«Φανερά διάτρητο το κυβερνητικό αφήγημα στην οικονομία»

Δήλωση Πάρι Κουκουλόπουλου,  Βουλευτή Κοζάνης και υπεύθυνου Κ.Τ.Ε. Οικονομικών ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής

Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα μηνύματα για την ελληνική οικονομία από την Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) σήμερα. Συγκεκριμένα, την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2024 το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αυξήθηκε κατά 1,3 δισεκ. ευρώ, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023, και διαμορφώθηκε σε 8,6 δισεκ. ευρώ. Από τα αναλυτικά στοιχεία προκύπτουν σοβαρά ερωτήματα για την κυβέρνηση. 

1) Η βασική αιτία επιδείνωσης του ισοζυγίου οφείλεται στη διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος, δηλαδή στο μέσον της καλύτερης περιόδου από πλευράς αναπτυξιακών πόρων μεταπολεμικά, η χώρα εμφανίζει έλλειμμα ανταγωνιστικότητας. Αλήθεια που έχουν κατευθυνθεί οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας και τι ποσά αθροίζουν οι πόροι που είναι “παρκαρισμένοι” σε repos αντί να διοχετεύονται στην πραγματική οικονομία; 

2) Ο τουρισμός, αν και βρίσκεται στην κορύφωσή του, δεν αλλάζει την εικόνα στο εμπορικό έλλειμμα, καθώς -σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ- πάρα τις αυξημένες αφίξεις τον Ιούλιο τα έσοδα από εκεί είναι μειωμένα. Αλήθεια τι πρέπει ακόμα να συμβεί για να αποδεχτεί η Κυβέρνηση ότι η μονοσήμαντη και εμμονική επένδυσή της στον τουρισμό, την κατανάλωση και το real estate “πνέει τα λοίσθια”;

3) Ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ μίλησε για περιφερειακά σχέδια ανάπτυξης και αγροτική παραγωγή για πρώτη φορά στην έκτη παρουσία του ως Πρωθυπουργός εκεί. Αλήθεια γιατί να τον πιστέψουμε, όταν τον διαψεύδει η πραγματικότητα; Πριν 5 χρόνια δεσμεύτηκε προσωπικά για επενδύσεις και ανάπτυξη στη Δυτική Μακεδονία μετά τη βίαιη απολιγνιτοποίηση που ο ίδιος αποφάσισε, και μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει η παραμικρή επένδυση. Τα αντίστοιχα ισχύουν για τη ναυαρχίδα της αγροτικής μας παραγωγής, τη Θεσσαλία, ένα χρόνο μετά το καταστροφικό πέρασμα του Daniel.

Έτσι κι αλλιώς, η δύσκολη πραγματικότητα που βιώνει το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας, ουδεμία σχέση είχε με την ειδυλλιακή εικόνα που αρέσκεται να παρουσιάζει η Κυβέρνηση. Τώρα πια και τα επίσημα στοιχεία, όπως της ΤτΕ, δεν επιτρέπουν στην Κυβέρνηση άλλους επικοινωνιακούς ελιγμούς. Είναι ώρα σοβαρών και τολμηρών πρωτοβουλιών, όπως σταθερά προτείνει το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής.


Πηγή

Leave a Reply