Ένταση στη Γάζα μετά τη δολοφονία στελέχους ισλαμιστικής οργάνωσης από Ισραήλ

Μεγάλος αριθμός ρουκετών εκτοξεύθηκε από τη Γάζα προς το Ισραήλ ως πρώτη απάντηση για την δολοφονία υψηλόβαθμου αξιωματούχου της οργάνωσης Ισλαμική Τζιχάντ από τις στρατιωτικές δυνάμεις του Ισραήλ. Το Τελ Αβίβ αναμένει πολυήμερες εχθροπραξίες.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του ισραηλινού στρατού η απάντηση από την Παλαιστίνη ενδέχεται να φέρει ένταση τις επόμενες ημέρες .

«Εκτοξεύθηκε μεγάλος αριθμός ρουκετών προς το Ισραήλ», δήλωσε τηλεφωνικά στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Τζόναθαν Κόνρικους και πρόσθεσε ότι γίνονται προετοιμασίες για «πολλές ημέρες» εχθροπραξιών.

Σειρήνες της αεράμυνας ήχησαν σε πολλές πόλεις του κεντρικού Ισραήλ, καθώς και στη μητροπολιτική περιοχή του Τελ Αβίβ, κατά τον ισραηλινό στρατό, ο οποίος επιβεβαίωσε μια πληροφορία που μετέδωσε ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Ynet της εφημερίδας Γεντότ Αχαρονότ.

Οι επιθέσεις αυτές ήρθαν μετά την αεροπορική επίθεση ισραηλινών δυνάμεων κατά ανώτερου στελέχους των Ταξιαρχιών Αλ Κουντς, του ένοπλου βραχίονα της οργάνωσης Ισλαμική Τζιχάντ, στο σπίτι του στη Γάζα. Εκτός από τον 42χρονο Μπάχα Αμπού Αλ Άττα σκοτώθηκε και η σύζυγός του, όπως αναφέρουν ιατρικές πηγές από την Παλαιστίνη, ενώ υπήρξαν και δύο τραυματίες.

Παράλληλα, πύραυλοι έπληξαν το πρωί της Τρίτης σπίτι στη Δαμασκό όπου ζούσε ανώτερο στέλεχος της ίδιας οργάνωσης, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA, να σκοτωθούν δύο άνθρωποι, ανάμεσά τους και ο γιος του, και να τραυματιστούν άλλοι έξι.

Ο Μπένιαμιν Νετανιάχου, υπηρεσιακός πρωθυπουργός και υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, επιβεβαίωσε πως ενέκρινε την επιχείρηση εναντίον του Άττα, κατηγορώντας τον για επιθέσεις με ρουκέτες, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και ελεύθερους σκοπευτές.

Η Χαμάς εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία επιρρίπτει στο Ισραήλ για ό,τι επακολουθήσει σημειώνοντας ότι αυτό που συνέβη «δεν θα περάσει χωρίς τιμωρία».

Μετά από αυτή τη στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ οι φόβοι για ανάφλεξη στη Γάζα επιστρέφουν, παρά την άτυπη εκεχειρία μεταξύ Χαμάς και Τελ Αβίβ που υπάρχουν τους τελευταίους μήνες.


Πηγή