Γιώργος Μπουλμπασάκος: «Επενδύοντας στη δημόσια υγεία»

Άρθρο του Γιώργου Μπουλμπασάκου, Μέλους Πολιτικού Συμβουλίου Κινήματος Αλλαγής και Διευθυντής Πνευμονολογικής Κλινικής «Ευαγγελισμού» στην εφημερίδα «Παραπολιτικά»:

«Το πιό βαθύ σκοτάδι είναι λίγο πριν την αυγή…»

Αντώνης Σαμαράκης

Ένα χρόνο τώρα ζούμε τη μεγαλύτερη  υγειονομική κρίση τών τελευταίων εκατό ετών.

Σε παγκόσμιο επίπεδο έχουμε διαφοροποιημένες πολιτικές στη διαχείριση της πανδημίας.

Η Κίνα αντιμετώπισε γρήγορα και αποτελεσματικά το πρόβλημα αλλά χρησιμοποίησε μεθόδους που στις δυτικές κοινωνίες είναι αδιανόητες.

Οι λαικιστές ηγέτες ανα τον κόσμο προτίμησαν την ανοσία αγέλης υποστηρίζοντας ότι διασώζουν την οικονομία τους. Με το πρόσχημα αυτό, κατέστρεψαν ζωές και οικονομία.

Oι Ευρωπαϊκές χώρες, με αρκετές διαφοροποιήσεις μεταξύ τους, επιδόθηκαν σε ασκήσεις ισορροπίας. Ψάχνουν τη χρυσή ισορροπία που θα τους επιτρέψει, με περιορισμούς φυσικά, να έχουν ανοιχτή την οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα, χωρίς να κινδυνεύουν άμεσα με κατάρρευση τα συστήματα υγείας τους.

Ανάλογα με την κατάσταση που βρίσκονται τα συστήματα υγείας, τις κοινωνικές σταθερές της κάθε χώρας, τις οικονομικές δυνατότητες και, φυσικά, τις πολιτικές προτεραιότητες που προκύπτουν, διαφοροποιούνται τα μέτρα που λαμβάνονται.

Η χώρα μας βρίσκεται σε αυτή την κατηγορία χωρών.

Στο πρώτο κύμα εμπιστεύτηκε την επιστημονική κοινότητα, άκουσε τις εισηγήσεις της επιτροπής και έδρασε άμεσα και ακαριαία. Φυσικά υπήρξε μεγάλη συμμόρφωση των πολιτών και διακομματική συναίνεση, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων

Δυστυχώς, και όχι μόνο εμείς, δεν εκμεταλλευτήκαμε την ανάπαυλα του καλοκαιριού για να ετοιμάσουμε ένα σχέδιο αντιμετώπισης του επόμενου κύματος, που ήταν σίγουρα αναμενόμενο.

Σπασμωδικές αντιδράσεις, επιλεκτικές επιλογές μέτρων με κριτήρια καθαρά πολιτικά, χωρίς εμφανή επιστημονική τεκμηρίωση μας δημιούργησαν αρκετά προβλήματα.

Τα κρούσματα παγκοσμίως ανέρχονται στα 120 εκατομμύρια,ενώ οι απώλλειες είναι πάνω απο 2.6 εκατομμύρια.

Οι προβλέψεις είναι ζοφερές.

Σύμφωνα με μελέτη του Εθνικού Πανεπιστημίου της Αυστραλίας οι νεκροί στην καλύτερη περίπτωση θα μπορούσαν να φθάσουν τα 15 εκ. Και στη χειρότερη τα 68 εκ.Έρευνα του ΜΙΤ μιλάει για 3.7 εκ.μέχρι την άνοιξη του 2021.

Ο  Antony Fauci προέβλεψε ότι ίσως προσεγγίσουμε τον αριθμό των νεκρών της Ισπανικής Γρίππης.

Για να έχουμε κάποια μέτρα σύγκρισης θυμίζω ότι οι νεκροί του Α΄ Παγκοσμίου και του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου ήταν 9 εκ. και 60 εκ.αντίστοιχα.

Είναι γνωστό ότι οι πανδημίες είχαν πάντοτε σημαντικές συνέπειες και λειτούργησαν ως καταλύτες στην ιστορία Ο λοιμός των Αθηνών το 430π.χ σκότωσε το 30% του πληθυσμού της πόλης.

Η Αθήνα έχασε τον πόλεμο με την Σπάρτη και δεν μπόρεσε να επανακάμψει στο επίπεδο ισχύος που διέθετε για πολλά χρόνια.

Η Μαύρη Πανώλη των ετών 1348-1353 ήταν η πιό καταστροφική.Ο συνολικός ανθρώπινος απολογισμός υπολογίζεται σε 100 έως 200 εκ.νεκρούς.

Έχει αφήσει βαθύ αποτύπωμα στην παγκόσμια συλλογική συνείδηση.

Η Ισπανική Γρίππη του 1918,πριν ένα αιώνα είχε τραγικές απώλλειες που έφτασαν στα 50 εκ.

Οι προβλέψεις για τον πιθανό αριθμό των θυμάτων της σημερινής πανδημίας που ανέφερα παραπάνω δεν θα επιβεβαιωθούν για ένα σημαντικό λόγο.Δεν έχουν ενσωματώσει τον παράγοντα εμβόλιο.

Η ύπαρξη εμβολίων τόσο γρήγορα αλλά και η αποτελεσματική τους δράση θα μειώσει δραστικά τις τραγικές επιπτώσεις.Αυτός είναι ο θρίαμβος της επιστήμης και θα σφραγίσει την ιστορική μνήμη ανεξίτηλα. Ποτέ δεν έγιναν τόσα πολλά σε τόσο λίγο χρόνο.

 Αυτό το χρονικό διάστημα και όλο το 2021 θα διενεργηθεί το μεγαλύτερο εμβολιαστικό πρόγραμμα του πλανήτη.Ο εμβολιασμός γενικά θεωρείται το καλύτερο μέσο για την πρόληψη των λοιμώξεων και τα εμβόλια η μεγαλύτερη ανακάλυψη για την προστασία της Δημόσιας Υγείας. Ο εμβολιασμός δημιουργείι συλλογική ανοσία και ανοσιακό τείχος και έτσι προστατεύονται εμβολιασθέντες και μη. Αρκούν τα πρώτα στοιχεία που έχουμε απο το Ισραήλ.

Έχοντας εμβολιάσει σημαντικό αριθμό πολιτών του διαπίστωσαν ότι:

παρότι έχει σχετικά μικρά αποτελέσματα στην ανάσχεση της εξάπλωσης του κορονοιού,έχουν ελπιδοφόρα αποτελέσματα στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Συγκεκριμένα αυτές οι ομάδες παρουσιάζουν 50% μείωση στα νέα κρούσματα,40% ελάττωση στις νοσηλείες και 30% πτώση στον αριθμό των σοβαρών περιπτώσεων.

Έχουμε δηλαδή άμεσα αποτελέσματα από την χρήση των εμβολίων.

Στη χώρα μας βρίσκεται σε εξέλιξη το εμβολιαστικό πρόγραμμα.

Όλος ο πολιτικός κόσμος, οργανώσεις, συλλογικότητες, μέσα επικοινωνίας πρέπει να συνδράμουν αποφασιστικά και αποτελεσματικά. Δεν έχουμε την πολυτέλεια για αναλύσεις, άγονες αντιπαραθέσεις και εμβριθείς παρουσιάσεις.Η αυστηρή τήρηση των μέτρων και η επιτυχία του εμβολιαστικού προγράμματος είναι η απόλυτη προτεραιότητα.

Η πανδημία μας διδάσκει ότι επενδύοντας στη δημόσια υγεία εξασφαλίζουμε ένα πιό  βιώσιμο και ασφαλή κόσμο.


Πηγή

Leave a Reply