Η έμφυλη βία είναι μια πανδημία μέσα στην πανδημία

Ανακοίνωση του Τομέα Ισότητας των Φύλων του Κινήματος Αλλαγής για την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών

Η 25η Νοέμβρη Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των Γυναικών, μας βρίσκει και φέτος εν μέσω πανδημίας και μεγάλης αύξησης των γυναικτονιών στη χώρα μας.

Με τα περιοριστικά μέτρα, παρατηρήθηκε και φέτος αύξηση των κλήσεων στις γραμμές υποστήριξης των θυμάτων, καθώς και  δραματική αύξηση των γυναικοκτονιών.

Φαίνεται πως πολλοί άντρες, λόγω στερεότυπων αντιλήψεων, ψυχικών και οικονομικών πιέσεων, που εντάθηκαν με την πανδημία, βρήκαν για εκτόνωσή τους, τον εύκολο σάκο του μποξ, τις συζύγους τους και τα κορίτσια τους.

Και όταν οι γυναίκες  κάποια φορά συνειδητοποιήσουν τη βία και την υποτίμηση που δέχονται κι αποφασίζουν να χωρίσουν, τις δολοφονούν, χρησιμοποιώντας τη γνωστή ρήση “τη σκότωσα επειδή την αγαπούσα, κι αυτή ήθελε να φύγει μακριά μου και να διαλύσει το σπίτι μας”.

Η έμφυλη βία δυστυχώς έχει εξελιχθεί σε μάστιγα, μια πανδημία μέσα στην πανδημία και τα θύματα της, ξεπερνούν πολλές φορές και αυτά των συρράξεων.

Είναι ώρα η πολιτεία μέσω της εκπαίδευσης και νομοθετικών ρυθμίσεων να συνδράμει καθοριστικά για να εξασφαλίσει τη μη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών και των κοριτσιών.

Δε μπορούμε να μιλάμε για βιώσιμη ανάπτυξη και ο μισός πληθυσμός της χώρας να είναι παροπλισμένος, ανασκολοπισμένος και με περιορισμένα κοινωνικά και οικονομικά δικαιώματα.

Είναι η ώρα να εξασφαλίσουμε:

1. Την πλήρη ισότητα και ισοτιμία των φύλων, με σοβαρά και αποτελεσματικά μέτρα στην εκπαίδευση, με την ένταξη της διάστασης του φύλου στα προγράμματα σπουδών όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης, με στόχο τη μη βία και την αποδοχή της διαφορετικότητας.

Την εξειδικευμένη εκπαίδευση των εκπαιδευτικών μέσω σεμιναρίων. 

2.  Νομικό πλαίσιο για την πρόληψη, την προστασία των θυμάτων και την τιμωρία των δραστών.

Τον χαρακτηρισμό των δολοφονιών των γυναικών λόγω φύλου, που είναι η πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας, ως γυναικοκτονίας στον Ποινικό Κώδικα.

Πρέπει να γίνει με αυτό τον τρόπο ορατή στην κοινωνία η συγκεκριμένη εγκληματική πράξη και να τιμωρείται ως επιβαρυντική περίπτωση, σε σχέση με την ανθρωποκτονία.

3.  Την εκπαίδευση των αστυνομικών οργάνων για την άμεση επέμβαση σε τυχόν καταγγελίες, καθώς και την υποστήριξη των θυμάτων βίας για την ασφαλή διαδρομή διαφυγής τους.

4. Τη δημιουργία Συμβουλευτικών Κέντρων και Ξενώνων σε όλους τους Δήμους της Χώρας, με στόχο την εύκολη πρόσβαση και υποστήριξη των θυμάτων βίας.

Τα 43 Συμβουλευτικά Κέντρα και οι 19 Ξενώνες που λειτουργούν δεν επαρκούν

Επίσης τα πιο πάνω Κέντρα πρέπει να έχουν μόνιμο  και εξειδικευμένο προσωπικό,  που να προσλαμβάνεται μέσω ΑΣΕΠ.

5.  Τη  Δικαστική υποστήριξη των θυμάτων βίας.

6. Την εκπαίδευση των εργαζομένων στις υπηρεσίες υγείας, που προσφεύγουν τα θύματα.

7. Την εξασφάλιση ειδικών φοροαπαλλαγών σε εταιρίες που προσλαμβάνουν γυναίκες θύματα βίας.

Η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών είναι πρόβλημα διαταξικό, βαθιά πολιτισμικό και συντελεστής ελλείματος Δημοκρατίας.

Πρέπει να είμαστε ενωμένες και σε διαρκή εγρήγορση και αγώνα, για να εξασφαλίσουμε σε κάθε γυναίκα να ζει στο φως και στην ελπίδα και όχι στο τραύμα και το σκοτάδι της έμφυλης βίας.


Πηγή

Leave a Reply