Η συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές στο τραπέζι του διαλόγου του Ποταμιού(ΦΩΤΟ)

Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες οι εμπειρογνώμονες του Ποταμιού μετά τη παρουσίαση που έκαναν στους βουλευτές και στα μέλη του πολιτικού συμβουλίου περιέγραψαν τα βασικά θέματα της συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών.
Το βράδυ της Τρίτης στην αίθουσα του Πνευματικού κέντρου Αθηνών τα πολιτικά στελέχη του κινήματος και τα μέλη των Τομέων Πολιτικής άκουσαν τους ειδικούς του Ποταμιού για μια σειρά από ζητήματα όπως είναι τα εργασιακά, το ασφαλιστικό – συνταξιοδοτικό, η δημόσια διοίκηση και θέματα ενέργειας.

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης που έγινε ο Σταύρος Θεοδωράκης παρενέβη και αναφέρθηκε στις εκλογές στη Γαλλία και το δημόσιο διάλογο κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, που όπως είπε έγινε με βάση την πλατφόρμα των ιδεών που έθεσε το Ποτάμι στην Ελλάδα. Η διαφορά, πρόσθεσε, ήταν ότι στη Γαλλία η πλατφόρμα συζητήθηκε επί της ουσίας στα μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα και τις εφημερίδες.


Αναφερόμενος στα μέτρα και αντίμετρα που θα έρθουν στη Βουλή, ο επικεφαλής του κινήματος είπε ότι το Ποτάμι θα λάβει τις τελικές αποφάσεις στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ενώ μιλώντας για το ενδεχόμενο των εκλογών είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα προσπαθήσει να εξαντλήσει την τετραετία και εάν τα καταφέρει μπορεί να κάνει εκλογές στο τέλος τον Σεπτέμβριο του ’19.

Αναλυτικά οι ομιλητές είπαν:

Η Αντιγόνη Λυμπεράκη, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του Ποταμιού και καθηγήτρια οικονομικών στο Πάντειο αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο που πολιτεύονται εδώ και πολλά χρόνια τα κόμματα που εναγκαλίζονται τα συνδικάτα και τους συνδικαλιστές και έφερε το παράδειγμα του Μακρόν στη Γαλλία που παραιτήθηκε από υπουργός Οικονομίας καθώς δεν μπόρεσε να εφαρμόσει μια σειρά από εκσυγχρονιστικά μέτρα. «Οι συμβολισμοί είναι σημαντικότεροι για τα κόμματα εξουσίας και τους συνδικαλιστές», είπε χαρακτηριστικά, ενώ αναφερόμενη στη συνέχεια στα αντίμετρα είπε ότι η κυβέρνηση «στην πραγματικότητα και στην πρόνοια και στην εργασία σφίγγει πιο πολύ τη βρύση της λιτότητας» ενώ για τα σχολικά γεύματα είπε ότι από τις χειρότερες περιπτώσεις για να κάνεις πελατειακή πολιτική που ενέχει τον στιγματισμό των παιδιών.

Ο Πλάτων Τήνιος, οικονομολόγος, επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς και υπεύθυνος του τομέα Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Ποταμιού μίλησε για το ζήτημα του ασφαλιστικού-συνταξιοδοτικού υπενθυμίζοντας στην αρχή την προσπάθεια για τη δημιουργία ενός ενιαίου συνταξιοδοτικού συστήματος που αρχικά προαναγγέλθηκε το 2010 και δεν εφαρμόστηκε όπως είχε προγραμματιστεί το 2015. Και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν πολλές διαφορές σε όσα προέβλεπε ο «νόμος Λοβέρδου», σε σχέση με όσα προβλέπει ο «νόμος Κατρούγκαλου». Καταλήγοντας ανέφερε ότι «όσο το ασφαλιστικό σύστημα επιβαρύνει την παραγωγή και περιθωριοποιεί τους νέους εργαζόμενους, φοβόμαστε ότι δεν θα υπάρχει έξοδος από την κρίση».

Ο Γιάννης Παπανικολάου, οικονομολόγος και μέλος της Επιτροπής Διαλόγου του Κινήματος, αρχικά αναφέρθηκε στο τεράστιο ποσοστό του ΑΕΠ, που ξεπερνάει το 12% και χρησιμοποιείται για την επιδότηση του Ασφαλιστικού. Όπως είπε το αντίστοιχο ποσοστό σε άλλες χώρες δεν ξεπερνάει το 4%.

Σ’ ό,τι αφορά την διευθέτηση του χρέους είπε ότι οι όποιες πιθανές ρυθμίσεις θα αφορούν την σταθεροποίηση των επιτοκίων, τη μεγάλη παράταση της λήξης κάποιων δανείων (επιμήκυνση) και τις αναβολές στην πληρωμή κάποιων τόκων (περίοδοι χάριτος). Όπως είπε στη συνέχεια ο κ. Παπανικολάου «οτιδήποτε δοθεί για το χρέος, δε θα δοθεί άνευ όρων. Θα υπάρχει σίγουρα μια συσχέτιση των μέτρων για το χρέος με υποχρεώσεις που θα προσδιοριστούν για τα επόμενα χρόνια, άρα θα υπάρχει πάντα μια ασφαλιστική δικλίδα στα χέρια των ξένων». Από την άλλη μιλώντας για την ποσοτική χαλάρωση είπε ότι το λεγόμενο QE μπορεί να βοηθήσει έτσι ώστε να δημιουργηθεί θετικό κλίμα στις αγορές, ενώ υποστήριξε ότι μπορεί να γίνει πράξη μετά τις Γερμανικές εκλογές εάν ο Κεντρικός Τραπεζίτης Μάριο Ντράγκι επιμείνει.

Επόμενος ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Θανάσης Παναγόπουλος, εμπειρογνώμονας στον τομέα των οικονομικών, ο οποίος αναφέρθηκε στο θέμα της μείωσης του αφορολόγητου. Όπως είπε «είναι χαρακτηριστικό ότι φόρο εισοδήματος στην Ελλάδα πληρώνουν περίπου οι μισοί φορολογούμενοι, ενώ αν δει κανείς τις φορολογικές δηλώσεις του 2014, το 3% των φορολογουμένων με ετήσιο εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ πληρώνει το 42% του φόρου εισοδήματος».

Από όσα έχουν γίνει γνωστά είπε στη συνέχεια «η μείωση του αφορολόγητου που φέρνει η κυβέρνηση δεν θα συνοδευτεί από ουσιαστική μείωση του πρώτου φορολογικού συντελεστή που σημαίνει ότι θα επιβαρυνθεί η μεγάλη πλειοψηφία των φορολογούμενων και όχι μόνο όσοι σήμερα είναι κάτω από το αφορολόγητο. Επομένως η διεύρυνση της φορολογικής βάσης θα συνεπάγεται και αύξηση φόρων γι’ αυτούς που ήδη πληρώνουν φόρους». Μιλώντας για τα φορολογικά αντίμετρα υπογράμμισε ότι «θα τα πληρώσει με υπερφορολόγηση η πραγματική οικονομία».

Ο Ζαφείρης Βάλβης εμπειρογνώμονας του Ποταμιού μίλησε για τα ενεργειακά ζητήματα και την κατάσταση που επικρατεί στη ΔΕΗ, υποβάλλοντας και την πρόταση του Ποταμιού. Μιλώντας για απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας είπε ότι αυτό που φαίνεται να έχει συμβεί είναι η πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ μαζί με την εκμετάλλευση των ορυχείων» ενώ αναφέρθηκε και στην πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ για την επιτάχυνση της πώλησης της αγοράς του φυσικού αερίου.

Μιλώντας για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας της ΔΕΗ είπε το βασικό θέμα είναι η αντιμετώπιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών που αγγίζει τα 2,7 δις. € από τους πελάτες προς τη ΔΕΗ. Εκεί καλείται η ΔΕΗ να φτιάξει ένα action plan στη στόχευση να διαχωριστούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές με αυτούς που εκμεταλλεύονται τις διάφορες δόσεις προκειμένου να μαζέψουν κάποιο έσοδο από αυτούς που μπορούν να πληρώσουν αλλά δεν πληρώνουν. Επίσης πρέπει να υπάρξει μία ρύθμιση για το χρέος της ΔΕΗ προς τους προμηθευτές. Αυτό φαίνεται να αγγίζει το 1 δισ. € το οποίο συνεπάγεται μια αλυσίδα προβλημάτων για τους προμηθευτές τους εργαζόμενους».

Επιπλέον επεσήμανε ότι η πρόταση του Ποταμιού για το μέλλον της ΔΕΗ είναι η δημιουργία μιας μικρής νέας ΔΕΗ (30-40%) ή δύο μικρές νέες ΔΕΗ (<20%) για να ανοίξει η αγορά και να προσελκύσει και τη συμμετοχή νέων παικτών-επενδυτών. Υποστήριξε δε ότι «το μέλλον στην ενέργεια διαγράφεται στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), καθώς η Ελλάδα έχει συγκριτικό πλεονέκτημα, αλλά δεν μπορεί να καθυστερεί άλλο στην πλήρη αξιοποίησή τους».

Τέλος η Έφη Στεφοπούλου, εμπειρογνώμονας σε ζητήματα δημόσιας διοίκησης, περιγράφοντας τις αλλαγές που αναμένεται να γίνουν στο δημόσιο είπε ότι τις φαίνονται «άδικες και άνισες». Ενώ για τη στάση των δανειστών είπε ότι τώρα «δείχνουν ότι ποσώς ενδιαφέρονται για την καλή διακυβέρνηση της χώρας και αντιμετωπίζουν την ελληνική δημόσια διοίκηση μόνο ως δημοσιονομικό μέγεθος, ως μια δαπάνη που πρέπει να περιοριστεί». Όπως είπε αυτό δεν συνέβαινε στην αρχή αλλά συμβαίνει τώρα. Επίσης αποδεικνύεται πως ούτε η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για το κράτος, παρά μόνο ως «λάφυρο» προς κατάκτηση από τον κομματικό της μηχανισμό».

Ενώ για τη συμφωνία ανέφερε ότι προβλέπει μεταξύ άλλων την επικείμενη διεύρυνση του ρόλου του ΑΣΕΠ, το οποίο θα αναλάβει να ανανεώνει και τις συμβάσεις, υπογραμμίζοντας ότι το Ποτάμι από την ίδρυσή του έχει υπάρξει υπέρ της άποψης ότι το ΑΣΕΠ πρέπει όντως να ενισχυθεί και «να μετατραπεί σε μια στρατηγική δομή για το ανθρώπινο κεφάλαιο του Δημοσίου». Ως προς το ζήτημα των συμβασιούχων επεσήμανε ότι «η κυβέρνηση έπεσε στην παγίδα που η ίδια έστησε. Με την κατακόρυφη αύξηση των συμβασιούχων, την οποία ήδη κατήγγειλε το Ποτάμι ως παράθυρο ρουσφετολογικών προσλήψεων, (η κυβέρνηση) έκανε την Τρόικα να «απαιτήσει» οριζόντια μείωσή τους. Κατ’ αυτό τον τρόπο, μαζί με τα χλωρά θα καούν και τα ξερά».