Αμερικανός αναλυτής σε ΣΚΑΪ: Πολιτικό μήνυμα σε Τουρκία η αναγνώριση γενοκτονίας Αρμενίων

Οι ΗΠΑ βγάζουν την Τουρκία από την κατηγορία των προβλέψιμων συμμάχων της εκτιμά μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο Τζόναθαν Σάντζερ, Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Υπεράσπισης Δημοκρατίας.

Πάμε να δούμε τι είπε στον Γιώργο Ευγενίδη για το πολιτικο μήνυμα που στέλνει η χώρα μεσα από την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων αλλά και την απόφαση για οριστική αποβολή της τουρκίας από το πρόγεαμμα αγοράς των F-35.

Αναλυτικά η συνέντευξη:

ΕΡ: Είμαστε εν αναμονή της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τον Πρόεδρο Μπάιντεν. Ήταν ένα πολύχρονο, διακομματικό αίτημα στις ΗΠΑ, αλλά τώρα υλοποιείται, σε μια περίοδο έντασης στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις. Τι σημαίνει πρακτικά;

ΤΖΟΝΑΘΑΝ ΣΑΝΤΖΕΡ: Νομίζω ότι σημαίνει πως τα πράγματα αλλάζουν ως προς τη θέση της Τουρκίας ως προβλέψιμου συμμάχου των ΗΠΑ. Έχουμε δει μια σειρά πραγμάτων που οδηγούν σε αυτό: την εμπλοκή της Τουρκίας με τον ISIS, τη στενή σχέση με τη Χαμάς, την εμπλοκή στην υπόθεση που βοήθησε το Ιράν να αποφύγει κυρώσεις ύψους 20 δις δολαρίων, την υπόθεση της αγοράς των S400. Όλα τα παραπάνω έχουν συνεισφέρει σε μια κρίση και τώρα έχουμε έναν Πρόεδρο, ο οποίος είναι πολύ πιο πρόθυμος να αντιμετωπίσει την Τουρκία. Καταλαβαίνει, εκτιμώ, ποιος είναι ο πρόεδρος Μπάιντεν και έχει καλή σχέση με την ελληνική κοινότητα στις ΗΠΑ, το οποίο είχε κάποια επίδραση στην απόφασή του. 

ΕΡ:Συνεπώς, αν καταλαβαίνω καλά, εκτιμάτε ότι δεν είναι μόνο ένα ζήτημα πεποίθησης, αλλά και ένα πολιτικό μήνυμα στην Τουρκία. 

ΤΖΟΝΑΘΑΝ ΣΑΝΤΖΕΡ: Νομίζω πως ναι. Άλλωστε και η απόφαση να μην αναγνωριστεί η Γενοκτονία των Αρμενίων στο παρελθόν ήταν πολιτική. Ήταν μια απόφαση να συνεχίσει να προστατεύεται η Τουρκία από κριτική και να αντιμετωπίζεται ως σύμμαχος, ως ισότιμη με τις ΗΠΑ. 

ΕΡ:Αυτές τις μέρες, επίσης, οι ΗΠΑ αποφάσισαν να αποκλείσουν οριστικά την Τουρκία από το πρόγραμμα αγοράς των F-35, εις απάντησιν της αγοράς των S400. Τι θέλει να σηματοδοτήσει η Αμερικανική κυβέρνηση; Και η Τουρκία παίρνει το μήνυμα;

ΤΖΟΝΑΘΑΝ ΣΑΝΤΖΕΡ: Δεν είμαι σίγουρος ότι η Τουρκία έχει απορροφήσει το μήνυμα. Το μήνυμα είναι πως, αν θες να είσαι στο “κλαμπ” για τα F-35, πρέπει να είσαι ένας αταλάντευτος σύμμαχος των ΗΠΑ, χωρίς αστερίσκους. Παράλληλα, υπάρχει και ένα ξεκάθαρο μήνυμα που έστειλε η κυβέρνηση των ΗΠΑ να επιτρέψει τη συνέχιση της πώλησης των F-35 στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα οποία είναι αντίπαλος της Τουρκίας. Νομίζω, λοιπόν, ότι το μήνυμα έχει σταλεί από την Ουάσιγκτον ότι η Τουρκία δεν είναι ένας αξιόπιστος εταίρος και ότι μπορεί να απαιτηθούν και άλλες ενέργειες, προκειμένου η Τουρκία να “αναρρώσει”. 

ΕΡ:Τι μπορεί να ακολουθήσει;

ΤΖΟΝΑΘΑΝ ΣΑΝΤΖΕΡ: «Είδαμε στο παρελθόν, επί διακυβέρνησης Τραμπ, ότι επιβλήθηκαν κυρώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Μπορώ να φανταστώ, επίσης, κυρώσεις εις βάρος της Τουρκίας για την υποστήριξη της Χαμάς και άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων. Επίσης, μην ξεχνάτε ότι η υπόθεση της Halkbank, της δεύτερης μεγαλύτερης πιστωτικής τράπεζας της Τουρκίας, αναμένεται να ξεκινήσει στις ΗΠΑ θα μπορούσαμε να δούμε απαγγελία κατηγοριών και, εν τέλει, κυρώσεις εις βάρος της Τουρκίας». 
 

Πηγή: skai.gr


Πηγή

Leave a Reply