Τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής για τις προκλήσεις της Ε.Ε. στην κρίσιμη τρέχουσα συγκυρία, ανέδειξε ο Πάρις Κουκουλόπουλος, Βουλευτής Κοζάνης και Υπεύθυνος ΚΤΕ Οικονομικών, στις Βρυξέλλες, συμμετέχοντας σε Αντιπροσωπεία της Βουλής των Ελλήνων στη Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη για την οικονομική διακυβέρνηση στην Ε.Ε., στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Κοινοβουλευτικής Εβδομάδας 2025, η οποία συνδιοργανώνεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Κοινοβούλιο της Πολωνίας και πραγματοποιείται στους χώρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Αναλυτικότερα, τη Δευτέρα αρχικά έλαβε μέρος στη συνεδρίαση της πολιτικής Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S & D) και εν συνεχεία πραγματοποίησε την πρώτη τοποθέτησή του στη συνεδρίαση της Επιτροπής Προϋπολογισμών (BUDG), η οποία είχε ως αντικείμενο «Γεφυρώνοντας το χάσμα ανταγωνιστικότητας: πως να αυξήσουμε τις συνέργειες ανάμεσα στους εθνικούς προϋπολογισμούς και στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο μετά το 2027».
Ο Υπεύθυνος ΚΤΕ Οικονομικών τόνισε ότι «η E.E. βρίσκεται αντιμέτωπη με κρίσιμα διλήμματα υπαρξιακού χαρακτήρα. Καλούμαστε να πάρουμε ιστορικές αποφάσεις και ο χρόνος δεν είναι σύμμαχός μας. Στα χέρια μας έχουμε τις εκθέσεις Letta και Draghi, οι οποίες αποτελούν μια εξαιρετική βάση συζήτησης που έχει ήδη αργήσει. Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής στεκόμαστε θετικά στον πυρήνα των προτάσεων των δυο εκθέσεων και θέτουμε πέντε κρίσιμες παρατηρήσεις».
Περαιτέρω, ο Βουλευτής Κοζάνης εξειδίκευσε τις επισημάνσεις ως εξής:
«1) Χρηματοδότηση του εγχειρήματος: Εφόσον δεν διαφαίνεται πολιτική βούληση για κοινό δανεισμό και ευρωπαϊκό ομόλογο, το ψηφιακό ευρώ από την κεντρική τράπεζα (που είναι ρευστό και ασφαλές περιουσιακό στοιχείο) θα μπορούσε να προσελκύσει καταθέτες, οι οποίοι αναζητούν ένα ασφαλές καταφύγιο.
2) Πολιτική συνοχής: Αποτελεί θεμελιώδη αρχή οικοδόμησης της Ε.Ε. και επιβάλλεται να μη θιγεί στον πυρήνα της στο όνομα της ανταγωνιστικότητας. Τυχόν υποχώρηση στις πολιτικές συνοχής σημαίνει ότι μεγαλώνουμε το χάσμα της Ένωσης με τους πολίτες, ενισχύοντας τις ανισότητες.
3) Κανόνες διαχείρισης: Συμφωνούμε κατ’ αρχάς στην καθολική επέκταση των κανόνων του Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας σε όλα τα προγράμματα, υπογραμμίζοντας όμως ότι πρέπει να εξασφαλιστεί μεγαλύτερη ευελιξία.
4) Ενέργεια: Είναι η “αχίλλειος πτέρνα” της Ε.Ε. και απαιτούνται γενναίες αποφάσεις. Ο απολογισμός 25 ετών απελευθέρωσης στο χώρο της ηλεκτρικής ενέργειας είναι τουλάχιστον προβληματικός. Η ριζική αλλαγή του target model και η σοβαρή αναβάθμιση της ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ των κρατών – μελών είναι δύο από τις προτάσεις μας.
5) Άμυνα: Αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση για το κοινό μας μέλλον και θα μιλήσω γι’ αυτό στην επόμενη παρέμβασή μου. Ωστόσο, με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις της Προέδρου της Κομισιόν για τις αμυντικές δαπάνες, θα ήθελα να θέσω ένα θέμα. Σύνορα με τρίτες χώρες έχουν δεκαεπτά κράτη – μέλη, εκ των οποίων τα οκτώ συνορεύουν με χώρες που προωθούν καθαρά τον αναθεωρητισμό. Οι αμυντικές δαπάνες ειδικά αυτών των οκτώ κρατών σε καμία περίπτωση δεν αφορούν μόνο τις ίδιες, αλλά την ασφάλεια ολόκληρης της Ε.Ε., τουλάχιστον σε ένα μέρος τους».