Το S&D ζητάει συζήτηση και ψήφισμα στην επόμενη Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία

Δελτίο Τύπου της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Μετά την κλιμάκωση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού η Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναλαμβάνει την πρωτοβουλία και θα ζητήσει συζήτηση και ψήφισμα στην επόμενη Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε δύο εβδομάδες.

Η Kati Piri Αντιπρόεδρος του S&D για τις Εξωτερικές Υποθέσεις δήλωσε: 

«Η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο άρχισε να κλιμακώνεται επικίνδυνα από τη στιγμή που υπεράκτια έργα φυσικού αερίου άρχισαν να υλοποιούνται σε περιοχές πλησίον των γειτονικών χωρών. Η επιθετική ρητορική της Τουρκίας και τα επικίνδυνα συμβάντα έχουν πλέον αυξηθεί σε άνευ προηγουμένου επίπεδο».

«Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για τα θέματα Εξωτερικής Πολιτικής κ. Josep Borrell και η Γερμανική Προεδρία επιδίωξαν το διάλογο με την Τουρκία και απαίτησαν από την Άγκυρα να αποφύγει μονομερής ενέργειες που πυροδοτούν την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ στην συνάντησή τους στο Gymnich την περασμένη εβδομάδα ζήτησαν περαιτέρω κυρώσεις κατά της Τουρκίας στην περίπτωση που η Τουρκία δεν αποκλιμακώσει την ένταση στην περιοχή. Οι κυρώσεις αυτές θα μπορούσαν να συζητηθούν στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 24-25 Σεπτεμβρίου».

«Η Ομάδα S&D υποστηρίζει πλήρως αυτά τα βήματα και καλεί τις υπόλοιπες πολιτικές ομάδες να συμφωνήσουν στην πρότασή μας για Συζήτηση και Ψήφισμα στην επόμενη Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε δύο εβδομάδες».

Ο εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία και μέλος του S&D, Nacho Sánchez Amor, προσέθεσε:

«Η ΕΕ δεν είναι ένα απλώς τρίτο μέρος, που μπορεί να ενεργήσει ως μεσολαβητής σε αυτό το ζήτημα, όπως συχνά ζητούν οι τουρκικές αρχές. Η ΕΕ είναι η Ελλάδα και η Κύπρος και επομένως τα Ελληνικά και Κυπριακά σύνορα είναι σύνορα της ΕΕ».

«Η τρέχουσα Τουρκική επιθετική πολιτική στη Μεσόγειο εμποδίζει τις σχέσεις της με την ΕΕ. Τα τελευταία χρόνια, ιδίως μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, η Τουρκία απομακρύνεται συνεχώς από την ΕΕ σε όλο το φάσμα των πολιτικών, τόσο στα εσωτερικά ζητήματα όσο και στα εξωτερικά».


Πηγή