Κοινή ανακοίνωση Ι. Τσίμαρη, Στ. Παραστατίδη και Γ. Μπουλμπασάκου για το Νοσοκομείο Κιλκίς

Σύμφωνα με καταγγελία του σωματείου εργαζομένων του Νοσοκομείου Κιλκίς, λόγω μη λειτουργίας κλινικής Covid και της νοσηλείας σχετικών περιστατικών σε θαλάμους της παθολογικής κλινικής, υπήρξε διασπορά του ιού, νόσηση ασθενών με συνοδά νοσήματα και δυστυχώς 3 ασθενείς κατέληξαν.

Η συγκεκριμένη καταγγελία -που χρήζει άμεσης διοικητικής διερεύνησης – αναδεικνύει ταυτόχρονα ένα ευρύτερο και εξαιρετικά σοβαρό πρόβλημα που αφορά το σύνολο των δημόσιων και ιδιωτικών δομών υγείας σε όλη τη χώρα.

Όπως δείχνουν τα επιδημιολογικά στοιχεία του ΕΟΔΥ, την εβδομάδα 28/2024 (8-14/07/2024) καταγράφηκαν 26 θάνατοι COVID-19. Ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός θανάτων κατά τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες (24/2024-27/2024) ήταν 17. Ο αριθμός αυτός θανάτων πλησιάζει τον αριθμό θανάτων (28) του 2022 αντίστοιχης περίπου εβδομάδας 28/2022.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, φαίνεται ότι ο ιός βρίσκεται ξανά σε έξαρση. Παρόλα αυτά, το κράτος έχει εφησυχάσει και το μόνο που κάνει είναι να καταγράφει τα κρούσματα.

Ο Covid-19 παραμένει απειλή παρόλο που δεν αποτελεί πλέον παγκόσμια έκτακτη ανάγκη για την υγεία.

Απαιτείται όμως άμεση μεγαλύτερη επαγρύπνηση του κόσμου. Συνεχή ενημέρωση και έκκληση για εμβολιασμό έναντι του κορονοϊού και της γρίπης των ευπαθών ομάδων, ηλικιωμένων και ατόμων με υποκείμενα νοσήματα.

Τέλος, με την ενδελεχή παρακολούθηση του αριθμού των νέων κρουσμάτων και θανάτων τις επόμενες εβδομάδες, και  εφόσον παρατηρηθεί ανησυχητική τάση αύξησης, οφείλει το Υπουργείο Υγείας να αντιδράσει έγκαιρα , ενδεχομένως και με την αναθεώρηση του  πλαισίου λειτουργίας που ισχύει με την  Υπουργική Απόφαση 39873/22-7-2023 (ΦΕΚ 4698/Β).

Πηγή