ΟΗΕ: Αυξανόμενες αναφορές παράτυπων επιστροφών από την Ελλάδα στην Τουρκία

«Βαθιά ανησυχία για τις αυξανόμενες αξιόπιστες αναφορές για παράτυπες επιστροφές ανδρών, γυναικών και παιδιών στην Τουρκία, αμέσως μετά την άφιξή τους σε ελληνικό έδαφος ή χωρικά ύδατα τους τελευταίους μήνες», εκφράζει σε ανακοίνωσή της η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.).

Η Ύπατη Αρμοστεία κάνει λόγο για έναν αυξανόμενο αριθμό αναφορών, από τον Μάρτιο του 2020, για φερόμενες άτυπες επιστροφές μέσω θαλάσσης ανθρώπων, οι οποίοι, σύμφωνα με δικές τους μαρτυρίες ή τρίτων προσώπων, αποβιβάστηκαν σε ελληνικές ακτές και κατόπιν οδηγήθηκαν πίσω στη θάλασσα. Αλλά και για «αναφορές και μαρτυρίες, που έχει λάβει το Γραφείο, σχετικά με ανθρώπους να εγκαταλείπονται στα ανοιχτά, σε βάρκες οι οποίες συχνά είναι μη αξιόπλοες και υπερπλήρεις, για πολλές ώρες προτού διασωθούν».

Σημειώνει ότι «σέβεται πλήρως το νόμιμο δικαίωμα των κρατών να ελέγχουν τα σύνορά τους και αναγνωρίζει τις προκλήσεις που προκύπτουν από τις μεικτές μεταναστευτικές μετακινήσεις στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ», προσθέτοντας παράλληλα ότι «τα κράτη πρέπει να εγγυώνται και να διασφαλίζουν τα δικαιώματα όσων αναζητούν διεθνή προστασία σύμφωνα με το εθνικό, το Ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο». «Κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα να εξεταστεί η προσωπική του περίπτωση και να εκτιμηθούν οι ανάγκες του για προστασία» αναφέρει.

«Η διαφύλαξη των συνόρων της Ελλάδας και η προστασία των προσφύγων δεν αποκλείουν το ένα το άλλο. Και τα δύο μπορούν και πρέπει να γίνουν. Δεν πρόκειται για δίλημμα αλλά για μια ισορροπία που πρέπει να επιτευχθεί», τονίζει ο Φιλίπ Λεκλέρκ στην ανακοίνωση.

Η Ύπατη Αρμοστεία έχει, επίσης, καταλήγει η ανακοίνωση, απευθύνει έκκληση για τη λήψη περαιτέρω προληπτικών μέτρων ενάντια σε αυτές τις πρακτικές, για ξεκάθαρους κανόνες όσον αφορά τη διαδικασία που ακολουθείται στα σύνορα και για εσωτερικούς μηχανισμούς ελέγχου, μέσω και της ενδυνάμωσης του ρόλου του Συνηγόρου του Πολίτη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Πηγή