Αυτοπρόσωπη εξέταση των προστατευόμενων «Κελέση» – «Σαράφη» θα ζητήσει η ΝΔ

Της Ναντίν Χαρδαλιά
Καυτή και ταραχώδης αναμένεται να είναι η συνεδρίαση της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής το μεσημέρι της Τρίτης, καθώς η ΝΔ αναμένεται να θέσει επί τάπητος αφενός την αυτοπρόσωπη – άνευ κάλυψης των χαρακτηριστικών τους – εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων «Κελέση» και «Σαράφη», αφετέρου τη διεύρυνση του υφιστάμενου κατηγορητηρίου για τον πρώην αναπληρωτή Υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπολου, μετά και τις καταθέσεις τεσσάρων εισαγγελικών λειτουργών, που φέρονται να τον «καίνε» για αθέμιτες παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, «παρακρατικές» μεθόδους, απειλές και εκβιασμούς.
Εξέταση(;) «Κελέση» – «Σαράφη» χωρίς «κουκούλα» σε ειδικό χώρο εκτός Βουλής
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι βουλευτές της ΝΔ προτίθενται να προτείνουν την αποστολή αιτήματος προς τον Άρειο Πάγο, για εξέταση των δύο προστατευόμενων μαρτύρων με τις κωδικές ονομασίες «Αικατερίνη Κελέση» και «Μάξιμος Σαράφης», αυτοπροσώπως, χωρίς την κάλυψη των χαρακτηριστικών του προσώπου τους και σε κατάλληλο χώρο που θα υποδειχθεί εκτός Κοινοβουλίου για τη διασφάλιση του απορρήτου.

Το εν λόγω αίτημα θεωρείται ότι στέκει πλέον νομικά εκ μέρους της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής μετά την εξέταση με τον ίδιο ακριβώς τρόπο – παρουσία αστυνομικού που επιβεβαίωσε τις κωδικές ονομασίες – στην τελευταία κατάθεση των δύο στις 4/12/2019 ενώπιον του Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Λάμπρου Σοφουλάκη, που διερευνά τους δικονομικούς χειρισμούς της Ελένης Τουλουπάκη στην καταγγελλόμενη σκευωρία Novartis, αποδομώντας, κατά την κυβερνώσα πλειοψηφία, το επιχείρημα ότι τα εν λόγω πρόσωπα δεν μπορούν να εξεταστούν από κανέναν άλλον πέραν της Εισαγγελίας Διαφθοράς που τους απέδωσε την προστασία.
Το επίμαχο αίτημα θα κατατεθεί επισήμως στη συνεδρίαση της Τρίτης όπου θα συζητηθούν αποκλειστικά διαδικαστικά ζητήματα, με τη ΝΔ να προτείνει κατά πληροφορίες την εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων στον χώρο που θα υποδειχθεί από κλιμάκιο της Επιτροπής, αποτελούμενο πιθανότατα από τον Πρόεδρό της και τους εισηγητές των κομμάτων.
Σημειώνεται ότι αίτημα για εξέταση των αποκαλούμενων Κελέση και Σαράφη με φυσική παρουσία είχε ζητήσει και το ΚΚΕ δια του Νίκου Καραθανασόπουλου.
Διεύρυνση του κατηγορητηρίου Παπαγγελόπουλου

Το δεύτερο ζήτημα που αναμένεται να ανεβάσει τον πολιτικό υδράργυρο στα ύψη, είναι το αίτημα που πρόκειται να καταθέσει η ΝΔ για διεύρυνση του υφιστάμενου κατηγορητηρίου για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, μετά και τις καταθέσεις των Εισαγγελέων Ε. Ράικου, Π. Αθανασίου, Γ. Τσατάνη και του αντεισαγγελέα, Ιωάννη Αγγελή, από τις οποίες εκτιμούν ότι προκύπτουν ενδείξεις για επιπλέον αδικήματα από αυτά για τα οποία συστάθηκε η Επιτροπή.
Το αίτημα είναι σίγουρο ότι θα κατατεθεί, αλλά με δεδομένο ότι είναι πρωτόγνωρο για τα κοινοβουλευτικά χρονικά, παραμένει θολός ο τρόπος που θα συμβεί αυτό τεχνικά, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος κατάρριψής του σε ενδεχόμενο Δικαστικό Συμβούλιο αν ο κ. Παπαγγελόπουλος παραπεμφθεί τελικά σε Ειδικό Δικαστήριο.
Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι βουλευτές της ΝΔ θα ζητήσουν γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής. Αν για παράδειγμα απαιτείται συμπληρωματική πρόταση προς την Ολομέλεια και έγκρισή της από την εθνική αντιπροσωπεία για τη συμπερίληψη νέων ενδεχόμενων αδικημάτων του πρώην αναπληρωτή Υπουργού Δικαιοσύνης.
Εάν αυτό θεωρηθεί εφικτό, τότε τα εξτρά αδικήματα που εξετάζονται είναι αυτά της εκβίασης, της απειλής και της κατάχρησης εξουσίας.
Σε κάθε περίπτωση το εν λόγω αίτημα θεωρείται βέβαιο ότι θα πυροδοτήσει την έντονη αντίδραση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, που εκτιμάται ότι θα κάνουν την ανάγνωση αναζήτησης «σανίδας σωτηρίας» για την αποφυγή διασυρμού.