Συνέντευξη Μανώλη Όθωνα, μέλους Εκτελεστικού Πολιτικού Συμβουλίου και Δ/ντή Πολιτικού Γραφείου Προέδρου Κινήματος Αλλαγής, στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» και στον δημοσιογράφο Αντώνη Γκιόκα:
1. Αν καταλαβαίνουμε καλά, το ΚΙΝΑΛ έχει οξύνει την ρητορική του κατά της κυβέρνησης για τη διαχείριση της πανδημίας.
Δεν είναι θέμα όξυνσης ούτε αντιπολιτευτικής ρητορικής. Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι υπαρκτές και εμείς έχουμε ευθύνη να τις αναδεικνύουμε. Για τον εντοπισμό προβλημάτων και λαθών που η διόρθωση τους είναι κυριολεκτικά ζήτημα ζωής ή θανάτου. Εξάλλου, σε όλη την διάρκεια της πανδημίας, πάντα μαζί με την κριτική μας καταθέτουμε και την αντίστοιχη εναλλακτική δική μας πρόταση.
2. Ποιες συγκεκριμένες ευθύνες καταλογίζετε στην κυβέρνηση;
Καταρχήν σπατάλησαν αλόγιστα το χρόνο που «αγοράσαμε» την περασμένη άνοιξη με σημαντικό οικονομικό και κοινωνικό κόστος και το νέο κύμα του ιού βρήκε τη χώρα αθωράκιστη. Άνοιξαν τη χώρα χωρίς σχέδιο, ιδιαίτερα στα χερσαία σύνορα μας. Με συνωστισμό στα σχολεία και τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Χωρίς την απαραίτητη ενίσχυση του Ε.Σ.Υ, χωρίς αξιόπιστο και οργανωμένο δίκτυο μαζικών τεστ και αποτελεσματική ιχνηλάτηση. Σήμερα ακόμα «ψάχνονται» χωρίς σχέδιο για το ασφαλές άνοιγμα όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν.
3. Αλήθεια πότε και πως βλέπεται να «ανοίγει» η χώρα;
Αξιοποιώντας την διεθνή εμπειρία καταθέσαμε πρόσφατα την δική μας πρόταση. Που είναι στον αντίποδα της λογικής γενικών lock downs “ακορντεόν”, να ανοιγοκλείνει δηλαδή όλη μαζί η χώρα με οριζόντια μέτρα καθολικής εφαρμογής. Ο σχεδιασμός θα πρέπει να συσχετισθεί με το επιδημιολογικό φορτίο της κάθε περιοχής. Αυτό θα προσδιορίσει το αν, πότε και πως θα πρέπει να ανοίξει. Δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε περιοχές της Στερεάς και της Πελοποννήσου αλλά και την νησιωτική χώρα, με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζουμε τη Θεσσαλονίκη τις Σέρρες, τη Δράμα. Με μαζικά τεστ σε έναν νομό και αποτελεσματική ιχνηλάτηση αποτυπώνεται μια αξιόπιστη επιδημιολογική εικόνα. Αν το επιδημιολογικό φορτίο είναι χαμηλό η περιοχή στεγανοποιείται – με αυστηρό περιορισμό μετακινήσεων από και προς τις «κόκκινες» περιοχές – και σταδιακά προχωρά το εσωτερικό της άνοιγμα. Αντίθετα απαιτείται αυστηροποίηση και έλεγχος εφαρμογής των μέτρων στις περιοχές που είναι στο «κόκκινο». Εφόσον και όμοροι νομοί βελτιώνονται, τότε το άνοιγμα μπορεί να επεκταθεί, πχ, σε όλη την Περιφέρεια ή σε συγκεκριμένες ζώνες. Διατηρώντας οριζόντια για όλη τη χώρα μόνο τα γενικά μέτρα (μάσκα, περιορισμό κινήσεων, τηλεργασία). Έτσι μπορούμε σταδιακά και με ασφάλεια να “απελευθερώσουμε” περιοχές ή περιφέρειες που δεν είναι φορτωμένες με κρούσματα, για να ανασάνουν οι πολίτες και η οικονομία.
4. Τι άλλο θα έπρεπε να έχει ήδη γίνει για να στηριχθούν οι επιχειρήσεις και ο κόσμος της εργασίας;
Έχουμε καταθέσει ολοκληρωμένη, ρεαλιστική και κοστολογημένη πρόταση. Να μείνουμε εδώ σε 2 κρίσιμα σημεία. Την πλήρη επιδότηση του συνόλου του μισθολογικού κόστους για μηνιαίες αποδοχές έως 1000 ευρώ, αντί το πρόγραμμα μισός μισθός – μισή δουλειά που επιβάλλει η κυβέρνηση. Με πόρους από το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα SURE, που σήμερα είμαστε ουραγοί στην αξιοποίηση του. Σε ότι αφορά την αγορά, επείγει να υπάρξει γενναία αύξηση του προϋπολογισμού του προγράμματος επιστρεπτέας προκαταβολής, που είναι το μόνο που πραγματικά φτάνει στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα λιγότερες από 20.000 επιχειρήσεις θα μοιραστούν πάνω από 7 δις ευρώ μέσω των “εργαλείων ρευστότητας” που οι τράπεζες διοχετεύουν ανενόχλητες στους «καλούς» τους πελάτες. Την ίδια στιγμή που περισσότερες από 400.000 επιχειρήσεις συνωστίζονται για να λάβουν 2 δις από την επιστρεπτέα προκαταβολή του Νοεμβρίου.
5. Μπορούν τα δημόσια ταμεία να αντέξουν τα όσα προτείνετε;
Μόλις πριν λίγες ημέρες ο Πρωθυπουργός δήλωσε στη Βουλή ότι η χώρα διαθέτει, μαζί με τον υπερδανεισμό των 16 δις που έσπευσε να λάβει μέσα στο 2020, απόθεμα συνολικά 37 δις για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Πότε λοιπόν αν όχι τώρα πρέπει να γίνουν οι αναγκαίες παρεμβάσεις; Πάνω στα ερείπια με λουκέτα στην αγορά, εκτόξευση της ανεργίας και μαζικοποίηση της φτώχειας; Μα τότε θα απαιτείται πολύ μεγαλύτερο κόστος και χρόνος ανοικοδόμησης πάνω σε οικονομικά και κοινωνικά ερείπια και το αποτέλεσμα θα είναι αμφίβολο. Σε αντίθεση με την οικονομική κρίση, τώρα δεν υπάρχει έλλειμμα πόρων, υπάρχει έλλειμμα πολιτικής.
6. Τις τελευταίες ημέρες έχει ανοίξει μία συζήτηση για την εκλογή προέδρου του ΚΙΝΑΛ. Αρκετά στελέχη της παράταξης αφήνουν αιχμές για «εμπλοκή» του Μαξίμου σε αυτή την εξέλιξη. Τι σας κάνει να το πιστεύετε αυτό;
Χωριό που φαίνεται κολαούζο δεν θέλει….. Δείτε ποιοι είναι οι συγγραφείς αλλά και οι διακινητές αυτών των Μυθιστορημάτων Πολιτικής Φαντασίας. Πρόκειται για τους ίδιους που καθημερινά και συστηματικά εδώ και πολύ καιρό απαξιώνουν, στοχοποιούν, φιμώνουν τη παράταξη μας. Και τώρα ξαφνικά τους έπιασε ο πόνος για το …μέλλον της. Αυτή την περίοδο η πολιτική και επικοινωνιακή ισχύς είναι στα χέρια της Μαξίμου ΑΕ αλλά η μεθόδευση δεν γίνεται μόνο από τη μια πλευρά.
7. Τελικά η διαδικασία πότε θα διεξαχθεί;
Στην ώρα της, όπως ακριβώς ορίζει το καταστατικό μας. Αυτή όμως η συζήτηση τώρα είναι κυριολεκτικά εκτός τόπου και χρόνου.