Συνέντευξη Χαράς Κεφαλίδου, βουλευτού Δράμας και υπεύθυνης Τομέα Παιδείας και Θρησκευμάτων του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής για την Εφημερίδα “to manifesto”.
Είστε εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ στο νομοσχέδιο για την Παιδεία. Ποιες είναι οι ενστάσεις σας;
Το σχέδιο νόμου για τα ΑΕΙ, που δόθηκε για διαβούλευση, διαφημίζεται ως το νομοθέτημα που θα αλλάξει την ποιότητα σπουδών στα ελληνικά πανεπιστήμια. Αρκετές από τις προτεινόμενες «καινοτομίες» έχουν ήδη ψηφιστεί και αποτελούν νόμο του κράτους, όπως τα βιομηχανικά διδακτορικά ή το ενιαίο ψηφοδέλτιο στις εκλογές εκπροσώπων των φοιτητών σε πανεπιστημιακά όργανα. Όσο για τις αυτονόητες προσαρμογές χιλιοειπωμένων, εδώ και χρόνια, προτάσεων όπως η δυνατότητα εσωτερικού «Erasmus», τα κοινά και διπλά πτυχία, οι start-ups φοιτητών, θα είναι ένας αέρας ανανέωσης στα ΑΕΙ αν καταφέρουν να προχωρήσουν και γίνουν η πανεπιστημιακή μας καθημερινότητα. Για να γίνει αυτό, ο δρόμος περνά αναγκαστικά από τη διοίκηση των πανεπιστημίων. Το μοντέλο διοίκησης που προτείνεται με το σχέδιο νόμου που δόθηκε στη δημοσιότητα δεν εμπνέει καμία αισιοδοξία. Συντηρεί στρεβλώσεις του παρελθόντος και δημιουργεί νέες: τόσο με τη θεσμοθέτηση του πρύτανη ως μέλους του Συμβουλίου Διοίκησης, όπου το όργανο που ελέγχεται (πρύτανης) θα είναι μέλος του ελέγχοντος οργάνου (Συμβούλιο), όσο και με την προχειρότητα που αντιμετωπίζει το έλλειμα τεχνολογικής εκπαίδευσης, θεσμοθετώντας προγράμματα σπουδών μικρότερης διάρκειας εντός των πανεπιστημίων. Αν και ο χρόνος είναι περιορισμένος, η περίοδος της διαβούλευσης προσφέρεται για σοβαρές διορθώσεις και αλλαγές, αρκεί η ηγεσία του υπουργείου να έχει ειλικρινή πρόθεση να ακούσει. Δυστυχώς αυτό που έχει δοθεί στη δημοσιότητα ως σχέδιο νόμου δεν φαίνεται να φέρνει το ελληνικό πανεπιστήμιο πιο κοντά στα σύγχρονα ευρωπαϊκά ούτε και στις παγκόσμιες εξελίξεις.
Συμφωνείτε με την Πανεπιστημιακή Αστυνομία; Πιστεύετε ότι υπάρχει δυνατότητα να παταχθεί η βία στα πανεπιστήμια;
Στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής έχουμε καταθέσει από τον Ιανουάριο του 2021 πρόταση νόμου για τη φύλαξη και προστασία των ΑΕΙ, προτείνοντας τη σύσταση, σε κάθε πανεπιστήμιο, εσωτερικής αυτοτελούς οργανικής δομής, που θα υπάγεται απευθείας στον πρύτανη ή στον αρμόδιο αντιπρύτανη, θα συνεργάζεται με κάθε δημόσια αρχή και θα έχει την αρμοδιότητα να ειδοποιεί την Αστυνομία σε περίπτωση τέλεσης πλημμελήματος ή κακουργήματος στους χώρους του ΑΕΙ. Η επιλογή του προσωπικού και η λειτουργία της υπηρεσίας προβλεπόταν να διέπεται από αξιοκρατία, διαφάνεια, λογοδοσία, καθώς και την κατάλληλη εκπαίδευση. Η δημιουργία εσωτερικής υπηρεσίας στα πανεπιστήμια θα ενίσχυε τόσο το αυτοδιοίκητο αλλά και την αποτελεσματικότητα της προστασίας. Η πρότασή μας αυτή–σύμφωνη με τις αρχές της προστασίας της ακαδημαϊκής ελευθερίας, του σεβασμού του αυτοδιοίκητου των ΑΕΙ, της αποτελεσματικότητας, της αναλογικότητας και της ισορροπίας των δικαιωμάτων της ελευθερίας και της ασφάλειας– επιβεβαιώνει και ενισχύει την αρμοδιότητα των ίδιων των ΑΕΙ για τη φύλαξη και προστασία των χώρων και εγκαταστάσεών τους.
Μπορεί να υπάρξει «Εθνική συνεννόηση» για τα εθνικά θέματα, όπως την εννοεί ο Νίκος Ανδρουλάκης;
Υπηρετούμε πιστά και με διαχρονική συνέπεια την εθνική γραμμή που είναι η σταθερή μας θέση στα μεγάλα εθνικά ζητήματα της χώρας. Επιδιώκουμε συναινέσεις και εθνική συνεννόηση. Αυτό που εμείς, με πολύ σαφή τρόπο, λέμε στη Βουλή είναι ότι η ενιαία γραμμή, η εθνική γραμμή πρέπει να είναι ο κοινός τόπος για τα κόμματα. Καλούμε την εκάστοτε κυβέρνηση να ανοίγει διαύλους, να κρατάει συμμαχίες και να είναι και έντιμη στις συμφωνίες της. Χρειάζεται σοβαρότητα και συνέπεια. Με τα εθνικά θέματα δεν επιτρέπονται τα πολιτικά παιχνίδια από κανέναν. Ο χώρος της σοσιαλδημοκρατίας είχε πάντα θέσεις που εμφορούνται από πατριωτικό ρεαλισμό και ευθύνη.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δηλώνει έτοιμος να συγκρουστεί με κάθε κατεστημένο. Αυτό σημαίνει και σύγκρουση με το παρελθόν του κόμματος; Ρωτώ διότι για ένα μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων, κάποια από τα ιστορικά στελέχη λειτούργησαν κάποια εποχή και ως κατεστημένο της πολιτικής ζωής…
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής σε πρόσφατη συνέντευξή του εξέφρασε το σύνολο της παράταξής μας. Είναι η κοινή μας πεποίθηση, η κοινή μας δέσμευση. Κάθε κατεστημένο, που κρατά τη χώρα δέσμια του παρελθόντος δεν έχει θέση στο σήμερα. Αυτή είναι η αρχή μας και δεν υπάρχουν εξαιρέσεις. Λάθη ασφαλώς και έχουν γίνει, υπήρξαν συμπεριφορές και εσφαλμένες πολιτικές που πλήγωσαν τον προοδευτικό κόσμο. Μιλώντας σήμερα για το αύριο του τόπου, φιλοδοξούμε να είμαστε χρήσιμοι σε έναν κόσμο απαιτητικό, που διαρκώς εξελίσσεται. Σκοπός μας είναι να αγκαλιάσουμε, να ακούσουμε και να δώσουμε διέξοδο στις αγωνίες των συμπολιτών μας ιδιαίτερα των πιο ευάλωτων ομάδων. Οι ανησυχίες και η αγωνία των δημιουργικών δυνάμεων της χώρας είναι και δικές μας αγωνίες, κι εκεί θα κριθούμε όλοι μας. Στις λύσεις και τις διεξόδους που θα προτείνουμε.
Γίνεται πολλή συζήτηση και για τα χρέη του ΠΑΣΟΚ. Θα ρυθμιστούν όπως προαναγγέλθηκε;
Ο πρόεδρός μας, Νίκος Ανδρουλάκης, πρόσφατα τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ τα τελευταία 12 χρόνια δεν έχει πάρει κανένα δάνειο, και τα δάνειά του είναι πριν από την οικονομική κρίση. Τα χρέη του ΠΑΣΟΚ είναι 100 εκατομμύρια ευρώ το πραγματικό κεφάλαιο και τα υπόλοιπα είναι τόκοι. Τηρώντας τη δέσμευσή μας, πριν από τις εκλογές για τη ρύθμιση των χρεών του κόμματος, ένα μεγάλο μέρος της χρηματοδότησης πηγαίνει στις τράπεζες, ρυθμίζοντας τα δάνειά μας με εντιμότητα και κριτήρια αγοράς, ώστε να είμαστε εντάξει απέναντι στον ελληνικό λαό.
Γιατί ανέβασε ο ΣΥΡΙΖΑ το θέμα της Novartis; Μπορεί να παίζει ρόλο αυτό που γράφεται στα ΜΜΕ ότι είναι ασπίδα για την επικείμενη παραπομπή του Νίκου Παππά;
Ο πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται. Ο ΣΥΡΙΖΑ βλέπει δημοσκοπικά να παραμένει εδώ και μία τριετία πολύ πίσω από το κυβερνών κόμμα. Την ίδια ώρα, το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής αγκαλιάζεται από τον προοδευτικό κόσμο. Δεν μπορώ να γνωρίζω αν είναι στις προθέσεις τους να το χρησιμοποιήσουν ως ασπίδα για την παραπομπή του Νίκου Παππά. Τώρα, όσον αφορά την ουσία του θέματος, σας θυμίζω όσα ο ίδιος ο Ανδρέας Λοβέρδος δήλωσε, ότι δηλαδή «το σχετικό έγγραφο στις 25.5.2017, μεταφρασμένο από την Ελένη Τουλουπάκη με το όνομά του μέσα, το έδωσε ο ίδιος πρώτος στην Προανακριτική και στον Α.Π. στις 27.2.2020». Και επισημαίνει ότι «είναι από αδιανόητο έως γελοίο να βάζουν και πάλι μπροστά έγγραφα γνωστά, δημοσιευμένα, κατατεθειμένα στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής από τον εν ενεργεία αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ι. Αγγελή, αξιολογημένα και ενσωματωμένα στη δικογραφία από τον Ιούνιο του 2020». Εξάλλου και ο πρόεδρος Νίκος Ανδρουλάκης υπερασπίστηκε αυτήν τη γραμμή στη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, την περασμένη Κυριακή, στέλνοντας σαφή μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση. Το ΠΑΣΟΚ δεν εκβιάζεται.