Θόδωρος Μαργαρίτης: «Η άμυνα της Δημοκρατίας»

Άρθρο του Θόδωρου Μαργαρίτη, μέλους Πολιτικού Συμβουλίου Κινήματος Αλλαγής και της γραμματείας της πολιτικής κίνησης Ανανεωτική Αριστερά, στη «Εφημερίδα των Συντακτών» | 28.9.2020:

Στις 7 Οκτώβρη θα έχουμε τις αποφάσεις του δικαστηρίου για την Χρυσή Αυγή. Προφανώς οι δικαστές θα τοποθετηθούν με βάση τους δικονομικούς κανόνες. Η δίκη της Χρυσής Αυγής δεν έχει όμως μόνο ποινική διάσταση. Έχει και πολιτική.

Και είναι λογικό ότι στην κοινωνία αναπτύσσεται ένα μαζικό ρεύμα πολιτών που ζητά την πιο αυστηρή εφαρμογή των νόμων σε μια υπόθεση η οποία δεν αφορά μόνο την δολοφονία του Παύλου Φύσσα.Καλώς ή κακώς έχουν διαρρεύσει οι μαγνητοφωνημένες συνομιλίες των μελών της Χρυσής Αυγής μετά την δολοφονία Φύσσα. Όποιος έχει την αντοχή να τις ακούσει, όπως και την ομιλία στην Λάρισα του γνωστού παλαιού νούμερο 2 της ΧΑ Περίανδρου Ανδρουτσόπουλου (φυσικού αυτουργού στον άγριο ξυλοδαρμό του Κουσουρή το 1998) δεν θα έχει καμία αμφιβολία.

Πρόκειται για μία εγκληματική νεοναζιστική οργάνωση. Με τις ομολογίες των ίδιων των πρωταγωνιστών. Με τα όσα λένε σήμερα στα διαφορετικά σχήματα που έχουν φτιάξει- μετά την διάλυση του ηγετικού πυρήνα της ΧΑ-τα γνωστά της στελέχη. Αλληλοκατηγορούνται μάλιστα για το ποιοι και γιατί, από προσωπική τακτική “αποκήρυξαν” μέσα στις τυπικές διαδικασίες της δίκης τις εθνικοσοσιαλιστικές τους θέσεις.

Η οργάνωση αυτή είχε βασικό στόχο την κατάλυση του Δημοκρατικού πολιτεύματος. Είναι επομένως εκτός συνταγματικών ορίων.Χρειάστηκε πολύς καιρός για να ηττηθεί η θεωρία της «κοινωνιολογικής ερμηνείας» της Χρυσής Αυγής. Αυτής δηλαδή που με πρόσχημα το μνημόνιο, την λαϊκή δυσαρέσκεια, τους «αγανακτισμένους» της Πλατείας Συντάγματος το 2011, έφτανε ακόμα και να σχετικοποιεί τα φασιστικά κίνητρα της οργάνωσης. Λες και οι απόγονοι των πραγματικών Γερμανοτσολιάδων και της Χούντας είχαν ευαισθησίες διαμαρτυρίας για τα προβλήματα του κομματικού συστήματος.

Μερικοί αφελείς δεν είχαν καταλάβει όταν «συγκατοικούσαν» στις πλατείες μαζί με τους Χρυσαυγίτες ότι η συγκατοίκηση αυτή είναι επικίνδυνη. Δεν ανταλλάσσουμε -ας πούμε- συνταγές μαγειρικής με ανθρωποφάγους. Γιατί πολύ απλά στην συνέχεια θα μας φάνε! Ακούγαμε απλουστεύσεις για το δικαίωμα της Χρυσής Αυγής να “πολιτεύεται” και κάπως έτσι φτάσαμε στον Παύλο Φύσσα. Μόλις όμως άρχισε η γραμμή της θεσμικής ασφυξίας η ΧΑ ηττήθηκε. Διασπάστηκε και οι περισσότεροι πρωτοκλασάτοι αποχώρησαν φοβούμενοι τις εξελίξεις.

Είχε πει ο Γκέμπελς: “Ερχόμαστε όπως ο λύκος σε κοπάδι από πρόβατα”. Προειδοποιούσε όσους ακόμα νόμιζαν ότι υπάρχουν περιθώρια πειθούς: “Αν η Δημοκρατία είναι τόσο ηλίθια πού μάς δίνει το ελεύθερο να την καταργήσουμε είναι δικό της θέμα”. Όσοι λοιπόν σήμερα δεν είμαστε ηλίθιοι οργανώνουμε ένα μαζικό κίνημα για την οριστική εξαφάνιση της νεοναζιστικής οργάνωσης, για την απομόνωση όλων των φασιστικών ομάδων.Στις 7 Οκτώβρη θα βγει η απόφαση για την Χρυσή Αυγή. Η ΑΜΥΝΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ είναι στα χέρια της δικαιοσύνης.

Οι πολίτες κάνουν το δικό τους καθήκον και «φωνάζουν». Όπως φώναζαν στους δρόμους το 1974 για την δίκη των συνταγματαρχών. Και ο «εθνικός δικαστής» Γιάννης Ντεγιάννης άκουγε και μελετούσε-μαζί με το δικαστήριο της εποχής- με τα δικά του νομικά κριτήρια τις τελικές αποφάσεις.


Πηγή