Η Μέρκελ στην Τουρκία για ενίσχυση των γερμανοτουρκικών σχέσεων

μέρκελ

Συνομιλίες πρόκειται να διεξαγάγει η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη.

Η επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου στην Κωνσταντινούπολη έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς πραγματοποιείται μετά από την τοποθέτηση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της γερμανικής Βουλής, που χαρακτήρισε παράνομο το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης, αναγνωρίζοντας ότι παραβιάζει τη Σύμβαση του Διεθνούς Δικαίου Θαλάσσης.

Η Μέρκελ και ο Ερντογάν αναμένεται να συζητήσουν για τις συρράξεις στη Λιβύη και τη Συρία, την κρίση στο Ιράκ και για τις εντάσεις με το Ιράν.

Ο Ερντογάν έχει απειλήσει να «ανοίξει τις πόρτες» προς την Ευρώπη στους εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία που έχει υποδεχθεί η χώρα του, επικρίνοντας την Ευρωπαϊκή Ένωση διότι όπως διατείνεται δεν προσφέρει στην Τουρκία την υπεσχημένη οικονομική βοήθεια.

Η Μέρκελ και ο Ερντογάν είναι προγραμματισμένο να εγκαινιάσουν τον χώρο ενός τουρκογερμανικού Πανεπιστημίου στην Κωνσταντινούπολη.

Η Μέρκελ σχεδιάζει, επίσης, να συναντηθεί με αντιπροσώπους βιομηχανιών κατόπιν πρόσκλησης του Γερμανοτουρκικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, καθώς και με εκπροσώπους μη κυβερνητικών οργανώσεων και της τουρκικής κοινωνίας.


Πηγή