Αλβανία: Σε επικίνδυνο κλίμα έντασης οι αυριανές δημοτικές εκλογές

αλβανία

Με άγριες συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών δυνάμεων και οπαδών της αντιπολίτευσης, πυρπολήσεις εκλογικών τμημάτων και αποκορύφωση της αντιπαράθεσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, πραγματοποιούνται αύριο, Κυριακή 30 Ιουνίου, οι δημοτικές εκλογές στην Αλβανία.

Ενώ ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα ανακοίνωσε ότι την Κυριακή θα στηθούν κανονικά οι κάλπες, ο πρόεδρος Ιλίρ Μέτα όρισε, την Πέμπτη, νέα ημερομηνία για τη διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών τη 13η Οκτωβρίου.

Από την άλλη πλευρά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Λουλζίμ Μπασά δήλωσε ότι αδιαπραγμάτευτος όρος για τη διεξαγωγή εκλογών είναι «η τιμωρία όλων όσοι κατηγορούνται για νοθεία και εξαγορά προηγούμενων εκλογών, όπως επίσης και η παραίτηση του πρωθυπουργού Ράμα».

Πάντως, η κυβέρνηση των ΗΠΑ, μέσω του υφυπουργού Εξωτερικών Μάθιου Πάλμερ, που μίλησε στη «Φωνή της Αμερικής», δεν στηρίζει την αναβολή των εκλογών και το διάταγμα Μέτα. Ο Πάλμερ δήλωσε ότι«αναμένουμε πως οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν στις 30 Ιουνίου και ότι θα είναι ειρηνικές και δίκαιες».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, που αναμένεται να αποφασίσει εντός του έτους αν θα ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Αλβανία, προειδοποίησε ότι ο τρόπος με τον οποίο θα διεξαχθούν οι εκλογές αυτές μπορεί να έχει συνέπειες για την υποψηφιότητα των Τιράνων. «Οποιαδήποτε βίαιη ενέργεια ή μορφή υποκίνησης της βίας είναι απολύτως απαράδεκτες, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες», ανέφερε η αντιπροσωπεία της Ε.Ε. στα Τίρανα.

Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, που θα στείλει μια ομάδα παρατηρητών, τόνισε ότι οι προσπάθειες για τον εκτροχιασμό της ψηφοφορίας μέσω βίαιων επεισοδίων «θα καθυστερήσουν την πρόοδο της Αλβανίας και θα κηλιδώσουν τη φήμη της χώρας διεθνώς».


Πηγή