Οι αυξήσεις στις τιμές ρεύματος και η αποτυχία της κυβέρνησης στον τομέα της ενέργειας

Για τις αυξήσεις στις τιμές ηλεκτρικού ρεύματος, ο Φραγκίσκος Παρασύρης, Βουλευτής Ηρακλείου και Υπεύθυνος του Κοινοβουλευτικού Τομέα Ενέργειας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής έκανε την παρακάτω δήλωση. 

Μαζί με το άνοιγμα της κάλπης, εκατομμύρια Έλληνες καταναλωτές θα επιβαρυνθούν από μια πρωτόγνωρη  αύξηση στους λογαριασμούς ρεύματος, τους επόμενους μήνες, που φτάνει μέχρι και το 70%.

Μια ακόμα δυσβάστακτη  επιβάρυνση στον οικογενειακό προϋπολογισμό και στο ήδη αυξημένο κόστος ζωής, που κάνει δύσκολη τη ζωή και την καθημερινότητα για τα ελληνικά νοικοκυριά. 

Ύστερα από την εφαρμογή των πολύχρωμων τιμολογίων, μια αύξηση στις τιμές ρεύματος τέτοιου επιπέδου, θα έπρεπε να ταρακουνήσει το επιτελείο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που θα έπρεπε ήδη να έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα, προκειμένου να μη μετακυληθεί και αυτή η αύξηση στους καταναλωτές. Κάτι που δεν έπραξε η κυβέρνηση της Ν.Δ.

Ακολουθούν ξανά το ίδιο αφήγημα. Όταν οι τιμές ρεύματος μειώνονται, τότε γίνεται «κατόπιν ενεργειών τους», όταν όμως αυξάνονται τότε φταίνε οι εταιρίες. 

Στην πραγματικότητα οι καταναλωτές και η χώρα παραμένουν απροστάτευτοι στους ενεργειακούς κολοσσούς. Ως ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, είχαμε, από νωρίς προειδοποιήσει, ότι αφήνουν εντελώς απροστάτευτα τα ελληνικά νοικοκυριά, ώστε να γίνουν εύκολη «λεία» για τους προμηθευτές ενέργειας. Τότε έκαναν πως δεν άκουγαν. Τώρα οφείλουν να παραδεχθούν την αποτυχία της ενεργειακής τους πολιτικής.

Μιας πολιτικής που  έχει αποτύχει σε όλα τα επίπεδα και κυρίως στο να διασφαλίσει απρόσκοπτα, φθηνό ρεύμα στους Έλληνες, γιατί ακόμη και όταν οι χονδρικές τιμές ρεύματος ήταν χαμηλά, οι καταναλωτές πλήρωναν ακριβά. Και βεβαίως, μόλις αυξήθηκε η χονδρική τιμή, κατευθείαν εκτοξεύθηκε η λιανική προς τα νοικοκυριά. 

Όλα αυτά διότι δεν φρόντισαν να φτιάξουν το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο προστασίας για τους καταναλωτές, διότι δεν προχώρησαν σε πολιτικές αποθήκευσης για τη φθηνή πράσινη ενέργεια, διότι δεν τους απασχολεί ο εκδημοκρατισμός της πράσινης μετάβασης στη χώρα, αλλά η παραχώρησή της στα ολιγοπώλια.

Αποτύχατε στον τομέα της Ενέργειας, το ξέρουν οι Έλληνες. 


Πηγή

Leave a Reply