Καλεσμένος στον ραδιοφωνικό σταθμό ΑΘΗΝΑ 9.84 και την εκπομπή «Μεσημβρινή Ενημέρωση» με την δημοσιογράφο Κατερίνα Παπαβασιλείου βρέθηκε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Θανάσης Γλαβίνας.
Κληθείς να σχολιάσει τον χαρακτηρισμό «πράσινος ΣΥΡΙΖΑ» του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη, για το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Γλαβίνας είπε: «Η ΝΔ και ο κ. Μαρινάκης συνεχίζει μία πάρα πολύ υποκριτική και προσβλητική στάση. Ξέρουμε πολύ καλά τι συνέβη τα προηγούμενα χρόνια, ξέρουμε πολύ καλά με ποιον τρόπο η ΝΔ πέτυχε το ποσοστό που πέτυχε στις εθνικές εκλογές. Είχαν απέναντι έναν ανίσχυρο ΣΥΡΙΖΑ, είχαν δηλαδή έναν εύκολο αντίπαλο. Υπήρχαν οι «βάρβαροι», τώρα που οι βάρβαροι σιγά σιγά έφυγαν αναζητούν έναν νέο αντίπαλο ώστε να του προσδώσουν χαρακτηριστικά που είχε ο προηγούμενος και τον καθιστούσαν εύκολο αντίπαλο. Αυτό όμως δεν ισχύει με το ΠΑΣΟΚ, ο χαρακτηρισμός «πράσινος ΣΥΡΙΖΑ» είναι καθαρά υποκριτικός προς το συγκεκριμένο νομοσχέδιο».
Στην συνέχεια, για το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής ξεκαθάρισε πως «όσον αφορά τη θέση του ΠΑΣΟΚ για τα μη κρατικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια, αποτελεί θέση αρχής για εμάς αλλά αυτό είναι κάτι που πρέπει να γίνει με αυστηρούς και συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις ενώ τα υπόλοιπα κόμματα λένε ξεκάθαρα όχι στο νομοσχέδιο αυτό» κι εξήγησε ότι «μέχρι την αναθεώρηση του άρθρου 16 που μπορεί να ξεκινήσει τον ερχόμενο Νοέμβριο είχαμε όλο το χρόνο να συζητήσουμε για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, τι ισχύει στο εξωτερικό, τι μοντέλα υπάρχουν, τι ευνοεί τη χώρα και να προχωρήσουμε μέσα από μία συνδιαμόρφωση που απαιτεί η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης».
Ο κ. Γλαβίνας τόνισε πως «καλώς ή κακώς υπάρχει το άρθρο 16, κάποιοι συνταγματολόγοι συμφωνούν και κάποιοι διαφωνούν με την επιστημονική συζήτηση να είναι σε εξέλιξη. Ενώ τον τελικό λόγο θα έχει το Συμβούλιο της Επικρατείας που θα κρίνει, σε περίπτωση που υπάρξουν προσφυγές. Άρα, ποιος θα πάρει το ρίσκο για τα παιδιά που το ’25, ’26 θα εγγραφούν σε ένα τέτοιο πανεπιστήμιο ενώ το πιθανότερο είναι ότι θα εκκρεμεί μία διαδικασία στα δικαστήρια. Εμείς δεν λέμε κακοπροαίρετα αυτά τα πράγματα αλλά παρουσιάζουμε την πραγματικότητα που η κυβέρνηση κρύβει. Όλο αυτό βέβαια, πέραν του πολιτικού ρίσκου, έχει κι ένα επιχειρηματικό κόστος. Η ΝΔ δεν επενδύει σε ισχυρά μη κρατικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια αλλά σε παραρτήματα, μας φλόμωσαν μάλιστα στο ψέμα ότι δήθεν θα έρθει το Harvard και το Yale. Όμως όπως περιγράφουν πολλά ΜΜΕ είναι συγκεκριμένα funds, τα οποία θέλουν να έρθουν στην Ελλάδα και να ιδρύσουν συγκεκριμένες σχολές. Αυτά θα έρθουν καμουφλαρισμένα και θα ιδρύσουν, χρησιμοποιώντας το μοντέλο τη Κύπρου, δήθεν μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια».
Κληθείς να σχολιάσει την στάση της κ. Διαμαντοπούλου, η οποία θα υπερψήφιζε το νομοσχέδιο Πιερρακάκη και υπήρξε μάλιστα εισηγήτρια εκείνου που έφερε τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις στο άρθρο 16 επί ΠΑΣΟΚ, ο κ. Γλαβίνας είπε «εμείς σεβόμαστε όλες τις απόψεις. Το ΠΑΣΟΚ όμως δεν αποτελεί μια στείρα αντιπολίτευση όπως θέλει να το παρουσιάσει η ΝΔ αλλά έχει παρουσιάσει ένα συνολικό πλαίσιο κι επιθυμεί την ομαλή ένταξη των μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων στον χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, μέσα ένα κοινό σύστημα εισαγωγής, με ενίσχυση της αποκέντρωσης ώστε να αποφύγουμε τον υδροκεφαλισμό που θα προκύψει αν όλα τα ιδρύματα μείνουν στην Αθήνα και αποφυγή της περίπτωσης ίδρυσης σχολών μόνο σε συγκεκριμένα, ήδη κορεσμένα, πεδία. Η κυβέρνηση, λοιπόν, φέρνει ένα νομοσχέδιο που το παρουσιάζει με υποκριτικό τρόπο βάζοντας μπροστά τις βελτιώσεις του δημόσιου πανεπιστημίου ενώ είναι απλά κάποιες διατάξεις με αλλαγές του υπάρχοντος νόμου, εντάσσει κάποια τμήματα του Διεθνούς στο Δημοκρίτειο κι όλο αυτό θεωρείται ότι αποτελεί ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου» σημείωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ αφήνοντας αιχμές κατά της κυβέρνησης.
Τέλος, σχετικά με τις επικείμενες ευρωεκλογές που πλησιάζουν, ο κ. Γλαβίνας είπε «οι ευρωεκλογές είναι ένα ορόσημο για εμάς και ειδικά τώρα που η χώρα έχει ανάγκη από μία ισχυρή αντιπολίτευση. Για να πετύχουμε αυτό τον στόχο είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν ισχυρά πρόσωπα που θα απαρτίζουν το ψηφοδέλτιο και θα μας εκπροσωπήσουν στο Ευρωκοινοβούλιο. Η επιλογή των προσώπων είναι σε εξέλιξη, αξιολογούνται πρόσωπα και θεωρώ ότι μέσα στο επόμενο διάστημα θα γίνουν οι πρώτες ανακοινώσεις και κλιμακωτά μέχρι τα τέλη Απριλίου θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία. Θα έχουμε ένα ανανεωμένο ψηφοδέλτιο με νεότερα αλλά και έμπειρα στελέχη, ισχυρά βιογραφικά και ανθρώπους με πορεία στους κοινωνικούς αγώνες».