«Απέναντι στις προσπάθειες συγκάλυψης, θα κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου για την αποκάλυψη της αλήθειας»

Ομιλία Νίκου Ανδρουλάκη, Προέδρου ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής στη Βουλή 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Ο Πρωθυπουργός ήρθε χθες να μας κάνει μαθήματα κοινοβουλευτικής παρουσίας. Τι θα λέμε. Πόσο χρόνο θα μιλάμε. Τι ερωτήσεις θα κάνουμε.

Ξέρετε, το ποσοστό που πήρατε στις εκλογές, μεταφράζεται σε 158 έδρες για να κυβερνήσετε τη χώρα. Δεν σας δίνει το δικαίωμα να θέλετε να ελέγξετε τις ανεξάρτητες αρχές. Να θέλετε να ελέγξετε τη δικαιοσύνη, διότι πολύ απλά φοβάστε το σκάνδαλο των υποκλοπών. Και, βέβαια, δεν σας επιτρέπει να απαξιώνετε κάθε διαφορετική φωνή στο Κοινοβούλιο. 

Ο κ. Μητσοτάκης νομίζει ότι είμαστε οι μιντιάρχες, που τον στηρίζουν, και όταν γράψουν  κάτι που δεν του αρέσει, απευθείας τους παίρνει τηλέφωνο. Λοιπόν, δεν σας τα είπαν καλά. Η αντιπολίτευση έχει έναν και μόνο ρόλο: Να αξιολογεί το έργο σας, να προτείνει, να κρίνει. Αυτή είναι η δημοκρατία. Βεβαίως, τα τελευταία χρόνια – κι αυτό είναι μια πραγματικότητα – είχατε καλομάθει, διότι υπήρχαν οι “χρυσοί χορηγοί”. Τώρα, τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. 

Ο  κ. Μητσοτάκης ενοχλήθηκε γιατί του έχουμε καταθέσει, -όπως λέει-, μόνο μια επίκαιρη ερώτηση τους τελευταίους μήνες. 

Γιατί δεν έρχεται, λοιπόν, να την απαντήσει; Αφού δεν έχει πολλή δουλειά, είναι περαστικός από τη Βουλή κι έρχεται μια φορά στους δύο μήνες, γιατί δεν έρχεται να απαντήσει στην επίκαιρη ερώτηση που του κατέθεσα; Μια είναι, ας έρθει να συζητήσουμε το κόστος κατοικίας, που είναι από τα μεγαλύτερα προβλήματα που ταλανίζουν σήμερα την ελληνική κοινωνία. 

Κάποιες τώρα οφειλόμενες απαντήσεις:

Συζητάμε ένα νομοσχέδιο περί αξιοκρατίας και διαφάνειας κι έχει το θράσος ο Πρωθυπουργός να μας λέει ότι εφαρμόζει αυτό που του προτείναμε προεκλογικά. Έναν αξιοκρατικό, ανοιχτό, διεθνή διαγωνισμό δηλαδή.

Προφανέστατα, η πρόσκληση είναι ανοιχτή για να καταθέσει όποιος θέλει το βιογραφικό του. Το θέμα έγκειται στην αξιολόγηση και την επιλογή. Η προεπιλογή γίνεται από επιτροπή, που κατά βάση είναι διορισμένη από τη Νέα Δημοκρατία και την εκάστοτε κυβέρνηση. 

Μιλάτε συνεχώς οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και ο κ. Μητσοτάκης για το ΑΣΕΠ. Αλλά θα έχει μόλις έναν εκπρόσωπο το ΑΣΕΠ στην διαδικασία προεπιλογής. 

Τελικά από μια κλειστή ομάδα βιογραφικών θα επιλέξει ο υπουργός. Άρα, για ποια αξιοκρατία μιλάμε; Ποιον ανοιχτό διεθνή διαγωνισμό επικαλείστε;

Τέτοια πατέντα, μάλλον πρέπει να την κατοχυρώσετε! 

Κι επειδή το υπουργείο Εξωτερικών, μέσω της σχετικής γενικής γραμματείας, έχει φαίνεται καλλιεργήσει και σχέσεις εμπορικών συναλλαγών με αυταρχικά καθεστώτα στην Αφρική  – και μιλώ για το Predator – πουλήστε την εν λόγω πατέντα εκεί. 

Τώρα, ας έρθουμε στο θέμα των τραγικών γεγονότων στη Μέση Ανατολή. 

Ο Πρωθυπουργός μας κάνει μαθήματα ιστορίας. 

Ή δεν ξέρει ιστορία ή προσπαθεί να την χαλκεύσει. Γιατί αλλιώς δεν μπορώ να εξηγήσω πως από το βήμα του Κοινοβουλίου, ψέγει τον Ανδρέα Παπανδρέου ότι ήταν εμπόδιο στην αναγνώριση του κράτους του Ισραήλ, στην οποία είχαν προχωρήσει άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Κι εσείς, από κάτω, τον χειροκροτάτε.

Πριν τον Ανδρέα Παπανδρέου, Πρωθυπουργός της χώρας ήταν ο ιδρυτής σας, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Κι επί Κωνσταντίνου Καραμανλή όλη η Ευρώπη είχε αναγνωρίσει το Ισραήλ, αλλά η Ελλάδα δεν το είχε πράξει. Τι σημαίνει αυτό για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή; Δεν βλέπω τώρα να χειροκροτάτε. 

Σχέσεις PLO – ΠΑΣΟΚ:  Είναι τιμή για το ΠΑΣΟΚ, το γεγονός ότι στάθηκε στο πλευρό του Γιασέρ Αραφάτ και του παλαιστινιακού λαού, ενός λαού που έχει υποστεί τα πάνδεινα στη Μέση Ανατολή. Είναι μεγάλη τιμή για την ιστορία μας, για τον ανθρωπισμό μας, για τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου.

Ο Γιασέρ Αραφάτ, ο ειρηνιστής, ήταν μαζί με τον Γιτζάκ Ράμπιν, που έφτασαν στο σημείο των συμφωνιών του Όσλο.Αυτή είναι η πραγματικότητα. Και, βέβαια, δεν είχε καμία σχέση η PLO του Γιασέρ Αραφάτ με τις φρικαλεότητες της Χαμάς. Τουλάχιστον αυτό το άρθρωσε- με κάποιον τρόπο- ο Πρωθυπουργός. Δεν ταύτισε τη Χαμάς με τον παλαιστινιακό λαό. 

Ξέρετε, στον ΟΗΕ ψηφίζουμε ψηφίσματα όχι για να κρατήσουμε ισορροπίες, αλλά για να δείξουμε χαρακτήρα.

Η επιλογή σας δεν ήταν επιλογή που έχει να κάνει με την ιστορία των επιλογών της χώρας. Ήταν μια ειδική επιλογή. Διότι δεν μπορείς να κάνεις τέτοιες επιλογές μετρώντας θύματα αμάχων. Πόσες χιλιάδες έπρεπε να έχουν σκοτωθεί στη Γάζα για να ψηφίσετε την ανθρωπιστική εκεχειρία; 

Και μας κάνετε μαθήματα επιστρατεύοντας το επιχείρημα ότι «οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες δεν το ψήφισαν». 

Ψήφισαν, όμως, οι χώρες της Μεσογείου. Πλην της κ. Μελόνι. Αλλά έχει γίνει φίλη του κ. Μητσοτάκη. 

Και η Γαλλία ψήφισε και η Ισπανία ψήφισε και η Πορτογαλία ψήφισε. 

Ποιο είναι το άλλοθι; Η πολυφωνία της Ευρώπης;  Αυτό θέλουμε; Εμείς θέλουμε μια Ευρώπη με ενιαία συνεκτική εξωτερική πολιτική, αλλά πολλές φορές αυτό το σχέδιο αποτυγχάνει. Μόνο στην Ουκρανία βρήκε πεδίο εφαρμογής. 

Άρα, μη ψάχνετε άλλοθι στην πολυφωνία της Ευρώπης. Είχατε χρέος να ψηφίσετε και δεν το πράξατε. 

Σημείο τρίτο.

Δεν θα ξεχάσουμε τι ακούσαμε προεκλογικά από εσάς για το θέμα της φορολογίας. Τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και άλλα κόμματα.

Ήμασταν όλοι -κατ’εσάς- “φορομπήχτες” γιατί σας προτρέπαμε να φορολογήσετε τα υπερκέρδη των τραπεζών και επιπλέον είχαμε προτείνει σε περιπτώσεις που αφορούσαν κατόχους μετοχών αξίας 2 και 3 εκατ. ευρώ, να πληρώσουν φόρο 2.500-3.000 ευρώ επιπλέον. “Καταιγίδα” επικρίσεων από τα media, που σας υποστηρίζουν, προεκλογικά. Δεν βλέπω κάτι ανάλογο σήμερα, που μολονότι διατυμπανίζατε “καμία αύξηση φόρου”  και κατηγορούσατε εμάς ως “φορομπήχτες” -ενώ μιλούσαμε για φορολογία στους ισχυρούς, τους εκατομμυριούχους και την ολιγαρχία-, τώρα θεσπίζετε οριζόντιο κεφαλικό φόρο για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες. Παραμένει, δε, και το τέλος επιτηδεύματος, έστω και μειωμένο.

Αυτή είναι, όμως, η πολιτική σας. Και είναι μία πολιτική που έχει αποτύχει, γιατί η εποχή της ψηφιακής τεχνολογίας 

δίνει τη δυνατότητα να μην παίρνουμε οριζόντια μέτρα.

Γιατί δεν αξιοποιήσατε αυτές τις δυνατότητες προκειμένου να υπάρξουν διασταυρώσεις στοιχείων και έλεγχοι και να στοχεύσετε τη μεγάλη φοροδιαφυγή με την αυξημένη χρήση των ηλεκτρονικών συναλλαγών από τους καταναλωτές;

Πόσες φορές έχετε δώσει αναβολή στη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS; Με αποτέλεσμα να φτάσετε σήμερα στο σημείο να φέρετε αυτόν τον άδικο οριζόντιο φόρο. 

Υπάρχουν και ελεύθεροι επαγγελματίες, που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν. Δεν φοροδιαφεύγουν όλοι. Τους σκέφτεστε αυτούς;

Επίσης, για πόσο ακόμη θα κάνετε τα στραβά μάτια 

στις υπέρογκες χρεώσεις των τραπεζών; Θυμάμαι, ως  Ευρωβουλευτής, καταθέσαμε ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το εν λόγω θέμα και μας απάντησε σημειώνοντας τη μεγάλη σας ευθύνη για τη διατήρηση των υπερχρεώσεων των τραπεζών, που κερδίζουν εκατομμύρια σε μία περίοδο που φτωχοποιείται ο ελληνικός λαός και ιδιαίτερα η μεσαία τάξη και οι πιο αδύναμοι.

Άκουσα, επίσης τον Πρωθυπουργό, να αναφέρεται στο κράτος δικαίου. Μάλιστα με επέκρινε ότι έχω εμμονή με το κράτος δικαίου.

Ναι, γι’ αυτό είμαστε Δημοκρατική Παράταξη, γιατί έχουμε καθημερινή εμμονή με το κράτος δικαίου, τους θεσμούς και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Γι’ αυτό μας χωρίζουν αυτά εδώ τα έδρανα.

Ξέρετε, και η αλαζονεία έχει όρια. Είναι νωπή η λαϊκή εντολή, αλλά δεν αποτελεί κολυμβήθρα του Σιλωάμ για ό,τι έχει συμβεί στη χώρα με το παρακράτος που διαμορφώθηκε γύρω και μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου.  Έχουμε πρωταστατήσει στον αγώνα για την αποκάλυψη της αλήθειας και για να υπάρχουν θεσμικά αντίβαρα στη χώρα.

Είναι δυνατόν να έρχεται ο Πρωθυπουργός και από το βήμα του Κοινοβουλίου να ψέγει τον πρόεδρο μίας ανεξάρτητης αρχής; Δηλαδή, αντί να μαζέψει τον κ. Γεωργιάδη και τους βουλευτές του για τις επιθέσεις που έχουν εξαπολύσει κατά του κ. Ράμμου, τις νομιμοποιεί με τον λόγο του; Είναι αυτή φιλελεύθερη συμπεριφορά; Είναι φιλελεύθερη κουλτούρα; 

Ο κ. Βορίδης, χθες, αναρωτήθηκε «πού τα ξέρετε όλα αυτά;».

Το έχω πει πολλές φορές: Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από το να προσπαθείς να κάνεις το θύμα θύτη. Είναι χαρακτηριστικό μιας καθεστωτικής φιλοσοφίας. Αλλά, δεν περιμένω κάτι περισσότερο. Σιγά τη διαφορά από τα τσεκουράκια στην καθεστωτική φιλοσοφία της σημερινής κυβέρνησης.

Αναρωτιέται «πού τα μάθαμε» και  αν «έχουμε ιδιαίτερες σχέσεις». Υπονοούμενα με δηλητήριο. Συνωμοσιολογίες του διαδικτύου. Να σας πω που τα μάθαμε: Διαβάζουμε τον Τύπο και βλέπουμε ειδήσεις. Όπως είδαμε και χθες το βράδυ.

Μάθαμε από τους δημοσιογράφους, Βασίλη Λαμπρόπουλο και Γιάννη Σουλιώτη, ότι πρόσωπο σε εξέχουσα πολιτική θέση έστειλε 11 μηνύματα με το predator από τον προσωπικό του αριθμό προς ισάριθμα ανυποψίαστα θύματα. Κάποιοι ίσως να κάθονται ανάμεσά μας και να έχουν μάλιστα παραλάβει τον σχετικό ενημερωτικό φάκελο του κ. Μενουδάκου και να μη λένε κουβέντα.

Η ευκαιρία για τη μαζική αυτή αποστολή του predator – σύμφωνα με τα δημοσιεύματα- δόθηκε ανήμερα της ονομαστικής εορτής του εν λόγω πολιτικού προσώπου. Κατά τις ίδιες δημοσιογραφικές αναφορές, το συμβάν έλαβε χώρα τον Ιανουάριο του 2021. Το εορτολόγιο της ορθόδοξης πίστης μας, μας οδηγεί σε Θανάση ή Αντώνη ή Φώτη ή Γρηγόρη.

Έχει ενδιαφέρον να σκεφτούμε ποιο μπορεί να είναι το πολιτικό πρόσωπο, που είναι πίσω από την αποστολή αυτών των μηνυμάτων. Για να καταλάβει ο ελληνικός λαός την αγωνία σας να τα βρείτε με την ακροδεξιά του Βελόπουλου και να πάτε στις τρεις η ώρα τη νύχτα να αλώσετε -με υπογραφή του κ. Φλωρίδη- την Ανεξάρτητη Αρχή. 

Περιμένουμε τη διερεύνηση αυτής της νοσηρής υπόθεσης από τη δικαιοσύνη. Απέναντι σε όσες προσπάθειες και αν καταβάλετε για τη συγκάλυψη, θα κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου για την αποκάλυψη της αλήθειας. Όπως έκανα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στη Βουλή των Ελλήνων, στην Ελληνική Δικαιοσύνη, στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Όχι γιατί έχω εμμονή. Γιατί σέβομαι τους αγώνες των προγόνων μας για δημοκρατία, ισονομία και κράτος δικαίου στην Ελλάδα.

Απέναντι όχι μόνο στην Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας-, αλλά και αυτή που σας αρέσει να συγκρίνεστε,

που έρχεστε και ισχυρίζεστε ότι  «μας κατέταξε σε καλύτερη θέση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή». Δηλαδή, το μέλλον της Ελλάδας ήταν ή Καμένος-Τσίπρας ή αυτά που ζούμε από τον κ. Μητσοτάκη.

Όχι. Το μέλλον της Ελλάδας είναι πολύ καλύτερο. Αξίζουν πολύ περισσότερα στον ελληνικό λαό από όσα του έχετε προσφέρει τα τελευταία χρόνια. 

Αγαπητοί συνάδελφοι,

κλείνοντας δεν μπορώ να μην αναφερθώ σε αυτά που έχουν συμβεί στη Θεσσαλία. Οι αγρότες είναι στο έλεος του Θεού. 

Η καταστροφή είναι βιβλική. Οι πολίτες είναι σε απόγνωση.

Είναι η καρδιά της παραγωγικής Ελλάδας.

Ακόμη και σήμερα, εβδομάδες μετά, το μεγαλύτερο μέρος της Θεσσαλίας εξακολουθεί να είναι καλυμμένο από τη λάσπη. 

Η αναποτελεσματικότητα και η ανεπάρκεια σας αναδεικνύονται καθημερινά, επηρεάζοντας τη ζωή των πολιτών. Έχουμε χρέος να αξιολογήσουμε τι έχετε κάνει μέχρι σήμερα, γιατί αυτός είναι ο ρόλος μας.

Σήμερα, λοιπόν, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ καταθέτει επίκαιρη επερώτηση προς την Κυβέρνηση και κάθε αρμόδιο υπουργό για την ανοχύρωτη Θεσσαλία. 

Ζητάμε απαντήσεις για όλα. Τι έχετε κάνει όλες αυτές τις εβδομάδες για να διασφαλίσετε ότι η Θεσσαλία θα σταθεί όρθια στα πόδια της και όχι να δίνετε στους πολίτες έωλες απαντήσεις και να ζουν τη “μέρα της Μαρμότας”. Αντί να βελτιώνεται η ζωή τους, να βυθίζονται καθημερινά στην απόγνωση και την απαξίωση.

Σας ευχαριστώ πολύ.


Πηγή

Leave a Reply