«Δε θα απολογηθώ εγώ για τους θανάτους που θα προκύψουν λόγω κορονοϊού»

Την Τρίτη 22/09/2020 πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον προϊστάμενο της ΔΔΕ Α΄ Αθήνας Λ. Μάντζο όπου συμμετείχαν εκπρόσωποι των σωματείων Α΄ ΕΛΜΕ, Β΄ ΕΛΜΕ, Γ΄ ΕΛΜΕ και Ε΄ ΕΛΜΕ. Τα θέματα που συζητήθηκαν αφορούσαν στα προβλήματα που ανακύπτουν εξ΄ αιτίας της νέας έξαρσης της πανδημίας και των σοβαρών κινδύνων για μαθητές και εκπαιδευτικούς που προκύπτουν από την απουσία βασικών και ουσιαστικών μέτρων (λειτουργία πολύ μεγάλων τμημάτων με 27 και 28 μαθητές, απουσία επαρκούς καθαριότητας, χαμηλή χρηματοδότηση, ακατάλληλες αίθουσες κλπ), κάλυψη κενών, άδειες συναδέλφων λόγω covid-19, μειωμένο ωράριο σε συναδέλφους με χρόνια προβλήματα υγείας, στελέχωση τάξεων υποδοχής.

Συγκεκριμένα:

1. Ξαναθέσαμε το σοβαρό ζήτημα της ασφαλούς λειτουργίας των σχολείων, λόγω της νέας έξαρσης του κορωναϊού, για τη δημιουργία μικρότερων τμημάτων, ώστε να ικανοποιηθεί το αίτημα ένας μαθητής ανά θρανίο με στόχο την μείωση του αριθμού ανά τάξη στην κατεύθυνση των 15 με την χρησιμοποίηση διαθέσιμων σχολικών χώρων ή άλλων δημόσιων ή δημοτικών κτιρίωνπροσλήψεις του απαραίτητου εκπαιδευτικού προσωπικούμόνιμο επαρκές προσωπικό καθαριότηταςεπαναλαμβανόμενα tests χωρίς χρηματική επιβάρυνση από τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές. Απαιτήσαμε, πάλι, την μη μετακίνηση των συναδέλφων σε πάνω από δύο σχολεία. Καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις διαθέσιμων αιθουσών σε αρκετές σχολικές μονάδες (3ο Γυμνάσιο Νέας Φιλαδέλφειας, Γυμνάσιο Νέας Χαλκηδόνας, 14ο Γυμνάσιο Αθήνας, Σχολικό συγκρότημα 1ου ΕΠΑ.Λ. Νέας Φιλαδέλφειας που παραμένει κλειστό λόγω κτηριακών προβλημάτων, πρώην 5ο ΓΕΛ Αθήνας, 27ο ΓΕΛ Αθήνας και πολλά άλλα σχολεία), καταθέσαμε προτάσεις για κατάτμηση τμημάτων λόγω μικρών αιθουσών όπου μαθητές και εκπαιδευτικοί ασφυκτιούν (έγινε αναφορά σε συγκεκριμένες σχολικές μονάδες όπου σε αίθουσες 30m2 συνωστίζονται 25 έως 27 μαθητές). Σε επίμονες ερωτήσεις, φέρνοντάς τον προ των ευθυνών του ως εκπρόσωπο της πολιτείας, για το ποιος θα πάρει την ευθύνη για τυχόν θύματα του covid-19 μέσα στην εκπαιδευτική κοινότητα και στις οικογένειες τους (5000 – 6000 εκπαιδευτικοί στην Α΄ Αθήνας) ο κ. Μάντζος απάντησε «Δεν θα απολογηθώ εγώ για τους θανάτους που θα προκύψουν». Άλλωστε δήλωσε τα μέτρα για αυτόν είναι ικανοποιητικά και αρκεί η μάσκα για προστασία όπως προτείνουν οι ειδικοί. Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε οτι όταν του παραθέσαμε τα παραπάνω στοιχεία (σχετικά με τις διαθέσιμες αίθουσες) μας απάντησε «δεν ψάχνουμε για αίθουσες» και γι’ αυτό απάντησε αρνητικά, ακόμα και σε πρόταση για τοποθέτηση κοντέινερ ως λύση δημιουργίας αιθουσών, κυρίως για την προσωρινή φύλαξη μαθητών που παρουσιάζουν συμπτώματα κορωνοϊού.

2. Απαιτήσαμε, να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά, διότι όχι μόνο χάνονται διδακτικές ώρες, αλλά ταυτόχρονα οι σχολικές μονάδες αδυνατούν να φτιάξουν ωρολόγια προγράμματα με ότι σημαίνει αυτό για την ασφάλεια των μαθητών και των εκπαιδευτικών. Σε ερώτησή μας για τα πόσα κενά έχουν αυτή τη στιγμή τα σχολεία της Α΄ Αθήνας η απάντηση του κ. Μάντζου ήταν ότι δεν γνωρίζει απόλυτα νούμερα και ότι μαζεύουν 4άρια και 5άρια κενά για να καλύψουν κενά σχολικών μονάδων με έναν συνάδελφο, με ότι σημαίνει αυτό για την ασφάλειά του λόγω των πολλαπλών μετακινήσεων από σχολείο σε σχολείο και τη λειτουργία των σχολικών μονάδων. Ύστερα από επίμονες ερωτήσεις, μας απάντησε ότι αφού ολοκληρωθούν οι τοποθετήσεις της Β΄ φάσης αναπληρωτών, παραμένουν ακόμη γύρω στα 40 κενά (για τις ειδικότητες ΠΕ02, ΠΕ03, ΠΕ04). Αξίζει να σημειώσουμε, ότι με τα κενά που έχουν δημιουργηθεί από τις άδειες των συναδέλφων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες δεν έχει ασχοληθεί ακόμα! Στο τέλος εξέφρασε την ικανοποίησή του και αισθάνθηκε ευχαριστημένος για την κατάσταση που επικρατεί φέτος στα σχολεία, διότι όπως είπε είναι πολύ καλύτερα από πέρυσι!

3. Επαναφέραμε το θέμα του ωραρίου των συναδέλφων με χρόνια προβλήματα υγείαςκατά την ανάθεση του ωραρίου τους. Πάνω σε αυτό το θέμα δεν πήραμε καμία απάντηση.

4. Σε ερώτησή μας για τις ελλείψεις εκπαιδευτικού προσωπικού στις ήδη υπάρχουσες και πολυπληθείς τάξεις υποδοχής, που έχει ως αποτέλεσμα τη διαρροή των μαθητών και την αρνητική στάση κάποιων συναδέλφων, πήραμε την απάντηση «το σημειώνω ότι πρέπει να διοριστούν άμεσα εκπαιδευτικοί για τις τάξεις υποδοχής».

Τέλος, του τονίσαμε, ενόψει των μαθητικών κινητοποιήσεων, να μην χρησιμοποιήσει κατασταλτικούς μηχανισμούς με την παρουσία εισαγγελέων και αστυνομικών.

Ο προϊστάμενος της ΔΔΕ Α΄ Αθήνας, για άλλη μια φορά, δήλωσε αναρμόδιος για όλα και δεν θέλησε να αναλάβει καμιά ευθύνη και να πάρει οποιαδήποτε πρωτοβουλία.

Τέλος, του τονίσαμε ότι έχει την ευθύνη για τις εξελίξεις στη σχολική κοινότητα λόγω πανδημίας.

Καλούμε τους συναδέλφους να μαζικοποιήσουν τα σωματεία και να παλέψουμε για ένα σχολείο που θα μορφώνει ολόπλευρα και δεν θα εξοντώνει, μακριά από το σχολείο της αγοράς, για ένα σχολείο που θα καλύπτει ολόπλευρα τις σύγχρονες ανάγκες σε κτιριακή και υλικοτεχνική υποδομή και στο περιεχόμενο της μόρφωσης.

Τα πάγια αιτήματα του συνδικάτου παραμένουν και συνεχίζουμε να παλεύουμε για:

  • Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών,
  • Μείωση μαθητών ανά τμήμα ώστε να τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις, με ανώτατο όριο τους 15 μαθητές,
  • Εξασφάλιση απαραίτητου εκπαιδευτικού προσωπικού και σχολικών αιθουσών για τη λειτουργία τμημάτων με μειωμένο αριθμό μαθητών,
  • Κάλυψη όλων των λειτουργικών κενών,
  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού καθαριότητας στις σχολικές μονάδες,
  • Να δοθεί δωρεάν ο αναγκαίος αριθμός κατάλληλων μασκών σε καθημερινή βάση σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό,
  • Διενέργεια δωρεάν επαναλαμβανόμενων τεστ για το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας,
  • Έκτακτη κρατική χρηματοδότηση στην εκπαίδευση και οικονομική επιχορήγηση στις σχολικές επιτροπές,
  • Κατάργηση κάθε νομοθετικής διάταξης που επιτρέπει κάμερα στα σχολεία και on – line μετάδοση των μαθημάτων.

Τα σωματεία της Α΄ Αθήνας:
Α΄ΕΛΜΕ, Β΄ ΕΛΜΕ, Γ΄ ΕΛΜΕ, Ε΄ ΕΛΜΕ


Πηγή