«Η κυβέρνηση δεν έχει καταρτίσει μια επεξεργασμένη στρατηγική μακράς πνοής για το δημογραφικό»

Ανακοίνωση Κατερίνας Καζάνη, Βουλευτή Ευβοίας και υπεύθυνης Κ.Τ.Ε. Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής σχετικά με την έρευνα του Ινστιτούτου Δημογραφικών Ερευνών και Μελετών

Η νέα έρευνα του Ινστιτούτο Δημογραφικών Ερευνών και Μελετών έρχεται να επιβεβαιώσει την ήδη ανεξέλεγκτη δημογραφική συρρίκνωση του πληθυσμού της Ελλάδας.

Σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα, η ανισορροπία ανάμεσα στις γεννήσεις και τους θανάτους είναι έντονη, με το μεγαλύτερο πρόβλημα να συναντάται στις δημοτικές ενότητες που βρίσκονται στο δυτικό και κεντρικό τμήμα της ηπειρωτικής Ελλάδας, και συγκεκριμένα στην Κεντρική Μακεδονία, την Αν. Μακεδονία και τη Θράκη.

Περίπου στις μισές –459 από τις 1.036– δημοτικές ενότητες, που βρίσκονται σχεδόν όλες στο ορεινό και ημιορεινό τμήμα της ηπειρωτικής Ελλάδας, αντιστοιχούν περισσότεροι από 3 θάνατοι ανά γέννηση, ενώ σε 27 δημοτικές ενότητες, την περίοδο 2020-2022 δεν σημειώθηκε καμία γέννηση.

Οι προβλέψεις για την πορεία των φυσικών ισοζυγίων τα επόμενα χρόνια δεν είναι ευνοϊκές. Η επιτάχυνση του ρυθμού μείωσης του πληθυσμού είναι αναπόφευκτη, με κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις.

Ως κράτος και ως κοινωνία, καλούμαστε  να αντιστρέψουμε την κατάσταση αυτή. Δυστυχώς, ως τώρα, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν έχει καταρτίσει μια επεξεργασμένη στρατηγική μακράς πνοής για το δημογραφικό. Το πολυαναμενόμενο Εθνικό Σχέδιο για το Δημογραφικό παραμένει στο συρτάρι του Πρωθυπουργού.

Για την αντιμετώπιση του δημογραφικού, όμως, απαιτείται άμεση δράση. Και το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής έχει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα αντιμετώπισης του. Μια σειρά συνεκτικών μέτρων, που μπορούν να βοηθήσουν ουσιαστικά την νέα οικογένεια και  αφορούν τόσο στην παροχή οικονομικών ενισχύσεων, όπως γονεϊκού επιδόματος 200 ευρώ το μήνα για κάθε παιδί ως τα τρία έτη του, όσο και προνοιακών παροχών.

Θέση μας, κανένα παιδί εκτός βρεφονηπιακών σταθμών και κέντρων δημιουργικής απασχόλησης. Ζητούμενο είναι η δημιουργία ενός κοινωνικού πλαισίου που θα διευκολύνει και δεν θα αποτρέπει τις εργαζόμενες μητέρες, να επιστρέψουν σύντομα στη εργασία τους, εφόσον το επιθυμούν. Σε αυτό το πλαίσιο κινείται και η πρόταση αναπλήρωσης με προσωπικό για όσο διάστημα διαρκεί η άδεια μητρότητας στις μητέρες ελεύθερες επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες, με δαπάνη της Δ.Υ.Π.Α.

Επίσης προτείνεται η υποστήριξη της οικογένειας μέσω φοροαπαλλαγών και φορολογικών κινήτρων για τις οικογένειες με παιδιά, ενώ σημαντικό μέτρο θεωρούμε την επαναφορά της έκπτωσης φόρου για τα παιδιά που σπουδάζουν μακριά από τον τόπο κατοικίας των γονιών τους.

Ακόμα, η κάλυψη των στεγαστικών αναγκών των νέων οικογενειών μέσω ενός προγράμματος κοινωνικών κατοικιών με χαμηλό ενοίκιο θα συμβάλλει ουσιαστικά στην αντιμετώπιση του δημογραφικού. Επίσης, προτείνεται η ενίσχυση των συστημάτων φροντίδας για τους ηλικιωμένους καθώς και την ενίσχυση των υπηρεσιών υγείας, πρόνοιας και εκπαίδευσης στις περιοχές που αντιμετωπίζουν σοβαρά δημογραφικά προβλήματα.

Οι ολοκληρωμένες και πολυεπίπεδες προτάσεις του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής επενδύουν και αποσκοπούν στη στήριξη των πολιτών και των οικογενειών τους. Μόνο έτσι θα αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το δημογραφικό.


Πηγή

Leave a Reply