Η Σύνοδος της Θεσσαλονίκης το 2003, που ήταν το αποτέλεσμα των ενεργειών και των διαπραγματεύσεων των Κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της τότε Ελληνικής Προεδρίας στην Ε.Ε., καθόρισε τη στρατηγική της Ένωσης για τα Βαλκάνια, με απτά αποτελέσματα την είσοδο Σλοβενίας, Ρουμανίας, Βουλγαρίας και Κροατίας.
Οι διμερείς συναντήσεις του Πρωθυπουργού και το χθεσινό δείπνο ήταν απλώς μία άνευ ουσίας και περιεχομένου επικοινωνιακή παράσταση της Κυβέρνησης στην προσπάθειά της να αποκρύψει την απουσία ολοκληρωμένης πολιτικής στο ζήτημα της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων.
Στη διακήρυξη δεν διατυπώνεται μία νέα συνεκτική ευρωπαϊκή πολιτική ούτε καν δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για τη διαμόρφωση μιας ανανεωμένης δυναμικής για το μέλλον μιας τόσο κρίσιμης για τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα περιοχής, στην οποία η Ελλάδα πάντα διατηρούσε σημαντικό ρόλο.
Επισημαίνουμε την πάγια θέση μας ότι δεν μπορούν να υπάρχουν ούτε παρακάμψεις ούτε υπαναχωρήσεις από την ενταξιακή διαδικασία. Κάθε κράτος πρέπει να κρίνεται βάσει της προόδου που επιτυγχάνει, με ιδιαίτερη έμφαση στα ζητήματα του κράτους δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας.
Ιδιαίτερα όσον αφορά την προστασία της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, η εξωτερική πολιτική δεν μπορεί να χαράσσεται με μηνύματα αλλά με ουσιαστικές πράξεις, εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου. Τέτοιες απαιτούνται και στην περίπτωση της φυλάκισης του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας, Φ. Μπελέρη.
Επιπλέον, είναι αναγκαίο να διαχωριστούν οι ενταξιακές διαδικασίες των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων με την ευρωπαϊκή προοπτική της Μολδαβίας και της Ουκρανίας.
Βεβαίως, η θέση της Ελλάδας ήταν και οφείλει να παραμείνει πάντοτε στην πλευρά του διεθνούς δικαίου και καμία αλλαγή των συνόρων με τη βία δεν μπορεί να γίνεται αποδεκτή. Το ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής, άλλωστε, από την πρώτη στιγμή της παράνομης εισβολής της Ρωσίας στάθηκε στο πλευρό του ουκρανικού λαού και υποστήριξε την αποστολή τόσο ανθρωπιστικής όσο και στρατιωτικής βοήθειας για τη διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας της αμυνόμενης χώρας.