Στην εκπομπή «Μια του Νότη, δυο του Χιώτη» του ραδιοφωνικού σταθμού ΣΚΑΪ 100,3 και τους δημοσιογράφους Νότη Παπαδόπουλο και Βασίλη Χιώτη μίλησε σήμερα ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Κώστας Τσουκαλάς.
Αναφορικά με την επικύρωση της συνάντησης του Νίκου Ανδρουλάκη με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο κ. Τσουκαλάς υπογράμμισε ότι «δεν πρόκειται για ένα κοινωνικό ραντεβού και προφανώς ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα βάλει μία ατζέντα» και υπενθύμισε ότι «εμείς έχουμε δείξει διάθεση συναινέσεων σε οτιδήποτε έχει θετικό πρόσημο, όπως και στα μεγάλα εθνικά θέματα. Δεν έχετε ακούσει ποτέ από το ΠΑΣΟΚ να χαρακτηρίζει ενδοτική την Κυβέρνηση, όπως έκανε ο κ. Σαμαράς».
Πρόσθεσε, δε, ότι «εμείς δεν προσπαθούμε να κάνουμε τα εσωτερικά αδιέξοδα της Νέας Δημοκρατίας ζητήματα του δημοσίου διαλόγου, σε αντίθεση με εκείνη που όποτε βρίσκεται στην αντιπολίτευση είχε προχωρήσει σε χυδαία εκμετάλλευση εθνικών θεμάτων».
Ως προς το θέμα της επιστολικής ψήφου, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής υπογράμμισε πως «είμαστε επί της αρχής υπέρ, ωστόσο η Κυβέρνηση την τελευταία φορά άλλαξε την τροπολογία τελευταία στιγμή ώστε να ισχύει και στις εθνικές, ενώ γνωρίζαμε ότι θα είναι μόνο για τις ευρωεκλογές. Όταν θες τη συναίνεση θα πρέπει και να πολιτεύεσαι με άξονα τη συναίνεση και όχι με αιφνιδιασμούς ».
Ερωτηθείς εκ νέου για το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας, επανέλαβε την πάγια θέση του κόμματος για «πολιτική εξισορρόπηση και πρόσωπο που να συμβολίζει την εθνική ενότητα», παραθέτοντας την παράδοση που εγκαινίασε ο Ανδρέας Παπανδρέου το 1995 και που θέλει «όταν κυβερνά η κεντροαριστερά να έχουμε Πρόεδρο από την κεντροδεξιά και αντίστροφα». Τόνισε, όμως, ότι «υπάρχουν προφανώς και πρόσωπα που μπορεί να μην έρχονται από την πολιτική και να μπορούν να συμβολίσουν την εθνική ενότητα. Θα τα αξιολογήσουμε».
Στη συνέχεια, ο Κώστας Τσουκαλάς έκανε λόγο για ομολογία του Πρωθυπουργού για «αδράνεια στο φάσμα της ακρίβειας, καθώς την Κυριακή είπε ότι η ακρίβεια ροκανίζει κάθε αύξηση που η Κυβέρνηση δίνει. Εμείς, όμως, το λέμε δύο χρόνια τώρα».
Καταλόγισε, παράλληλα, στη Νέα Δημοκρατία ότι «έχει βολευτεί στην ακρίβεια και τη χρησιμοποιεί ως εργαλείο άσκησης πολιτικής που αφενός οδηγεί στην κρατική κερδοσκοπία αφετέρου κάποιοι συγκεκριμένοι όμιλοι και κάποια καρτέλ να μπορούν να κερδοσκοπούν και να μην έχουμε πραγματικό ανταγωνισμό στην ελληνική οικονομία αλλά ασυδοσία ».
Όσον αφορά στο ζήτημα της μείωσης του ΦΠΑ, ο κ. Τσουκαλάς παρέπεμψε στο προεκλογικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας το 2019, όπου «στις πέντε παρεμβάσεις που υποτίθεται θα έκανε την επόμενη μέρα που θα εκλεγόταν, περιλάμβανε τη μείωση των δύο φορολογικών συντελεστών κατά δύο μονάδες. Δεν το έκανε. Και μάλιστα σε μία περίοδο τότε όπου δεν υπήρχε ο πληθωρισμός και η ακρίβεια του σήμερα.
Τότε είχε κάποια μελέτη; Τότε ποιο κόστος υπήρχε που σήμερα είναι αδύνατο να γίνει; Αυτό θα πρέπει να ερωτηθεί η Κυβέρνηση, η οποία δεν έχει απαντήσει εδώ και μέρες. Ήταν πολύ πιο δύσκολο να γίνει το 2019 γιατί θα είχαμε πράγματι απώλεια εσόδων, ενώ σήμερα έχουμε πάρα πολύ μεγάλα έσοδα: 1,9 δισ. ευρώ είναι η υπέρβαση του προϋπολογισμού μόνο το πρώτο οκτάμηνο του 2024.
Η Κυβέρνηση αυτό που κατηγορεί ότι δεν μπορεί να γίνει, τώρα δεσμεύεται να το κάνει το 2027 προφανώς για λόγους ψηφοθηρικούς».
Απαντώντας, παράλληλα, στις επιθέσεις που δέχεται από την Κυβέρνηση η πρόταση του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, επεσήμανε:
«Μιλάμε καλά ελληνικά: Εμείς είπαμε να μειώσουμε δύο μονάδες τον ΦΠΑ στα βασικά αγαθά και κάθε τρίμηνο θα βλέπουμε αν το μέτρο αποδίδει και αν τα έσοδα που υπάρχουν είναι τα επιθυμητά.
Σε χθεσινή μέτρηση, ένα 40% των πολιτών δήλωσε ότι δεν τους φτάνει το εισόδημα για να πάρουν τα απαραίτητα αγαθά. Αν μειώσεις τον ΦΠΑ δύο μονάδες, θα αποταμιεύσουν αυτά τα χρήματα; Ή απλά θα αγοράσουν επιπλέον αγαθά που είναι απαραίτητα για να επιβιώσουν;
Άρα με την πρότασή μας θα πετύχουμε και να παραμείνουν τα έσοδα εκεί που είναι, ενδεχομένως και να αυξηθούν, και θα είναι πιο βιώσιμη για την κοινωνία η καθημερινότητα και θα μειώσουμε το ποσοστό εκείνων που δεν βγάζουν τον μήνα. Εμείς θέλουμε να μειωθούν οι ανισότητες, όχι να διευρύνονται. Εμείς θέλουμε να διευρυνθεί η μεσαία τάξη, όχι απλά να αποκατασταθεί».
«Η Κυβέρνηση λέει ότι μειώνει κάποιους φόρους και ότι του χρόνου θα έχουμε 2,5 δισ. ευρώ επιπλέον έσοδα. Άρα μάλλον αυτό που λέμε μπορεί να γίνει. Όταν αλλάζεις το μείγμα της πολιτικής και της φορολόγησης, μπορεί να έχεις και επιπλέον έσοδα και να μειώνεις την φορολογία. Μόνο η Κυβέρνηση μπορεί να μειώσει τους φόρους και να αυξάνει τα έσοδα;», διερωτήθηκε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.
Εκτίμησε, δε, ότι η Κυβέρνηση στέκεται αποκλειστικά στον ΦΠΑ χωρίς να αναφέρεται σε τρία ακόμη κοστολογημένα μέτρα του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής που αφορούν «στην επαναφορά του ΕΚΑΣ για 350.000 χαμηλοσυνταξιούχους που θα ισχυροποιήσει την αγορά, στην κατάργηση της προσωπικής διαφοράς, και στη μείωση κατά 15% της εισφοράς αλληλεγγύης. Και τα τρία αυτά μαζί κοστολογούνται στο 1 δισ. ευρώ. Η Κυβέρνηση γιατί δεν συναινεί στα μέτρα αυτά;».
Ερωτηθείς, τέλος, για τη στάση που θα κρατήσει το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής στο φορολογικό νομοσχέδιο, ο Κώστας Τσουκαλάς ανέφερε ότι «πολλά από τα μέτρα αυτά είναι θετικά και εμείς σε μέτρα που βοηθούν στη μείωση φόρων είμαστε υπέρ. Εμείς δεν λέμε ότι τα μέτρα αυτά δεν είναι καλά. Λέμε ότι δεν είναι, όμως, αρκετά. Για παράδειγμα, η διάταξη που μειώνει τη φορολογία στις εφημερίες των γιατρών προφανώς και είναι σε μία κατεύθυνση θετική. Αυτό όμως δεν λύνει το πρόβλημα των αποδοχών των ιατρών».