Σημεία συνέντευξης Μανώλη Χριστοδουλάκη, Γραμματέα Κινήματος Αλλαγής, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Kontra με το δημοσιογράφο Γ. Μιχαηλίδη
Για το Ταμείο Ανάκαμψης:
Αύριο το πρωί (σ.σ σήμερα 30/07), ψηφίζεται στη Βουλή η κύρωση της Σύμβασης Χρηματοδότησης και Δανειακής Σύμβασης που αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης. Σήμερα, δεν έχει γίνει καμία συζήτηση για το θέμα αυτό.
Εμείς πρώτοι θέσαμε την ανάγκη και διεκδικήσαμε να συγκροτηθεί ο μηχανισμός αυτός, να αξιοποιηθεί και να αποκτήσει μόνιμα χαρακτηριστικά.
Ποιο είναι όμως το πρόβλημα εδώ πέρα; Το πρώτο ζήτημα αφορά τις προτεραιότητες που θέτει η κυβέρνηση για την αξιοποίηση των πόρων, για τις οποίες εμείς διατυπώσει ξεκάθαρα τη διαφωνία μας, γιατί για ακόμα μια φορά ευνοούνται οι λίγοι και ισχυροί, και όχι οι μικρομεσαίοι, οι εργαζόμενοι και όσοι το έχουν πολύ περισσότερο ανάγκη. Δηλαδή, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για αλλαγή του οικονομικού μοντέλου της χώρας, καμία πρόβλεψη για την ενίσχυση της εγχώριας ελληνικής παραγωγής και την αναβάθμιση της προστιθέμενης αξίας της, θέματα που έχουν τεθεί με δική μας εξειδικευμένη πρόταση, ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Το δεύτερο ζήτημα αφορά στο γεγονός ότι στο κείμενο που θα παρουσιαστεί στη Βουλή, στην επικείμενη συζήτηση, δυστυχώς ανακαλύπτουμε ότι υπάρχει μέσα σύνδεση της εκταμίευσης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, με δεσμεύσεις όπως οι «μνημονιακού» τύπου που μας κληροδότησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Γίνεται λόγος για ενισχυμένη επιτήρηση που αφορά:
- τα δημοσιονομικά μεγέθη, κάτι που σημαίνει πως τα πρωτογενή πλεονάσματα επανέρχονται εκ νέου, δηλαδή, μέτρα λιτότητας για να αντιστρέψουμε τα μεγάλα υφιστάμενα ελλείμματα
- την αγορά εργασίας, δηλαδή εργασιακό και ασφαλιστικό, και τα νομοσχέδια που ήδη είδαμε από την κυβέρνηση σε βάρος όσων έχουν πληγεί από την κρίση
- το χρηματοπιστωτικό σύστημα, δηλαδή τα κόκκινα δάνεια και τη διαχείριση τους με τρόπο που θίγει την προστασία Α’ κατοικίας
- το Υπερταμείο και τις ιδιωτικοποιήσεις, τις δομές πρόνοιας και τη διαχείριση του δημοσίου
Δυστυχώς για όλα αυτά, δεν υπάρχει καμία συζήτηση, με ευθύνη της κυβέρνησης σε αυτό, ψηφίζεται 30 Ιουλίου, χωρίς διάλογο, και αποδεικνύεται για ποιον λόγο η κυβέρνηση δεν έφερε το θέμα αυτό σε επί της ουσίας διαβούλευση, τόσο με τα πολιτικά κόμματα, όσο και με τους θεσμικούς φορείς της οικονομίας και της κοινωνίας. Το ζήτημα λοιπόν που προκύπτει είναι πάρα πολύ σημαντικό, γιατί φαίνεται ότι μιλάμε για δανειακές συμβάσεις οι οποίες θα έρθουν με δυσμενείς όρους επιτήρησης, κυρίως για τους ασθενέστερους, που αν εκπληρώνονται, μετά θα εκταμιεύονται τα λεφτά, προς όφελος των ισχυρότερων.
Φαίνεται, λοιπόν, ότι για ακόμα μια φορά χάνουμε μία μεγάλη ευκαιρία να αξιοποιήσουμε τους πόρους αυτούς προς όφελος των πολλών.
Ειδικότερα για το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης:
Είδαμε από την κυβέρνηση ένα σχέδιο, το οποίο ικανοποιεί μεν τους γενικούς όρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά δεν έχει καμία επί της ουσίας αναφορά σε ότι αφορά την αλλαγή του αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας, με στόχο την ουσιαστική παραγωγική της ανασυγκρότηση. Είτε αυτό λέγεται εκσυγχρονισμός της πρωτογενούς παραγωγής, είτε εμβληματικά έργα στον τουρισμό, είτε κοινωνικές υποδομές οι οποίες απουσιάζουν παντελώς από τη χώρα, είτε στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, είτε προτάσεις για την ενίσχυση του εργατικού δυναμικού της χώρας, και πάρα πολλά άλλα τα οποία θα μπορούσαμε να πούμε.
Εμείς ως Κίνημα Αλλαγής, ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο, καταθέσαμε μια εξειδικευμένη κι απόλυτα κοστολογημένη πρόταση, σε τέσσερις βασικούς άξονες που αφορούν τα άμεσα μέτρα στήριξης της οικονομίας, φορολογικά κίνητρα για την επανεκκίνηση της οικονομίας, ζητήματα κοινωνικών υποδομών και κοινωνικής προστασίας και την ολοκληρωμένη πρόταση μας για την πραγματική παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.
Άξονες που θα αξιοποιούν τα 32 δις του Ταμείου Ανάκαμψης και τα 40 δις του ΕΣΠΑ, σε μια πιο βιώσιμη κατεύθυνση, συνδέοντας τα με όρους και δείκτες για το περιβάλλον, την ανάπτυξη και την απασχόληση. Και τελικά, τα λεφτά αυτά να έχουν αποτύπωμα για τα πλατιά κοινωνικά στρώματα που τόσο έχουν πιεστεί όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης.
!function(f,b,e,v,n,t,s)
{if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod?
n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};
if(!f._fbq)f._fbq=n;n.push=n;n.loaded=!0;n.version='2.0';
n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0;
t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];
s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,'script',
'https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js');
fbq('init', '2136377169912972');
fbq('track', 'PageView');