Ο νόμος την απαγόρευση των διαδηλώσεων

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 131Α/10-7-2020 ο αντισυνταγματικός και χουντικής εμπνεύσεως Ν. 4703/2020 «Δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις και άλλες διατάξεις», ο οποίος ψηφίστηκε με 187 ψήφους από τη ΝΔ, το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ και την Ελληνική Λύση.

Όπως έχει σημειώσει το ΜΕΤΑ, πρόκειται για ένα νόμο «που εντάσσεται στο χειρουργικό σχεδιασμό κυβέρνησης, κεφαλαίου και εργοδοσίας και αποσκοπεί, μετά την καταστρατήγηση του δικαιώματος στην απεργία, στον ακόμη μεγαλύτερο περιορισμό, και εν κατακλείδι απαγόρευση, κάθε εργατικής, κινηματικής και κοινωνικής διαδήλωσης, που ποινικοποιούνται μέσα από την απαγόρευση και τις ποινικές επιπτώσεις κατά την άσκηση του Συνταγματικού δικαιώματος του συνέρχεσθαι. Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που στρέφεται κατά των εργατικών, κοινωνικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων, αποτελεί θεσμικό πραξικόπημα, είναι αντίθετο σε συνταγματικά κατοχυρωμένες ελευθερίες και αποτελεί αιτία πολέμου για κάθε δημοκρατικό άνθρωπο, για κάθε εργαζόμενο… το δικαίωμα στην απεργία και στις διαδηλώσεις είναι αδιαπραγμάτευτο, και είναι δικαιώματα που κέρδισαν οι εργαζόμενοι και ο λαός, με αγώνες και θυσίες και με πολύ αίμα. Δε θα τα απεμπολήσουμε, δε θα τα βάλουμε σε «καραντίνα», δε θα υπακούσουμε, δε θα συμμορφωθούμε “προς τας υποδείξεις”»!

Από την πλευρά της η παράταξη στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθήνας, Εναλλακτική Παρέμβαση – Δικηγορική Ανατροπή, σε ανακοίνωσή της, υπογραμμίζει ότι: «Η μάχη για την υπεράσπιση του δημοκρατικού δικαιώματος της συνάθροισης δεν τελείωσε, τουναντίον τώρα αρχίζει. Ως νομικοί θα σταθούμε συμπαραστάτες σε όσες και όσους σταθούν απέναντι στον αντισυνταγματικό νόμο της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Θα αξιοποιήσουμε κάθε νομικό μέσο για να κριθεί ο νόμος αντισυνταγματικός, θα υπερασπιστούμε κάθε πολίτη που θα διωχθεί δυνάμει των διατάξεών του, αλλά – το σημαντικότερο – θα είμαστε κομμάτι του κινήματος που θα τον ανατρέψει και θα αποκαταστήσει την ελευθερία του δικαιώματος στη διαδήλωση».

Ο νόμος αυτός θα ακυρωθεί στην πράξη από τους εργαζόμενους στους δρόμους του αγώνα


Πηγή