Εμβόλιο κορονοϊού. Σε λειτουργία τα ραντεβού για πολίτες ηλικίας 60 έως 64 ετών

Εμβόλιο κορονοϊού. Σε λειτουργία τα ραντεβού για πολίτες ηλικίας 60 έως 64 ετών

Πως μπορούν να κλείσουν ηλεκτρονικό ραντεβού για το εμβόλιο κορονοϊού

 

Οι πολίτες ηλικίας 60 έως 64 ετών μπορούν, από 10.2.2021, να κλείσουν ηλεκτρονικό ραντεβού για να εμβολιαστούν κατά του κορονοϊού, με το εμβόλιο της AstraZeneca

Οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της AstraZeneca στην ηλικιακή ομάδα 60-64 θα ξεκινήσουν στις 15 Φεβρουαρίου 2021

Πληροφορίες και επιστημονικά δεδομένα για το εμβόλιο της AstraZeneca

 

Αναλυτικά τα βήματα για τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού

Έλεγχος κριτηρίων πριν από τον προγραμματισμό ραντεβού

Ο Πολίτης μπορεί να ελέγξει αν ανήκει σε κάποιες από τις ομάδες προτεραιότητας με τους εξής τρόπους:

• Εισάγοντας τον ΑΜΚΑ και το Ονοματεπώνυμό του στην ιστοσελίδα

http://emvolio.gov.gr και τη web/mobile εφαρμογή.

• Αποστέλλοντας γραπτό μήνυμα (SMS) στον 5-ψήφιο κωδικό αποκλειστικής χρήσης (13034)

 

 

Προγραμματισμός Ραντεβού

Ο Πολίτης μπορεί να προγραμματίσει το ραντεβού του για εμβολιασμό, με τους παρακάτω τρόπους:

• Κατόπιν σύνδεσης με στοιχεία TAXIS στην ιστοσελίδα http://emvolio.gov.gr.

• Επιβεβαιώνοντας το προτεινόμενο ραντεβού μέσω γραπτού μηνύματος (SMS) στον 5-ψήφιο κωδικό αποκλειστικής χρήσης (13034).

• Για τους Πολίτες, που δεν είναι εξοικειωμένοι με τα τεχνολογικά μέσα, με επίσκεψη στα ΚΕΠ ή φαρμακεία.

Ο Πολίτης θα λαμβάνει τον μοναδικό κωδικό-αριθμό ραντεβού, καθώς και το QR Code, ανάλογα με τον τρόπο που προγραμμάτισε το ραντεβού.

Σημειώνεται ότι μέσω της εφαρμογής των ραντεβού προγραμματίζεται ταυτόχρονα και ο επαναληπτικός εμβολιασμός.

 

Υπενθύμιση Ραντεβού

Τρεις (3) ημέρες πριν από την ημερομηνία του ραντεβού, ο Πολίτης θα λαμβάνει email και SMS υπενθύμισης για την ημέρα και ώρα ραντεβού μαζί με link για το website που έχει κατάλληλες γενικές οδηγίες προετοιμασίας (π.χ. να μην έχει πυρετό, να έχει μαζί του τον κωδικό κλπ.), αλλά και ειδικές οδηγίες ανάλογα με το εμβόλιο που θα χρησιμοποιηθεί.

 

Διενέργεια Εμβολιασμού

Ο Πολίτης δίνει τον κωδικό-αριθμό ραντεβού ή το QR Code και το ταυτοποιητικό στοιχείο (ταυτότητα, διαβατήριο κλπ.), στο προσωπικό των Κέντρων Εμβολιασμού.

Το προσωπικό, αξιοποιώντας την εφαρμογή ραντεβού στα tablets, θα σαρώνει το QR Code ή θα αναζητά με βάση τον κωδικό-αριθμό το ραντεβού και θα το επιβεβαιώνει.

Στη συνέχεια, θα απαντάται το απαιτούμενο ερωτηματολόγιο πριν από τον εμβολιασμό, το οποίο θα περιλαμβάνει τόσο γενικές ερωτήσεις, όσο και συγκεκριμένες ανάλογα με το εμβόλιο που πρόκειται να χορηγηθεί.

Βάσει των απαντήσεων στις ερωτήσεις, και αφού ο ιατρός αξιολογήσει την κλινική εικόνα, παίρνει την απόφαση αν θα προχωρήσει στον εμβολιασμό και θα διενεργήσει συνταγογράφηση.

Επίσης, το Εμβολιαστικό Κέντρο καταχωρεί στην ηλεκτρονική εφαρμογή τα στοιχεία της συσκευασίας των εμβολίων, που χρησιμοποιήθηκε για τον εμβολιασμό του Πολίτη.

Με το τρόπο αυτό, ενισχύεται η διαδικασία της ιχνηλασιμότητας και της φαρμακοεπαγρύπνησης. Εφόσον απαιτείται, η εφαρμογή ενημερώνει τον γιατρό για την ημερομηνία και ώρα της επανάληψης

Σχετικά: Πως γίνεται η εγγραφή των πολιτών στην άυλη ηλεκτρονική συνταγογράφηση

 

ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟ COVID-19 ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ  (Πηγή emvolio.gov.gr)

Μπορώ να συνεχίσω κανονικά τις δραστηριότητές μου μετά τον εμβολιασμό κατά της COVID-19;

Ναι, μπορείτε να συνεχίσετε να συμμετέχετε κανονικά σε όλες τις προγραμματισμένες δραστηριότητές σας, εφόσον αισθάνεστε υγιής. O εμβολιασμός κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν έχει ακόμα μελετηθεί αρκετά και γι’ αυτό πρέπει να αποφεύγεται. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ανατρέξετε στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας: emvolio.gov.gr

Μπορεί να υπάρξουν ανεπιθύμητες ενέργειες μετά τον εμβολιασμό;

Σύμφωνα με τις κλινικές μελέτες, οι πιο συνηθισμένες ανεπιθύμητες ενέργειες που πιθανόν να εμφανιστούν μετά τον εμβολιασμό είναι πόνος στο σημείο της ένεσης, πονοκέφαλος, μυαλγίες, αρθραλγίες, κόπωση, ρίγος ή και πυρετός. Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να είναι συχνότερα στις νεαρότερες ηλικίες. Υποχωρούν σύντομα και δεν πρέπει να σας ανησυχούν, διότι είναι ένδειξη ότι ο οργανισμός σας ανταποκρίνεται στο εμβόλιο. Η λήψη παρακεταμόλης βοηθάει στην αντιμετώπισή τους. Στην περίπτωση που τα συμπτώματα επιμείνουν, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας ή το εμβολιαστικό κέντρο. Εφόσον το επιθυμείτε, μπορείτε να αναφέρετε ανεπιθύμητες ενέργειες που θεωρείτε ότι σχετίζονται με τη χορήγηση του εμβολίου κατά της COVID-19 στη σελίδα του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, συμπληρώνοντας την Κίτρινη Κάρτα (www.eof.gr/web/guest/yellowgeneral).

Τι πρέπει να κάνω στη συνέχεια;

Πρέπει να φροντίσετε για την επανάληψη του εμβολιασμού σας μέσα στο προβλεπόμενο διάστημα, καθώς η δεύτερη δόση του εμβολίου είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη προστασίας από τον ιό.

Τώρα που εμβολιάστηκα είμαι προστατευμένος/η από την COVID-19;

Τα περισσότερα εμβόλια για την COVID-19 χρειάζονται δύο δόσεις για να είναι αποτελεσματικά. Κάθε εμβόλιο, πριν εγκριθεί, έχει ελεγχθεί σε μελέτες στις οποίες συμμετέχουν περισσότεροι από 30.000 εθελοντές και έχει αποδειχθεί ότι μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες να αρρωστήσουμε σοβαρά από COVID-19. Χρειάζονται αρκετές ημέρες μετά τη χορήγηση και της δεύτερης δόσης του εμβολίου για να αναπτύξει το σώμα μας ανοσία στον ιό. Μερικοί άνθρωποι μπορεί παρά τον εμβολιασμό τους να ασθενήσουν από COVID-19, η νόσος τους όμως αναμένεται να είναι αρκετά πιο ήπια.

Θα εξακολουθήσω να χρειάζομαι μέτρα ατομικής προστασίας μετά τον εμβολιασμό;

Μετά τον εμβολιασμό θα πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα προστασίας όπως η υγιεινή των χεριών, η χρήση μάσκας και η τήρηση αποστάσεων. Αυτό διότι κανένα εμβόλιο δεν είναι 100% αποτελεσματικό και ο ιός θα εξακολουθεί να κυκλοφορεί στην κοινότητα μέχρι να εμβολιαστεί μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού. Όσο μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού εμβολιαστεί, τόσο συντομότερα θα περιοριστεί η κυκλοφορία του ιού στην κοινότητα.

 


Πηγή

Leave a Reply