Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Ο καθρέφτης της διαφθοράς της Νέας Δημοκρατίας – Ούτε λέξη από τον Πρωθυπουργό
Την ώρα που η χώρα μας διασύρεται, ο ελληνικός λαός πληρώνει ήδη από τους φόρους του πρόστιμα εκατομμυρίων ευρώ για το καραμπινάτο σκάνδαλο διαφθοράς στον ΟΠΕΚΕΠΕ και ο αγροτικός κόσμος ανησυχεί για την ομαλή καταβολή των αγροτικών ενισχύσεων, δημοσίως γινόμαστε μάρτυρες του θεάτρου του παραλόγου. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Τσιάρας ζητεί την παραίτηση του Προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ Νίκου Σαλάτα, που ο ίδιος διόρισε τον Ιανουάριο, για τις επιθετικές δηλώσεις του κατά του Ευρωπαίου Εισαγγελέα, αλλά εκείνος αρνείται. Ως σήμερα, Πρωθυπουργός και υπουργός δεν έχουν αρθρώσει λέξη για το σκάνδαλο των επιδοτήσεων στον ΟΠΕΚΕΠΕ, που από την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ φτάνει ως τις μέρες της Νέας Δημοκρατίας το 2022. Έχουν ευθύνες οι προκάτοχοι σας, κ. Τσιάρα; Ποιες είναι; Πώς εξηγείται ότι το χρονικό διάστημα 2019-2022 υπάρχει ραγδαία καταγραφή νέων δικαιούχων και οι επιδοτήσεις εκτινάχθηκαν; Το σκάνδαλο στον ΟΠΕΚΕΠΕ είναι ο καθρέφτης της διαφθοράς της Νέας Δημοκρατίας.
Περισσότερα ΕΔΩ
Ελληνοτουρκικά: Η Τουρκία δεν έχει θέση στην ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας
Παρά τα όσα έλεγε η ελληνική κυβέρνηση τα τελευταία δύο χρόνια για μια απομονωμένη Τουρκία, έχουμε μία Τουρκία που λύνει το Κουρδικό, φαίνεται να παίρνει Eurofighter και F35, επέβαλε δικό της καθεστώς στη Συρία, διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις Ρωσίας -Ουκρανίας. Για το ΠΑΣΟΚ, η Τουρκία δεν έχει καμία θέση στην ευρωπαϊκή αμυντική αρχιτεκτονική. Δεν γίνεται από τη μία να διεκδικεί την είσοδό της σε χρηματοδοτικά εργαλεία της Ε.Ε. και από την άλλη να απειλεί χώρα της Ε.Ε. Όμως ο Πρωθυπουργός φαίνεται να συζητά τη συμμετοχή της. Το casus belli, για το οποίο μίλησε εχθές στη συνέντευξή του, μπορεί ο κ. Ερντογάν να το αλλάξει προσωρινά στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση και μετά να το αλλάξει ξανά. Η Νέα Δημοκρατία με την αδράνειά της στην εξωτερική πολιτική έχει υποβαθμίσει το διπλωματικό κύρος της χώρας και έχει μειώσει την διαπραγματευτική μας ισχύ σε σχέση με την Τουρκία.
Περισσότερα ΕΔΩ
Απόδημοι: Άμεση ανάγκη στελέχωσης των Προξενικών Αρχών
Οι υπερβολικές καθυστερήσεις που παρατηρούνται στις διαδικασίες διεκπεραίωσης υποθέσεων των Ελλήνων του εξωτερικού με το ελληνικό Δημόσιο, ιδίως σε χώρες με ισχυρή ομογένεια όπως η Αυστραλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, δημιουργούν σοβαρά προβλήματα και ταλαιπωρία στους Έλληνες της Διασποράς. Σε πολλές περιπτώσεις, μπαίνουν εμπόδιο στην έγκαιρη ολοκλήρωση σημαντικών διαδικασιών, όπως η αναγνώριση της ελληνικής ιθαγένειας, η έκδοση διαβατηρίων, και άλλες διοικητικές πράξεις. Είναι αναγκαία η ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού στα Προξενεία, για την παροχή αξιοπρεπών και αποτελεσματικών υπηρεσιών προς τους ομογενείς μας, οι οποίοι διατηρούν στενούς δεσμούς με την πατρίδα και στηρίζουν τη διεθνή παρουσία της Ελλάδας. Το υπουργείο Εξωτερικών πρέπει να κινητοποιηθεί άμεσα για την επίλυση του προβλήματος.
Περισσότερα ΕΔΩ
ΑΞΕ: Συνεχίζονται οι λανθασμένες πολιτικές της κυβέρνησης για τα λιμάνια της χώρας
Το σχέδιο νόμου «για την εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΕ) 2019/452 για τη θέσπιση πλαισίου ελέγχου άμεσων ξένων επενδύσεων (ΑΞΕ) στην Ένωση για λόγους ασφάλειας ή δημόσιας τάξης» αγνοεί ότι η χώρα μας, με επιλογή και ευθύνη της Νέας Δημοκρατίας και νωρίτερα του ΣΥΡΙΖΑ, έχει απολέσει τον έλεγχο κρίσιμων λιμενικών υποδομών. Παρά τις προειδοποιήσεις του ΠΑΣΟΚ, η σημερινή κυβέρνηση προχώρησε στην πώληση του 67% των Οργανισμών Λιμένων Ηγουμενίτσας και Ηρακλείου. Πολιτική που δυστυχώς σχεδιάζει να συνεχίσει. Τώρα φέρνει, με πέντε χρόνια καθυστέρηση, μέτρα εφαρμογής Κοινοτικού νόμου που απαιτεί να ελέγχεται η ΑΞΕ, όταν το ποσοστό συμμετοχής στην εταιρεία-στόχο ανέρχεται σε 10% τουλάχιστον και η δραστηριότητα της εταιρείας αυτής αφορά σε υποδομές, περιουσιακά στοιχεία ή υπηρεσίες στις λιμενικές υποδομές. Ολοκληρώνει, δε, το λάθος της αγνοώντας στο σχέδιο νόμου ότι ο Κανονισμός 2019/452 κάνει ιδιαίτερη αναφορά στους λιμένες και τις υποδομές τους, που αποτελούν παραδοσιακά κρίσιμες υποδομές για την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας και της εθνικής άμυνας. Είναι απαραίτητο υπάρξει επιτέλους συστηματική εποπτεία των υφιστάμενων ΑΞΕ στις λιμενικές υποδομές και τις λιμενικές υπηρεσίες. Η εποπτεία τους από το Υπερταμείο είναι ιδιαίτερα αρνητική. Χρειάζεται μία διακυβερνητική Επιτροπή Παρακολούθησης Λιμένων για τον έλεγχο εφαρμογής των κυρωτικών νόμων, καθώς και όλων των μεταβολών στους ιδιωτικοποιημένους. Και όχι μία Επιτροπή -που έχει μεν θεσπιστεί (Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου 4/2021), αλλά δεν έχει καμιά παρέμβαση παρά τις ουσιαστικές επενδυτικές υστερήσεις και παραβιάσεις συμβατικών υποχρεώσεων. Ως ελάχιστο μέτρο ευθύνης απέναντι στη χώρα, είναι απαραίτητο να αναθεωρηθεί η κυβερνητική πολιτική, ώστε η παρουσία ΑΞΕ στις λιμενικές υποδομές να περιοριστεί στην προσφορά υπηρεσιών (και όχι στην ιδιοκτησία λιμένων) με παράλληλη αυστηρή εφαρμογή του συνόλου των προβλέψεων του Κοινοτικού κεκτημένου.
Περισσότερα ΕΔΩ