Από τις 20 έως τις 24 Οκτωβρίου 2024, πραγματοποιήθηκε πενθήμερη επίσκεψη στην Ουκρανία από την ελληνική αντιπροσωπεία, η οποία αποτελούνταν από δύο αποστολές. Η μία απαρτιζόταν από τον Γενικό Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών, κ. Δημήτριο Σκάλκο, τον Ειδικό Απεσταλμένο του Υπουργείου Εξωτερικών για την Ουκρανία, κ. Σπύρο Λαμπρίδη, και τους πρέσβεις Ιάκωβο Ιακωβίδη και Νικόλαο Χριστοδουλίδη, και η δεύτερη αποστολή από τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Ουκρανίας, κ. Γεώργιο Σταμάτη, και τη Γραμματέα, κα Κατερίνα Σπυριδάκη, Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.
Η αποστολή αυτή είχε ως κύριο στόχο την ενίσχυση των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Ουκρανίας και την προώθηση στοχευμένων δράσεων για τη στήριξη της χώρας, που έχει πληγεί σοβαρά από τον πόλεμο. Αυτή η επίσκεψη είχε και έναν ιδιαίτερα συμβολικό χαρακτήρα, καθώς είναι η πρώτη φορά που Έλληνες Βουλευτές και αποστολή με διπλή σύνθεση επισκέπτονται την Ουκρανία μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής, σηματοδοτώντας έτσι τη δέσμευση της Ελλάδας για την παροχή ανθρωπιστικής, πολιτιστικής και επιχειρηματικής στήριξης.
Την πρώτη ημέρα της επίσκεψης, η αντιπροσωπεία συναντήθηκε με μέλη της ελληνικής ομογένειας, καθώς και με τοπικούς αξιωματούχους και εκπροσώπους της ελληνικής κοινότητας. Αντικείμενο των συζητήσεων ήταν οι τρόποι με τους οποίους η Ελλάδα μπορεί να στηρίξει ουσιαστικά την πόλη της Οδησσού, που υπήρξε κοιτίδα του ελληνικού πολιτισμού και σήμερα αντιμετωπίζει τεράστιες προκλήσεις εξαιτίας της συνεχιζόμενης σύγκρουσης. Οι συναντήσεις στην Οδησσό ολοκληρώθηκαν με την αντιπροσωπεία να συζητά με εκπροσώπους της Περιφέρειας και του Δήμου της Οδησσού, καθώς και του ελληνικού Γενικού Προξενείου στην Οδησσό. Τις επισκέψεις συνόδευε ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Οδησσό κος Χρήστος Β. Ζαχαρόπουλος. Στο περιθώριο της επίσκεψης οι Βουλευτές επισκέφθηκαν το Σπίτι της Φιλικής Εταιρείας, σύμβολο της παρουσίας του ελληνισμού στην περιοχή της Οδησσού, καθώς και την πλατεία Ελλήνων.
Η ελληνική αντιπροσωπεία στη συνέχεια μετέβη στο Κίεβο, όπου οι δύο αποστολές ανέλαβαν κομμάτια από διαφορετικές ατζέντες και συνέχισαν τις παραγωγικές τους συναντήσεις. Η αποστολή με τους κο Σταμάτη και κα Σπυριδάκη, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της Κοινοβουλευτικής Διπλωματίας μέσω της Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Ουκρανίας, ξεκίνησαν τις συναντήσεις με τον Συνήγορο του Πολίτη της Ουκρανίας, κ. Dmytro Lubinets, με τον οποίο συζητήθηκαν θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προστασίας του άμαχου πληθυσμού και ενδεχόμενα συνεργασίας σε θέματα κοινωνικής υποστήριξης. Επιπλέον, η αντιπροσωπεία επισκέφθηκε παιδικά ιδρύματα στο Κίεβο, βάζοντας στο επίκεντρο κάθε δράσης τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες που πλήττονται από τον πόλεμο και ιδιαίτερα τα παιδιά και τις γυναίκες. Στη συνέχεια συναντήθηκαν με Βουλευτές – Μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας – Ουκρανίας του Ουκρανικού Κοινοβουλίου με τους οποίους συζήτησαν προτάσεις συνεργασίας όπως η φιλοξενία παιδιών από την Ουκρανία σε κατασκηνώσεις της χώρας μας, καθώς και το ενδεχόμενο να φιλοξενηθούν και από camp στην Κρήτη. Ακολούθησε επίσκεψη στο Νοσοκομείο Παίδων Okhmatdyt, όπου 8 Ιουλίου 2024 σημειώθηκε πυραυλικό χτύπημα με δύο νεκρούς.
Η αποστολή επισκέφθηκε επίσης τον καθεδρικό ναό της Αγίας Σοφίας στο Κίεβο, αναγνωρίζοντας τη σημασία της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς σε καιρό πολέμου, και την εκκλησία του Αγίου Ανδρέα, όπου συναντήθηκαν με τον Έξαρχο της Μητρόπολης πατέρα Μιχαήλ με τον οποίο και συζήτησαν για τη συνεισφορά της ορθόδοξης εκκλησίας στην περιοχή του Κιέβου, καθώς και τις ανησυχίες του, για τις δύσκολες στιγμές που περνάει η Ουκρανία. Ακολούθησε επίσκεψη στην Ελληνική Πρεσβεία και έγινε παρουσίαση στα μέλη της αποστολής τόσο των δράσεων της όσο και των αναγκών που υπάρχουν προκειμένου να μπορέσει η Πρεσβεία να ανταποκριθεί στις προκλήσεις που υπάρχουν και να φέρει εις πέρας το έργο της με επιτυχία.
Την τελευταία ημέρα της επίσκεψης, η αντιπροσωπεία απέτισε φόρο τιμής και κατέθεσε στεφάνια στον Τοίχο της Μνήμης των Πεσόντων στον πόλεμο, αναδεικνύοντας τη σημασία της συλλογικής μνήμης και της αναγνώρισης των θυμάτων του πολέμου. Έπειτα, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Ουκρανίας, κ. Stepan Makhsma, κατά την οποία συζητήθηκαν τρόποι ενίσχυσης της ελληνικής κοινότητας. Η αποστολή επισκέφθηκε τις περιοχές Bucha και Irpin καθώς και τον Ιερό Ναό του Ανδρέα του Πρωτοκλήτου και το Μνημείο Πεσόντων, το Κοιμητήριο Οχημάτων και τον “Δρόμο της Ζωής “, όπου είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά τις τραγικές συνέπειες της ρωσικής επιθετικότητας, καθώς και οι δύο περιοχές είχαν καταληφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις για περίπου ένα μήνα και τα σημάδια του πολέμου ήταν παντού εμφανή.
Καθ’ όλη την παραμονή στο Κίεβο, την αντιπροσωπεία συνόδευαν ο Έλληνας Πρέσβης του Κιέβου κος Αλέξανδρος Δημητρακόπουλος, και οι συνεργάτες του διπλωμάτες κος Μανώλης Ανδρουλάκης και κος Κωνσταντίνος Πατμανίδης, διασφαλίζοντας την επιτυχία της αποστολής.
Η επίσκεψη αυτή αποτέλεσε ένα ισχυρό μήνυμα της αλληλεγγύης και της υποστήριξης της Ελλάδας προς την Ουκρανία. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα Φιλίας Ελλάδας – Ουκρανίας ξεκίνησε ενεργά το ρόλο της με τους κ. Σταμάτη και κ. Σπυριδάκη να περιμένουν αρχές Νοεμβρίου τα μέλη της ομάδας του Ουκρανικού Κοινοβουλίου, με σκοπό την περαιτέρω ανάπτυξη των δράσεων, ώστε η στήριξη προς την Ουκρανία να λάβει ακόμη πιο ισχυρό και παραγωγικό χαρακτήρα.