Ο Νίκος Παπαδάκης, Διευθυντής του Κέντρου Πολιτικής Έρευνας & Τεκμηρίωσης του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης, αναφερόμενος στο ζήτημα της μακροχρόνιας ανεργίας, είπε ότι «έχουμε υπερδιπλάσιους δείκτες σε σχέση με τον μ.ο. της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στη νέα γενιά έχουμε μακροχρόνια ανεργία, κάτι που δεν είθισται παραδοσιακά».
Σχετικά με τις προβλέψεις για το μέλλον, σύμφωνα με τους διεθνείς οργανισμούς, σημείωσε ότι «βλέπουν μια θετική τάση σε σχέση με το ισοζύγιο προσφοράς και ζήτησης για τη νέα γενιά, αλλά μόνο για τους high skilled αποφοίτους ανώτατης εκπαίδευσης, μέτριες προβλέψεις για τους αποφοίτους ανώτερης δευτεροβάθμιας και καταστροφικές για τους low skilled».
Ο κ. Παπαδάκης τόνισε ότι «χρειαζόμαστε έναν ουσιώδη αναδιανεμητικό προγραμματισμό, με μεγάλη έμφαση στην ενεργητικότητα έναντι στην παθητικότητα, σε όλο το πλέγμα της δημόσιας πολιτικής».
Από την πλευρά του, ο Νίκος Σπανουδάκης, Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, Γραμματέας της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Πολυπρακτορικών Συστημάτων Euramas, Συνιδρυτής της νεοφυούς εταιρείας Argument Theory, ανέφερε πως «σήμερα μιλάμε για το brain gain. Brain gain δεν είναι απλά μια επιστροφή ανθρώπων. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία για να επιστρέψουν στην Ελλάδα η εμπειρία, η καινοτομία, η εξωστρέφεια».
Επιπλέον, σημείωσε ότι για να υπάρξει αυτή η επιστροφή «δεν είναι τόσο εύκολο. Πρέπει να ικανοποιηθούν κάποιες συνθήκες. Δεν θέλουν οι άνθρωποι αυτοί όταν γυρίσουν να βρουν απλά μια δουλειά», αναφέροντας το παράδειγμα της ύπαρξης υποδομών.
«Έχουμε κάνει κάποια βήματα στην Ελλάδα, αλλά πρέπει να κάνουμε κάποια ακόμα περισσότερα για να μη γίνει η Κρήτη ένα ‘’ξενοδοχείο’’ και οι νέοι μας να είναι όλοι μάγειρες και σερβιτόροι. Είναι πολύ καλές δουλειές, τις χρειαζόμαστε, αλλά όταν μιλάμε για brain gain, θέλουμε και εταιρείες τεχνολογίας αλλά και να αφουγκραζόμαστε τη σύγχρονη τάση, την πράσινη ανάπτυξη, έτσι ώστε να έρθουν οι νέοι που είναι έξω και τη σπουδάζουν, να έρθουν και να την εφαρμόσουν εδώ», επισήμανε.
Με τη σειρά του, ο Στέλιος Βοργιάς, Πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, ανέφερε ότι «κάθε δύο μέρες στη χώρα μας χάνεται ένας εργαζόμενος σε εργατικό ατύχημα. Ένας νέος άνθρωπος, κάθε δύο μέρες, σκοτώνεται και πολλές φορές είναι λόγω έλλειψης μέτρων ασφαλείας».
«Θέλουμε ελεύθερες διαβουλεύσεις», είπε, εξηγώντας ότι «πουθενά στη δύση δεν βγαίνει ένας υπουργός ή ένας πρωθυπουργός να αναγγείλει τον ελάχιστο κατώτατο μισθό. Πάντα είναι ως αποτέλεσμα διαβουλεύσεων των κοινωνικών φορέων», υπογράμμισε.
Αναφερόμενος στο κρίσιμο ζήτημα των συλλογικών συμβάσεων, φέρνοντας ως παραδείγματα αυτά της Ιταλίας, της Γαλλίας και της Πορτογαλίας, τόνισε ότι «μόλις το 29% στη χώρα μας αμείβεται με τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, εκ των οποίων το 15% με τον ελάχιστο κατώτατο μισθό».
Η τελευταία ομιλήτρια του πάνελ, η Μαργαρίτα Γερούκη, PhD Εκπαιδευτικός, Συγγραφέας, Μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής για τη Σεξουαλική Εκπαίδευση – Παγκόσμια Ένωση Σεξουαλικής Υγείας, τόνισε ότι «νέες γενιές μεγαλώνουν χωρίς πραγματικά να τους έχουμε δώσει καμία ευκαιρία να μάθουν και να πάρουν αποφάσεις που αφορούν την υγεία τους, το σώμα τους και την αυτοδιάθεση».
«Και στο ‘’τώρα’’ φτάσαμε να πρέπει να κάνουμε καμπάνιες στην Ευρώπη για να διεκδικήσουν οι γυναίκες το δικαίωμά τους στην αυτοδιάθεση του σώματός τους. Και είναι υποχρέωση οποιουδήποτε πολιτικού συστήματος που θέλει να φτιάξει το μέλλον των ανθρώπων, των νέων ανθρώπων, με συνθήκες ασφάλειας υγείας, ισότητας, δικαιοσύνης και κοινωνικής δικαιοσύνης, είναι να μην φοβάται ότι θα χάσει ψήφους αλλά να μπει μπροστά για να ανοίξει το μέλλον, για ανοίξει τον δρόμο, όπως κάποτε αυτό το κόμμα τον είχε ανοίξει και το έχει αποδείξει» πρόσθεσε.
Ο Μιχάλης Καθαράκης, Διαχειριστής Μεσογειακού Κέντρου Ικανοτήτων Αγροδιατροφής MACC, ανέφερε ότι «τρέχουν πολλές τεχνολογικές εξελίξεις και δυστυχώς ο αγροτικός τομέας απαιτεί πλέον πολύ μεγάλη τεχνογνωσία, απαιτεί ικανότητες και δυνατότητες που δεν δίνονται από το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει εκπαιδευτικό σύστημα για τον αγρότη σήμερα», επισημαίνοντας την ανάρτηση κατάρτισης των αγροτών, όπου αγρότης δεν θα είναι «μόνο όποιος κατέχει ένα κομμάτι γης».
«Δυστυχώς το πρόβλημα του ποιος είναι τελικά αγρότης σήμερα, είναι πολυπαραγοντικό και δύσκολο. Το ερώτημα είναι από ποια μεριά θα πιάσουμε το κουβάρι και το εάν τελικά μπορούμε να στηρίξουμε συνεργατικούς σχηματισμούς που θα δώσουν την υπεραξία στον παραγωγό και όχι στο ενδιάμεσο σύστημα που καταλήγει να παραδίδει τα προϊόντα με τις πληθωριστικές τιμές που παρακολουθούμε», σημείωσε.
Ο Κωνσταντίνος Χρηστάκος, Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Βιομηχανικής Περιοχής Ηρακλείου, υπογράμμισε ότι «εάν θέλει κανείς να αναπτυχθεί η παραγωγική βάση της χώρας μας, θα πρέπει να ενσκήψει πάνω από το πρόβλημα που λέγεται ‘’επιχειρηματικά πάρκα’’ και σχετικά με τον ν. 4982».
Αναφερόμενος στο ζήτημα της ενέργειας, είπε ότι «εάν επιχειρήσει κανείς να επενδύσει πάνω στο κομμάτι που λέγεται σύγχρονη μονάδα παραγωγής, σημαίνει ψηφιακή μονάδα παραγωγής, θα πρέπει να έχει και την αντίστοιχη ποιότητα του ρεύματος. Δυστυχώς όλες οι ψηφιακές μονάδες που είναι εγκατεστημένες στη βιομηχανική περιοχή του Ηρακλείου υποφέρουν από αυτό το γεγονός».
«Τα επιχειρηματικά πάρκα και γενικά οι παραγωγικές μονάδες της χώρας στηρίζουν πολύ σημαντικούς τομείς της οικονομίας μας. Ο τουρισμός δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει χωρίς αυτά τα πάρκα και τις δυνατότητες που δίνουν οι παραγωγικές μονάδες», υπογράμμισε, ενώ αναφέρθηκε και στο ζήτημα της δικαιοσύνης που επιδρά στον επιχειρηματικό κόσμο.
Ακολούθως, ο Χαράλαμπος Λεκάκης, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Βιοτεχνών και Εμπόρων Ηρακλείου (ΟΕΒΕΝΗ), επισήμανε ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις «είναι εκτός ευρωπαϊκών και επενδυτικών προγραμμάτων. Το Ταμείο Ανάκαμψης το ακούμε και μόνο το ακούμε. Ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι τα χρήματα πήγαν σε ορισμένους και σε λίγους».
Όπως είπε, «ζητάμε από τους νέους μας να επιστρέψουν στη χώρα και να επιχειρήσουν. Με ποια δεδομένα;» διερωτήθηκε, για να προσθέσει: «Με ένα φορολογικό περιβάλλον το οποίο αλλάζει κάθε εβδομάδα; Με ψηφιακά εργαλεία χωρίς υποδομές; Χωρίς εκπαίδευση των επαγγελματιών; Χωρίς κατάρτιση του εργατικού δυναμικού;». Μάλιστα, κάλεσε το ΠΑΣΟΚ «να πάρει μια πρωτοβουλία και να αλλάξει τα δεδομένα για την μικρομεσαία τάξη που τα τελευταία χρόνια έχει εξαφανιστεί. Δέχεται όλα τα πυρά από τη σημερινή κυβέρνηση και δεν της αξίζει».
Με τη σειρά του, ο Δημήτρης Φρεσκάκης, Οικονομολόγος- Μέλος Τομέα Αθλητισμού, αναφέρθηκε στην σημερινή κατάσταση του Παγκρήτιου Σταδίου χαρακτηρίζοντάς την ως «άθλια», σημειώνοντας ότι «το επίθετο ‘’απαράδεκτη’’ είναι επιεικής χαρακτηρισμός».
Ακόμη, αναφέρθηκε στο Κλειστό Γυμναστήριο «Δυο Αοράκια», το οποίο «σώθηκε χάρη στην παρέμβαση της τοπικής αυτοδιοίκησης και όχι του κεντρικού κράτους. Γιατί ο δήμος Ηρακλείου ανέλαβε τότε την πρωτοβουλία, το συντήρησε και το λειτούργησε».
Ασκώντας κριτική στην κυβερνητική πολιτική απέναντι στους χώρους αθλητισμού, είπε ότι «δημιουργεί μια θλίψη αυτής της εγκατάλειψης των αθλητικών υποδομών και της αθλητικής παιδείας στην Ελλάδα».
Κατά την παρέμβασή της, η Ελένη Βατσινά, Βουλευτής Ηρακλείου και υπεύθυνη Κ.Τ.Ε. Μικρομεσαίας Επιχειρηματικότητας, τόνισε ότι «το μέλλον της χώρας δεν μπορεί να περιμένει τον κ. Μητσοτάκη και την παρέα του. Του πήρε έξι χρόνια να ξεκινήσει τον ΒΟΑΚ και αυτό όχι ολοκληρωμένο μέχρι τη Σητεία. Μάλλον μπερδεύεται ο κ. Μητσοτάκης, νομίζει ότι η Σητεία ανήκει σε άλλο νησί, επειδή παίρνει κι εκεί πρώτη θέση το ΠΑΣΟΚ, όπως στο Ηράκλειο. Κύριε Μητσοτάκη, όσο εσείς κόβατε την κορδέλα σε κουτσουρεμένα έργα, πάνω στα οποία έχουμε θρηνήσει για χρόνια εκατοντάδες ανθρώπους, και δεν κάνατε τίποτα, το ΠΑΣΟΚ του Ν. Ανδρουλάκη γύρισε την Κρήτη πόντο-πόντο και ανέδειξε τα προβλήματα της».
Από την πλευρά του, ο Παύλος Μπαριτάκης, Δήμαρχος Βιάννου, ανέφερε ότι «όλα είναι θέμα υποδομών. Αν δεν έχεις υποδομές, δεν έχεις τίποτα. Δεν θα δουλέψει ούτε η νέα γενιά, η παιδεία, ο αθλητισμός, η επιχειρηματικότητα. Από εκεί ξεκινάμε. Ένα σύγχρονο κράτος που πραγματικά προσβλέπει στους πολίτες, στους επιχειρηματίες, στα νέα παιδιά, στους αγρότες, στους αθλητές, πρέπει να οργανώσει τις υποδομές του». Παράλληλα, υπογράμμισε την απουσία ισχυρών πόρων προς την αυτοδιοίκηση, επισημαίνοντας ότι «η αυτοδιοίκηση δεν είναι επαίτης».
Ο Νίκος Μαυροματάκης, εκπρόσωπος ατόμων με αναπηρία, τόνισε τον ρόλο του κράτους και της παρέμβασης του «για την ισότιμη ένταξη των ατόμων με αναπηρία και την αυτόνομη, την ανεξάρτητη, την ποιοτική και αξιοπρεπή τους διαβίωση». Επιπλέον, ζήτησε «καθολική προσβασιμότητα παντού, σε επίπεδο υποδομών, στην εκπαίδευση, στην εργασία, στη διασκέδαση, στην αναψυχή. Όλα τα παραπάνω είναι επιβεβλημένο να είναι βιωματικά δικαιώματα, εμπειρίες και κεκτημένα του αναπηρικού κινήματος».
Τέλος, ο συντονιστής προγράμματος Λευτέρης Καρχιμάκης προλογικά σημείωσε ότι αποτελεί αδήριτη ανάγκη η πολιτική αλλαγή. «Πώς ξέρει ένα επιτελείο στην Αθήνα τις ανάγκες σε Ηράκλειο, Λασίθι ή Χανιά;» αναρωτήθηκε και συμπλήρωσε ότι μετά από δεκαετίες το ΠΑΣΟΚ διαβουλεύεται με τις τοπικές κοινωνίες και οικοδομεί το πρόγραμμα του. «Δεν καλούμε την κοινωνία ως χειροκροτητή, αλλά ως πρωταγωνιστή» σημείωσε.
Παρουσιάζοντας τα συμπεράσματα της Συνδιάσκεψης ο βουλευτής Επικρατείας Παναγιώτης Δουδωνής σημείωσε ότι «καλός πολιτικός είναι αυτός που ακούει, και αυτόν τον ρόλο επιτελούν οι περιφερειακές μας συνδιασκέψεις. Ακούμε την τοπική αυτοδιοίκηση, τους φορείς. Ακούγοντας τα προβλήματα, μαζί θα σχεδιάσουμε το μέλλον της Κρήτης και της χώρας όταν έρθει η ώρα να κερδίσουμε τη Νέα Δημοκρατία και γίνουμε κυβέρνηση».
«Το ΠΑΣΟΚ έχει μια διαφορά: ιδρύθηκε ως κίνημα λαού και είναι στα χέρια τα δικά σας» κατέληξε.





