Ο νέος κορωνοϊός SARS-CoV-2 μπορεί να επιβιώσει στον αέρα για αρκετές ώρες και σε ορισμένες επιφάνειες για δύο έως και τρεις ημέρες, σύμφωνα με εργαστηριακά πειράματα που έγιναν από την κυβέρνηση των ΗΠΑ και άλλες ανεξάρτητες ερευνητικές ομάδες.
Φυσικά αυτό δεν αποδεικνύει ότι κάποιος έχει μολυνθεί μέσω του αέρα ή αγγίζοντας μολυσμένες επιφάνειες.
«Δεν εννοούμε σε καμιά περίπτωση ότι υπάρχει αερογενής μεταφορά του ιού», αλλά η μελέτη δείχνει ότι ο κορωνοϊός επιβιώνει για μεγάλα χρονικά διαστήματα, άρα θεωρητικά είναι πιθανόν, λέει ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας Neeltje van Doremalen του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Μολυσματικών Νόσων.
Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ειδικοί χρησιμοποίησαν έναν εκνεφωτή για να απελευθερώσουν δείγματα του ιού στον αέρα, μιμούμενοι αυτό που θα συνέβαινε αν ένα μολυσμένο άτομο έβηχε ή τον καθιστούσε αερογενή κατά άλλο τρόπο.
Διαπίστωσαν λοιπόν ότι ο SARS-CoV-2 μπορούσε να ανιχνευθεί έως και τρεις ώρες αργότερα στον αέρα, έως και τέσσερις ώρες σε χάλκινες επιφάνειες, έως και 24 ώρες σε χάρτινες συσκευασίες και έως 2-3 ημέρες σε πλαστικές και ανοξείδωτες επιφάνειες.
Παρόμοια αποτελέσματα παρήγαγαν και τα εργαστηριακά τεστ που έκαναν στον ιό που προκάλεσε την επιδημία του SARS το 2003, έτσι ώστε οι διαφορές στην ανθεκτικότητα των ιών να μην αντιπροσωπεύουν πόσο ευρύτερα έχει εξαπλωθεί ο νέος κορωνοϊός, λένε οι ερευνητές.
Τα τεστ έγιναν στα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας και συγκεκριμένα στο Εργαστήριο Rocky Mountain με τη συμμετοχή ειδικών και από τα Πανεπιστήμια Princeton και UCLA, με χρηματοδότηση από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ και του Εθνικού Ιδρύματος Επιστήμης.
Τα αποτελέσματα έχουν δημοσιευθεί στο medRxiv προς συζήτηση, ενώ το άρθρο δεν έχει αξιολογηθεί ακόμα από άλλους ερευνητές.
«Είναι μια εργασία που δίνει απαντήσεις σε κοινές ερωτήσεις όλων μας» και δείχνει την αξία και τη σημασία της τήρησης των κανόνων προσωπικής υγιεινής, σύμφωνα με την Δρ. Julie Fischer, καθηγήτρια Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Georgetown.
«Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να πλένουμε τα χέρια μας, να θυμόμαστε ότι φορείς του κορωνοϊού μπορεί να τον μεταδίδουν παντού και να κρατάμε τα χέρια μας μακριά από το πρόσωπό μας», προσθέτει.
Ενώ αναφορικά με τον αποτελεσματικότερο τρόπο εξόντωσεις του νέου κορωνοϊού «είναι κάτι που προς το παρόν είναι υπό διερεύνηση» αλλά η καθαριότητα των επιφανειών με τα κατάλληλα απολυμαντικά σίγουρα βοηθά, λέει ο van Doremalen.