Ούτε η αποπομπή της κ. Κεραμέως ούτε η στόχευση του ΑΣΕΠ μπορούν να εξωραΐσουν την αποτυχία της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά στη διοίκηση του ανθρώπινου δυναμικού στο Δημόσιο

Ανακοίνωση Παναγιώτη Δουδωνή, Βουλευτή Επικρατείας – υπεύθυνου Κ.Τ.ΕΔημόσιαςΔιοίκησηςκαιτουΤομέαΔημόσιαςΔιοίκησηςΠΑΣΟΚ– ΚινήματοςΑλλαγής

Η κυβέρνηση έχει αποτύχει παταγωδώς στην διοίκηση του ανθρώπινου κεφαλαίου του Δημοσίου. Γι’ αυτό ψάχνει αποδιοπομπαίους τράγους, βάζοντας το ΑΣΕΠ στο στόχαστρο. Οι βολές κατά του ΑΣΕΠ θα αποδώσουν διπλούς καρπούς κατά την πελατειακή λογική της ΝΔ:

– Από τη μια θα κατηγορεί το ΑΣΕΠ για τις κυβερνητικές αποτυχίες. Αποτυχίες όπως ο μη διορισμός των 14.000 επιτυχόντων του γραπτού διαγωνισμού, που έχουν βάλει την ζωή τους και την καριέρα τους στην αναμονή, εδώ και 15 μήνες. Αποτυχίες όπως η κραυγαλέα αδυναμία των εκλεκτών γαλάζιων παιδιών που είχε επιλέξει η Νέα Δημοκρατία για θέσεις διοικητών νοσοκομείων, να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις του γραπτού διαγωνισμού για την επιλογή διοικήσεων φορέων.

– Από την άλλη θα ανοίξει παραθυράκι για την πρόσληψη εκλεκτών κομματικών ημετέρων στο Δημόσιο, παρακάμπτοντας το ΑΣΕΠ. Το στίγμα το έδωσε η κα. Μπακογιάννη σε πρόσφατη συνέντευξή της όταν είπε «για να πάρει το Δημόσιο εξειδικευμένους ανθρώπους – όχι απλούς διοικητικούς – πρέπει να υπάρχει μια ευελιξία στις προσλήψεις».

Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για την αναβάθμιση του ΑΣΕΠ, το οποίο η κυβέρνηση έχει «πνίξει» με:

– Την απουσία συντονισμού σε θέματα προσλήψεων και κρίσεων για θέσεις ευθύνης: Κάθε φορέας, χωρίς ενιαίο κυβερνητικό συντονισμό, απευθύνεται όποτε θέλει στο ΑΣΕΠ ζητώντας τη συνδρομή του στις κρίσεις προϊσταμένων ή σε θέματα προσλήψεων. Η απουσία κυβερνητικού συντονισμού – παρόλη την πολυπληθή προεδρία της κυβέρνησης, η οποία υποτίθεται ότι θα έκανε ακριβώς αυτό (θα συντόνιζε) – δυναμιτίζει τον οποιοδήποτε προγραμματισμό εργασιών καταστρώνει το ΑΣΕΠ.

– Το να χρησιμοποιεί το καλό brand name του ΑΣΕΠ όταν θέλει να ντύσει με φύλλο συκής δήθεν αξιοκρατίας, διαδικασίες επιλογής στελεχών που κάθε άλλο παρά αξιοκρατικές είναι, αναλώνοντας χιλιάδες εργατοώρες μελών του ΑΣΕΠ που συμμετέχουν σε επιτροπές κρίσεων στις οποίες η πλειοψηφία αποτελείται από κομματικά ελεγχόμενα άτομα.

Το ΠΑΣΟΚ, το κόμμα που ίδρυσε το ΑΣΕΠ και το περιέβαλε με συνταγματική θωράκιση το 2001, παρακολουθεί στενά τις κυβερνητικές προσπάθειες ένταξης της ανεξάρτητης αρχής στη μικροπολιτική στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας, και δεν θα επιτρέψει την απαξίωση ή χειραγώγηση ενός θεσμού, του οποίου η αξιοπιστία οικοδομήθηκε με κόπο στην πάροδο των χρόνων.


Πηγή

Leave a Reply