Προετοιμάζονται για «πόλεμο», δηλώνοντας μάλιστα πως δεν επιθυμούν την ειρήνη, στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενόψει κυρίως της συνεδρίασης της «προανακριτικής» το απόγευμα της προσεχούς Τρίτης, αλλά και ευρύτερα των επικείμενων «μαχών» στο κοινοβουλευτικό πεδίο.
Σε ό,τι αφορά, ειδικότερα, το μέτωπο της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προς διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης σχετικά με τη διερεύνηση αδικημάτων που τυχόν έχουν τελεστεί από τον τέως αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημ. Παπαγγελόπουλο κατά την άσκηση των καθηκόντων του –όπως είναι επισήμως και τυπικά η ονομασία της–, το επίμαχο στην παρούσα φάση είναι το αίτημα βουλευτών της Ν.Δ. και του ΚΙΝΑΛ για εξαίρεση των συναδέλφων τους Δ. Τζανακόπουλου και Π. Πολάκη από τις εργασίες της. Τα δύο στελέχη, που προχθές το βράδυ από τη Βουλή ο κ. Αλ. Τσίπρας αποκάλεσε «βασικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ», δηλώθηκε πως πρέπει να μη μετάσχουν ως μέλη στην επιτροπή, καθώς –όπως ελέχθη– ως πρόσωπα εμπλεκόμενα με κάποιον τρόπο κυρίως στην υπόθεση Novartis, εκτός των άλλων, θα πρέπει να κληθούν με την ιδιότητα του μάρτυρα για να καταθέσουν.
«Μόνο σηκωτούς θα μας βγάλετε από εδώ», είπε ο Π. Πολάκης στην προηγούμενη συνεδρίαση, όταν και ετέθη το θέμα, δίνοντας σαφή γεύση των διαθέσεών του. Η σφοδρή αντίδραση τόσο του ίδιου όσο και του Δ. Τζανακόπουλου, που μεταφέρθηκε και εκτός της αίθουσας συνεδρίασης με ύβρεις και εκδήλωση επιθετικών διαθέσεων κατά βουλευτών της Ν.Δ. («είσαι φασίστας», «άντε ρε καταγκιόζη»), δεν άφηναν αμφιβολία περί του τι έρχεται. Η ακρότητα των αντιδράσεων μάλιστα φαίνεται πως αιφνιδίασε τους πάντες (έκανε μάλιστα έως και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να νιώθουν αμήχανα) και εκτιμάται πως αποτέλεσε και την αιτία να μη ληφθεί απόφαση εκείνη την ημέρα.
Το γεγονός ότι υπήρξε δημόσια παρέμβαση του ίδιου του κ. Τσίπρα από του βήματος της Βουλής για το θέμα και ιδιαίτερα ο επίσης επιθετικός χαρακτήρας της καταδεικνύουν ότι η επικείμενη συνεδρίαση θα είναι «ειδικού χειρισμού»: «Μην τολμήσετε να επιμείνετε σε αυτή την αθλιότητα, να θέλετε να εξαιρέσετε από μέλη της προανακριτικής επιτροπής βασικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που ήδη έχουν συμμετάσχει σε συνεδριάσεις της επιτροπής. Μην τολμήσετε να εξουδετερώσετε την Προανακριτική. Δεν θα σας βγει», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Πρακτικά, τι εκτιμάται ότι θα συμβεί; Το κυρίαρχο σενάριο θέλει Ν.Δ. και ΚΙΝΑΛ να επιμένουν στην εξαίρεση των δύο (σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις αναφέρεται ότι τυχόν υποχώρηση, τώρα, θα συνιστά «πολιτική ήττα») και να το «επιτυγχάνουν μέσω ψηφοφορίας», καθώς διαθέτουν την πλειοψηφία. Τυπικώς, κάτι τέτοιο μπορεί να δημιουργήσει αρχικά αίσθηση αδιεξόδου, κυρίως εάν ο κ. Πολάκης επιμείνει στην άρνησή του να αποχωρήσει («θα μας βγάλετε μόνο σηκωτούς»). Επίσης, σε μια τέτοια περίπτωση, ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται ή να ορίσει δύο αντικαταστάτες ή να αποχωρήσει διαμαρτυρόμενος ή να «προσβάλει» τη διαδικασία, εγείροντας θέμα ακυρότητας των εργασιών της, μέσω νομικού περιεχομένου επιχειρηματολογίας. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο είναι που επιχειρείται να ερμηνευθεί και η φράση του κ. Τσίπρα περί «εξουδετέρωσης» της «Προανακριτικής».
Το πώς θα εξελιχθεί η συνεδρίαση της Τρίτης, πάντως, εκτός των άλλων θα συνδιαμορφώσει και το κλίμα εντός του οποίου θα συνεδριάσει την επόμενη ημέρα η επιτροπή για την αναθεώρηση του Συντάγματος, αντικείμενο της οποίας θα είναι η αναζήτηση κοινού τόπου και συναίνεσης επί του ζητήματος της ψήφου των αποδήμων.
Οσον αφορά το υπόλοιπο φάσμα της πολιτικής, όχι μόνο ο κ. Τσίπρας («Από εμάς, τουλάχιστον, πιστεύω να το καταλάβατε, τελείωσαν οι ευγένειες, τελείωσαν οι καθωσπρεπισμοί, τελείωσαν όλα αυτά. Εμείς θα είμαστε εδώ παρόντες και μέσα και έξω από τη Βουλή»), αλλά και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης όπως το ΚΙΝΑΛ και το ΚΚΕ, καθιστούν σαφές ότι δεν θα είναι σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο ανέφελο το προσεχές διάστημα για την κυβερνώσα πλειοψηφία.
Πηγή: Καθημερινή