Αρνητική εξέλιξη η πώληση Λιμένα Ηρακλείου -Χωρίς πυξίδα το Υπουργείο Ναυτιλίας και η κυβέρνηση της ΝΔ

 Η ολοκλήρωση της πώλησης λιμένα του Ηρακλείου με την παράδοση της ευθύνης του λιμένα στον ιδιώτη επενδυτή αποτελεί μια ακόμα ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη για την ανάπτυξη των λιμενικών δραστηριοτήτων στη χώρα μας. 

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής έχει έγκαιρα τονίσει το αδιέξοδο των κυβερνητικών επιλογών και του συγκεκριμένου μοντέλου ανάπτυξης του Ελληνικού Λιμενικού Συστήματος. 

Η Πολιτεία έχασε πλέον τη δυνατότητα να σχεδιάζει και να θέτει αναπτυξιακές προτεραιότητες. 

Το λιμάνι λειτουργεί χωρίς να υπάρχουν δεσμευτικές υποχρεώσεις για επενδύσεις από τον ιδιοκτήτη του. Η ανασφάλεια των εργαζομένων και η απουσία κανόνων για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των εργασιακών δικαιωμάτων τους είναι έντονη.  Η κατάτμηση της λειτουργίας και των υποδομών στην περιοχή επιβεβαιώνεται από την σύσταση νέου Λιμενικού Ταμείου Ηρακλείου για να διαχειριστεί το τμήμα των λιμενικών υποδομών που δεν επιθυμεί ο επενδυτής. Το νεοσύστατο  Λιμενικό Ταμείο καλείται  χωρίς πόρους, δυνατότητα ενοποιημένου σχεδιασμού δραστηριοτήτων και επενδύσεων και ανθρώπινο δυναμικό, να ανταπεξέλθει στις ανάγκες λειτουργίας, συντήρησης και ανάπτυξης συγκεκριμένων δραστηριοτήτων.

Η πώληση του λιμένα είναι ακόμη δυσμενέστερη από τη στιγμή που η κυβέρνηση επέλεξε στις αρχές του 2020 να καταργήσει τη δυνατότητα της Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένων (ΡΑΛ) να εποπτεύει τις σχέσεις των εμπλεκομένων φορέων,, τις σχέσεις μεταξύ χρηστών, ιδιοκτήτη, παρόχων υπηρεσιών, και ελληνικού δημοσίου.

Το ΥΝΑΝΠ και το ΤΑΙΠΕΔ ιδιωτικοποιούν ασύνδετα τους διεθνείς λιμένες της χώρας, με τις συμβάσεις να διαφοροποιούνται με κριτήριο τα συμφέροντα του κάθε επενδυτή, χωρίς πρόβλεψη για τον τρόπο με τον οποίο θα υλοποιηθούν απαιτούμενες στρατηγικές επιλογές όπως η ενεργειακή μετάβαση, οι οποίες δεν εντάσσονται στις εμπορικές προτεραιότητες.

Ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Πολιτείας στη διαμόρφωση των κρίσιμων υποδομών είναι πρακτικά ανύπαρκτος. 

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής θα συνεχίσει να αγωνίζεται απέναντι στη κυβέρνηση, για να αλλάξει ρότα η λιμενική πολιτική της χώρας.

 Προτεραιότητα μας είναι η εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης Εθνικής Λιμενικής Πολιτικής, με ισχυρό ρόλο της Πολιτείας και, την ουσιαστική συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στον λιμενικό σχεδιασμό, και την συνύπαρξη δημόσιας ρύθμισης και ελέγχου και ιδιωτικής επιχειρηματικότητας στην προσφορά λιμενικών υπηρεσιών.


Πηγή

Leave a Reply