Γιώργος Καμίνης: «Το ΠΑΣΟΚ έχτισε από την αρχή το κοινωνικό κράτος στην Ελλάδα»

Δήλωση Γιώργου Καμίνη για την 3η Σεπτέμβρη για site και SM Κινήματος Αλλαγής

Η ίδρυση του ΠΑΣΟΚ έλαβε χώρα λίγες μέρες μετά τη Μεταπολίτευση του Ιουλίου 1974, γεγονός σημαδιακό του καθοριστικού ρόλου που θα του επεφύλασσε η ιστορία. Το ΠΑΣΟΚ, καθόρισε αυτό που ονομάζουμε “Μεταπολίτευση”. Αποτέλεσε στυλοβάτη της, όχι μόνο διότι εμβάθυνε τη δημοκρατία, αλλά και διότι επί της ουσίας έχτισε από την αρχή το κοινωνικό κράτος στην Ελλάδα, στο οποίο σήμερα όλοι ομνύουν με αφορμή την πανδημική κρίση.

Τόσο άρρηκτα συνδεδεμένο είναι με τη Μεταπολίτευση που δεν είναι τυχαίο ότι η αμφισβήτηση του ρόλου του και της προσφοράς του στην πατρίδα, απόρροια εν πολλοίς της λοιδωρίας και της συκοφαντίας του αριστερού και του δεξιού λαϊκισμού την περίοδο των μνημονίων, κλόνισε και το ίδιο το κεκτημένο της Μεταπολίτευσης από το 2009 και έπειτα. Λησμονήθηκαν, άδικα και ισοπεδωτικά, οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις του ΠΑΣΟΚ : το ΕΣΥ, η εθνική συμφιλίωση, η φιλελευθεροποίηση των δικαιωμάτων, ο εκδημοκρατισμός στα σώματα ασφαλείας, η ισχυροποίηση της Ελλάδας στην ΕΟΚ και μετέπειτα στην ΕΕ, το Ευρώ, η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τα μεγάλα έργα υποδομής και τόσα άλλα. Παράλληλα, αναδύθηκαν αντικοινοβουλευτικές, αντιδημοκρατικές φωνές που αμφισβήτησαν ευθέως τη Δημοκρατία και τους θεσμούς μας, βρίσκοντας χώρο να διασπείρουν το μίσος και το δηλητήριο του διχασμού.

Όμως παρά την επέλαση του λαϊκισμού, με αποκορύφωμα το δημοψήφισμα του 2015, παρά τη διαστρέβλωση της αλήθειας, το ΠΑΣΟΚ, άντεξε και γιορτάζει σήμερα τα 46α γενέθλιά του. Ενταγμένο πλέον στο Κίνημα Αλλαγής, το οποίο μαζί όλοι συνιδρύσαμε τον Νοέμβριο του 2017, συνεχίζει και γράφει ιστορία. Η δημοκρατική παράταξη εξασφαλίζει την ιστορική συνέχειά της μέσα από τους κόλπους του Κινήματος Αλλαγής, πατώντας πάνω στη συνέπεια των αρχών και των αξιών που αποτελούν και τον ιδεολογικό της πλούτο. 

Μία από αυτές, ίσως η πλέον επιδραστική στην καθημερινότητά μας, είναι το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Βασισμένο σε μιαν απλή μεν, αλλά ριζοσπαστική ιδέα: πως σε αυτή τη χώρα κανένας δεν πρέπει να ταλαιπωρείται από αρρώστιες, κανένας δεν πρέπει να πεθαίνει επειδή η θεραπεία του είναι απρόσιτη. Δεν είναι όλα τέλεια με το ΕΣΥ, αλλά και πως θα μπορούσε να είναι κάτι που ξεκινάει με τόσο υψηλές βλέψεις. Είναι όμως αυτό που έχουμε και πάνω σ´αυτό οφείλουμε να χτίσουμε. Χρειάστηκε μία πανδημία, για να μπορέσουμε να συνειδητοποιήσουμε εκ νέου την αξία του. Η σημερινή 3η Σεπτέμβρη είναι αφιερωμένη στο ΕΣΥ.  

Έχουμε μπροστά μας πολλές προκλήσεις, όπως είχε και το ΠΑΣΟΚ κατά την ίδρυσή του. Τότε ήταν η  εδραίωση της Δημοκρατίας και η τραγωδία της Κύπρου. Σήμερα είναι η πανδημική κρίση, η όξυνση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οικονομικές συνέπειες της πανδημίας που είναι προ των πυλών, η κλιματική αλλαγή. Το Κίνημα Αλλαγής βρίσκεται και πάλι στο προσκήνιο, διότι η ιστορική συγκυρία το απαιτεί. Εκπληρώνοντας τη διαχρονική προσήλωση της δημοκρατικής παράταξης και του ΠΑΣΟΚ στο εθνικό συμφέρον, βάζοντας και πάλι πλάτη στα δύσκολα, χωρίς να λιποτακτήσει από την ευθύνη για μικροκομματικό όφελος.

Όπως ακριβώς κάνει σταθερά από το 1974. 


Πηγή