Διαφωνίες και ένταση στη συνεδρίαση της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ

Οι αντιδράσεις ωστόσο έκαναν αίσθηση στην Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ, όπου o Γραμματέας της ΚΕ του κόμματος Στέφανος Ξεκαλάκης και ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης (και πρώην Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ),  πρότειναν να γίνει είτε ιδρυτικό συνέδριο είτε συνέδριο ανοιχτό,  με τη συμμετοχή της κοινωνικής βάσης της παράταξης. Επιπλέον ζήτησαν να ξεκινήσει ξανά ο διάλογος με το Ποτάμι, τις Κινήσεις και τα πρόσωπα που βρίσκονται εκτός της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Συγκεκριμένα ο κ.  Ξεκαλάκης  εξέφρασε τις αντιρρήσεις και διαφωνίες του για τον τρόπο που προχωρούν οι διαδικάσιες για το συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Οι αντιρρήσεις του κ. Ξεκαλάκη εστιάστηκαν στο γεγονός ότι προτείνεται οι σύνεδροι να οριστούν από τα θεσμικά όργανα και να συμφωνηθούν οι αιρετοί από κοινωνικούς φορείς (δήμαρχοι, εκλεγμένοι σε μαζικούς χώρους κ.α). Ο γραμματέας της Κ.Ε του ΠΑΣΟΚ τάχθηκε υπέρ της ανοιχτής εκπροσώπησης των κοινωνικών δυνάμεων.

Από την πλευρά του ο  ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης, είπε:  «Να πάμε είτε σε Επινέ (σ.σ πρόκειται για το ιδρυτικό συνέδριο του Γαλλικού Σοσιαλιστικού κόμματος)  είτε σε ανοιχτή συνδιάσκεψη  χωρίς αποκλεισμούς», προτείνοντας  είτε τη δημιουργία ενός νέου ενιαίου φορέα με αυτοδιάλυση των υπαρχόντων κομμάτων είτε διατήρηση της αυτονομίας των κομμάτων αλλά υιοθέτηση μιας διαφορετικής διαδικασίας που θα αφήνει ανοιχτή την πόρτα στους Ποτάμι και στην Ωρα Αποφάσεων.

Ομάδα στελεχών κατέθεσε κείμενο που ενσωμάτωνε τις προτάσεις του ευρωβουλευτή του κόμματος Νίκου Ανδρουλάκη και του γραμματέα Στέφανου Ξεκαλάκη. Ακολούθησαν ένταση και διαξιφισμοί, ενώ κάποια μέλη της Επιτροπής αποχώρησαν επιμένοντας ότι υπάρχει ομόφωνη απόφαση του χθεσινού πολιτικού Συμβουλίου.

Σε δήλωσή του ο κ. Ανδρουλάκης χαρακτήρισε «αυτο που γίνεται πρωτοφανές για ένα δημοκρατικό κόμμα. Ακούγαμε για ένα ανοιχτό συνέδριο χωρις μηχανισμούς και σε αυτό συμφωνούμε με την πρόεδρο. Υπάρχει όμως μια σημαντική διαφωνία, ότι έχουμε την σπόφαση του συνεδρίου του 2015. Αν δεν θέλουν τα άλλα κόμματα που συμμετέχουν στην Δημοκρατική Συμπαράταξη το κατανοούμε. Ας κάνουμε συνδιάσκεψη και να αποφασίσουμε τον οδικό χάρτη για το ιδρυτικό συνέδριο της παράταξης. Και τώρα ακούω για τρίτο συνέδριο, του ΠΑΣΟΚ, που θα προηγηθεί  του συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Δεν πιστεύω σε συνέδρια μπάμπουσκες. Κάποιοι εδώ δεν σταματούν να είναι αμετανόητοι».

Στο ίδιο κλίμα και ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ κ. Ξεκαλάκης, δήλωσε: «Έδωσαν γραμμή να φύγουν. Το ΠΑΣΟΚ συρρικνωνόταν επειδή υπήρχαν επίπλαστες ομοφωνίες. Υπάρχουν  τρεις προτάσεις. Η απόφαση συντρόφων να φύγουν απο το προεδρείο δεν τιμά την εμπιστοσύνη που τους έδειξε η ΚΕ. Εισηγούμαι να διαβιβάσω στην πρόεδρο την άμεση σύγκληση του Πολιτικού Συμβουλίου και της ΚΟ και να πάρουμε οριστική απόφαση σε επόμενη ΚΕ».

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η μειοψηφία που στήριξε τις θέσεις  Ανδρουλάκη- Ξεκαλάκη αργά το βράδυ, αναφέρει:

«Πραγματοποιήθηκε σήμερα η 7η Σύνοδος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, παρουσία 115 μελών της, οπότε διαπιστώθηκε και η απαρτία.

Στην διαδικασία τοποθετήθηκαν 32 μέλη της ΚΠΕ.

Λίγο πριν την ολοκλήρωση των ομιλιών, και ενώ στην αίθουσα βρισκόταν περίπου 90 μέλη της ΚΠΕ, ένα τμήμα μελών της Κεντρικής Επιτροπής αποχώρησε από την διαδικασία αρνούμενο να τεθούν σε ψηφοφορία η εισήγηση της Προέδρου, η πρόταση των τριών μελών του Πολιτικού Συμβουλίου (Σπυρόπουλος, Ζαρπαλάς και Αναστασίου).

Από τη διαδικασία αποχώρησαν και δύο μέλη του Προεδρείου της συνεδρίασης οι σύντροφοι Τζελέπης και Βεργοπούλου με την αιτιολογία ότι από το κλίμα της συνεδρίασης προέκυψε ότι η εισήγηση της Προέδρου έχει την γενικότερη αποδοχή!!!

Η συνεδρίαση συνεχίστηκε με παρόντες περίπου 60 μέλη της ΚΠΕ, η οποία κατέληξε σε ψηφοφορία, κατά την οποία η πρόταση των τριών μελών του ΠΣ έλαβε 44 ψήφους.

Μετά την εξέλιξη αυτή, ο Ανδρέας Σπυρόπουλος ενημέρωσε το σώμα ότι, μετά την εξέλιξη αυτή, ζητάει «η πρότασή των τριών» να τεθεί εν γνώσει της Προέδρου, ώστε να φέρει σε συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου μια συνθετική πρόταση που να απηχεί τη βούληση του συνόλου των μελών της ΚΠΕ.

Με έκπληξη βλέπουμε στα email μας, στην emailing list των μελών του ΠΑΣΟΚ και σε δημοσιεύματα fake news περί αποφάσεων που ουδέποτε ελήφθησαν καθ’ ότι οι απέχοντες μιας διαδικασίας εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να λάβουν αποφάσεις.

Για όλους εμάς που επί τόσα χρόνια στηρίζουμε άδολα το ΠΑΣΟΚ η προσπάθεια για δημοκρατική λειτουργία και συλλογική δράση θα είναι συνεχής».

ΠΗΓΗ: metarithmisi.gr