουμε πολύ χρόνο μπροστά μας μέχρι το Νοέμβρη του 2021.


Πηγή