Συνέντευξη Παναγιώτη Βλάχου, Γραμματέα Επικοινωνίας του Κινήματος Αλλαγής, στον Γ. Αλμπάνη του CNN Greece:
-Ασκείτε κριτική στην κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας. Η κυβέρνηση όπως υποστηρίζει ότι οι αρνητικές εξελίξεις ήταν αναπότρεπτες, αφού τα ίδια συμβαίνουν λίγο-πολύ σε όλη την Ευρώπη. Τι απαντάτε; Τι θα έπρεπε να κάνει η κυβέρνηση που δεν έκανε;
Η Ελλάδα ήταν σε πολύ καλύτερο σημείο από πολλές άλλες χώρες το καλοκαίρι. Προφανώς το άνοιγμα των συνόρων ήταν αναπόφευκτο, αλλά όχι μοιραία η εισαγωγή τόσων κρουσμάτων από τα βόρεια σύνορα. Η χώρα μας επίσης ήταν ουραγός στα τεστ, στην προετοιμασία του ΕΣΥ, στη διαφάνεια των επιδημιολογικών δεδομένων. Στην πορεία φάνηκαν οι αδυναμίες στην ιχνηλάτηση, στις δημόσιες μεταφορές, στα σχολεία, στις προνοιακές δομές. Έκαναν τα στραβά μάτια στις θρησκευτικές συναθροίσεις. Όλα αυτά θα είχαν αποφευχθεί αν από νωρίς δημιουργούσαν ένα ισχυρό πανελλήνιο δίκτυο με κορμό την πρωτοβάθμια υγεία, που θα έκανε μαζικά τεστ, αν κάθε περιφέρεια είχε μια δομή που θα κατέγραφε, θα ανέλυε, θα ιχνηλατούσε, αν ο ιδιωτικός τομέας είχε συνδράμει νωρίτερα σε τεχνογνωσία και υποδομές, αν είχαν προκηρύξει τις προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού νωρίτερα, αν δεν είχαμε συνωστισμούς σε σχολεία, λεωφορεία, ηλεκτρικό κλπ.. Με δυο λόγια, ο εφησυχασμός του καλοκαιριού σε συνδυασμό με αβλεψίες και καθυστερήσεις, μας οδήγησε στη “λευκή πετσέτα” της δεύτερης καραντίνας.
-Συμφωνείτε με την απόφαση της κυβέρνησης να επιτάξει τις ιδιωτικές ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη;
Καλώς τους κι ας άργησαν. Ζητάμε από την πρώτη στιγμή την ένταξη των ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας στο σύστημα, όχι από καπρίτσιο, αλλά γιατί βλέπαμε ότι το ΕΣΥ δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί αν τα κρούσματα αυξηθούν, αλλά και γιατί χρειάζονται έξτρα εργαστήρια, ερευνητές, γιατροί, υποδομές. Δηλαδή είναι καλύτερο να μεταφέρεις γιατρούς, νοσηλευτές και μηχανήματα από το ένα νοσοκομείο στο άλλο ή να φεύγουν ασθενείς από την Θεσσαλονίκη να πάνε στη Λάρισα ή την Αθήνα; Το ίδιο λέμε και για τα στρατιωτικά νοσοκομεία. Κανείς δεν περισσεύει σε αυτήν τη μάχη. Το γεγονός ότι η Κυβέρνηση καθυστέρησε τόσο και έπρεπε να φτάσουμε στο “και πέντε”, δείχνει ότι αντιλαμβάνεται το δημόσιο συμφέρον μέσα από το πρίσμα των εξαρτήσεών της από επιμέρους συμφέροντα.
-Πέρα από την κριτική, τι πρέπει (και είναι εφικτό) να γίνει αυτή τη στιγμή για την αντιμετώπιση της πανδημίας;
Με τις διάφορες παλινωδίες της, η Κυβέρνηση σπατάλησε το “κεφάλαιο” εμπιστοσύνης που της χάρισαν οι πολίτες στο πρώτο κύμα. Τώρα, αυτό το lockdown φέρει την υπογραφή της. Άρα ως υπεύθυνοι πολίτες καλούμαστε να προστατέψουμε τους εαυτούς μας και τους ανθρώπους μας, τηρώντας τις συμβουλές των ειδικών και κάνοντας υπομονή μέχρι να έρθει το εμβόλιο. Λογικές “άνοιξε-κλείσε” ή “φυσαρμόνικας” θα επιδεινώσουν την οικονομική κατάσταση και θα δημιουργήσουν περισσότερα προβλήματα. Σε διοικητικό επίπεδο, είναι επείγον να στελεχωθούν τα νοσοκομεία με 300 ενταντικολόγους, να μονιμοποιηθεί το επικουρικό προσωπικό, να απλωθούν τα τεστ στην περιφέρεια με κορμό την Πρωτοβάθμια υγεία ώστε να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία, να συνδράμει η αυτοδιοίκηση στην τεκμηρίωση και ιχνηλάτηση, να επιταχθούν και άλλες ιδιωτικές κλινικές αν χρειαστεί. Σε οικονομικό επίπεδο, έχει προτεραιότητα η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, της εστίασης, των επισφαλών εργαζομένων και των ανέργων. Προτείναμε ένα πρόγραμμα 4 δις με αύξηση της επιστρεπτέας προκαταβολής, επιδότηση μισθού, να παραταθούν οι οικονομικές υποχρεώσεις προς τα ταμεία, να δοθεί το επίδομα ανεργίας σε περισσότερους. Χωρίς όρθια την κοινωνία και αξιοπρεπή την εργασία, δεν θα κρατηθεί ζωντανή η οικονομία.
-Κατατέθηκε ο Προϋπολογισμός του 2021. Πώς τον «βλέπει» το ΚΙΝΑΛ;
Με το δεύτερο lockdown έχουμε τα νέα δεδομένα της διψήφιας ύφεσης, καθώς το Υπουργείο Οικονομικών αναθεωρεί, από -8,2% σε -10,5% για το 2020. Επιπλέον προσγειώνει την αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ από 7,5% σε 4,8% για το 2020. Ουσιαστικά παραδέχεται ότι το 2021 η οικονομία δεν θα αναδυθεί ούτε το μισό από όσο βυθίστηκε το 2020. Αλλά και η πρόβλεψη αυτή βασίζεται σε υπεραισιόδοξες εκτιμήσεις καθώς μεταξύ άλλων προεξοφλεί τη γενναία εισροή πόρων από το Ταμείο Ανασυγκρότηση της ΕΕ. Σε συνδυασμό με τα μειωμένα φορολογικά έσοδα και τη μείωση δαπανών που προοικονομούνται, είναι βέβαιο ότι αν συμπιεστούν οι κοινωνικές υπηρεσίες, οι δημόσιες επενδύσεις, η χρηματοδότηση της οικονομίας, τότε το μάρμαρο θα πληρώσουν οι μικρομεσαίοι, η κατανάλωση, η εργασία. Πολλά βέβαια θα εξαρτηθούν και από την άφιξη του εμβολίου, αλλά και από τον δημοσιονομικό χώρο που θα εξασφαλίσει η Κυβέρνηση για το επόμενο έτος, αλλά και τον χρόνο που θα εισρεύσουν οι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης.
-Είδαμε πρόσφατα μια δημοσκόπηση όπου στελέχη του ΚΙΝΑΛ εμφανίζονται πιο δημοφιλή από την κ. Γεννηματά. Σας απασχολούν αυτά τα δημοσκοπικά ευρήματα;
Αντιλαμβάνομαι ότι κάποιοι αγωνιούν να βάλουν το Κίνημα Αλλαγής σε πορεία δορυφόρου της Νέας Δημοκρατίας. Είναι ένα σχέδιο που ενεργοποιείται κατά καιρούς από διάφορα πολιτικά και εξωπολιτικά κέντρα. Ειδικά τώρα που το Κίνημα υψώνει φωνή, ανάστημα και επιβεβαιώνεται το κύρος των παρεμβάσεών του. Έχουμε δει καθ’υπαγόρευση δημοσιεύματα, επινόηση εσωκομματικών προβλημάτων, αποκλεισμό μας από τηλεοπτικές εκπομπές, αναξιόπιστες δημοσκοπήσεις. Όλα αυτά αποπνέουν αυτισμό και είναι εκτός ραντάρ κάθε πολίτη. Τώρα έχουμε μια εθνική μάχη, πρέπει να είμαστε στην πρώτη γραμμή. Τα εσωκομματικά μας θα μας απασχολήσουν σε έναν χρόνο, όπως προβλέπει το Καταστατικό μας.