Έκρυθμη η κατάσταση στη Βαγδάτη: Επεισόδια έξω από την αμερικανική πρεσβεία

βαγδάτη

Τεταμένο παραμένει το κλίμα στη Βαγδάτη, καθώς διαδηλωτές έχουν περικυκλώσει την αμερικανική πρεσβεία. Χειροβομβίδες κρότου – λάμψης πέταξαν οι δυνάμεις ασφαλείας.

Έκρυθμη είναι η κατάσταση στην πρωτεύουσα του Ιράκ, Βαγδάτη, όπου διαδηλωτές έχουν περικυκλώσει την αμερικανική πρεσβεία.

Μέχρι στιγμής, έχουν τραυματιστεί τουλάχιστον 20 άτομα, καθώς ομάδα διαδηλωτών συγκρούστηκε με τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας.

.
محاصرة استعلامات السفارة الامريكية ببغداد من قبل محتجو الحشد الشعبي.
————
BREAKING
PMF crowds surround the reception office of the U.S embassy in #Baghdad pic.twitter.com/v0llBMm5eT

— IraqiRevolution (@IRaqiRev) December 31, 2019

​Μάλιστα, υπάρχουν καταγγελίες για χρήση «σφαιρών και δακρυγόνων» από την τοπική αστυνομία.

#Iraqi & #US Special Forces are in the main building of #US Embassy in #Baghdad now. They will open fire at any #IRGC terrorist (disguised as protester) if he tries to enter the building. pic.twitter.com/gloqCAU9bT

— Babak Taghvaee (@BabakTaghvaee) December 31, 2019

​Την ίδια ώρα, στο εσωτερικό της αμερικανικής πρεσβείας έχουν αναπτυχθεί ειδικές δυνάμεις του Ιράκ και των ΗΠΑ, προκειμένου να αποτρέψουν πιθανή εισβολή.

VIDEO: Protesters set fire to the outside walls of the US Embassy in Baghdad. – @IRaqiRev pic.twitter.com/gWJC0d5a8D

— Conflict News (@Conflicts) December 31, 2019

Πληροφορίες, παράλληλα, αναφέρουν ότι οι δυνάμεις ασφαλείας πέταξαν χειροβομβίδες κρότου – λάμψης προς τους διαδηλωτές, οι οποίοι από την πλευρά τους, προσπάθησαν να βάλουν φωτιά στον εξωτερικό τοίχο της πρεσβείας.

.
القوات العسكرية الأمريكية داخل استعلامات السفارة الامريكية ببغداد

————

U.S armed forces inside the reception office of the U.S embassy in #Baghdad
Video by : PMF protesters pic.twitter.com/CTAwHwGcS6

— IraqiRevolution (@IRaqiRev) December 31, 2019

​Το προσωπικό της αμερικανικής πρεσβείας έχει κληθεί να εκκενώσει το κτίριο, ενώ ο πρωθυπουργός του Ιράκ κάλεσε τους διαδηλωτές να απομακρυνθούν από την πρεσβεία.

«Οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια σε ξένες πρεσβείες θα αποτραπεί από τις δυνάμεις ασφαλείας» ανακοινώθηκε, χαρακτηριστικά, από το γραφείο του Αμπντέλ Μάχντι.

#PMF’s Kataib Hezbollah supporters try to storm the #US embassy in central #Baghdad. pic.twitter.com/ucJnaaj0Rz

— Barzan Sadiq (@BarzanSadiq) December 31, 2019

​Αξίζει να σημειωθεί ότι η ένταση ξεκίνησε, με αφορμή την τέλεση της κηδείας των θυμάτων των πρόσφατων (σ.σ. Κυριακή) αμερικανικών αεροπορικών επιδρομών, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο 25 ατόμων και τον τραυματισμό ακόμη 51.

Οι αμερικανικοί βομβαρδισμοί αποτέλεσαν «απάντηση» στην επίθεση με ρουκέτες σε αμερικανική στρατιωτική βάση, κοντά στο Κιρκούκ. Προς το παρόν, βέβαια, καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη.


Πηγή