Νίκος Παππάς στην Αυγή: Προοδευτική σύγκλιση για να φύγει η ΝΔ

«Μείζον ζητούμενο είναι η απομάκρυνση της κυβέρνησης Μητσοτάκη» τονίζει ο Νίκος Παππάς μιλώντας στην ΑΥΓΗ της Κυριακής για την ανάγκη προοδευτικών συγκλίσεων προκειμένου να «φύγει» η Νέα Δημοκρατία.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και τομεάρχης Οικονομικών και Οικονομίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογραμμίζει ότι η πολυδιάσπαση των προοδευτικών δυνάμεων «δεν βοηθά στην ενίσχυση και στην έκφραση μιας δυναμικής που έρχεται από τα κάτω», ενώ εκτιμά ότι οι εξελίξεις στη Γαλλία με την εκλογική σύμπραξη Σοσιαλιστών, Κομμουνιστών, αριστερών και Πρασίνων «δείχνουν τον δρόμο».

Επιπλέον, μιλά για την εκλογική καθίζηση της Ν.Δ., ενώ εκφράζει τον προβληματισμό του για την άνοδο της Ακροδεξιάς και τα υψηλά ποσοστά της αποχής. Ο ίδιος αναφέρεται ακόμη στο επερχόμενο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., θέτοντας μετ’ επιτάσεως την ανάγκη ολοκλήρωσης του μετασχηματισμού του κόμματος.

Χαρακτηρίζει «στοίχημα, που πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. να κερδίσει», την περιφερειακή οργάνωση, την ψηφιακή λειτουργία και την καθολική συμμετοχή σε όλα τα επίπεδα. Συγχρόνως, εξαπολύει σφοδρή επίθεση εναντίον της κυβέρνησης για την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια, σημειώνοντας ότι «ο κ. Μητσοτάκης αναζητά δημοσιονομικά άλλοθι και διεθνή αντιπαραδείγματα για να μην λάβει μέτρα ανακούφισης των νοικοκυριών» και διαψεύδεται διαρκώς.

Πρόσφατα ανακοινώθηκε η έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων. Πώς βλέπετε την απόφαση της κυβέρνησης και ποια άλλα μέτρα πρέπει να ληφθούν προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια;

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. αποφάσισε να προχωρήσει πολύ αργά και πολύ λίγο. Η έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων, υπερκέρδη τα οποία δεν υπήρχαν πριν από λίγους μήνες για τον κ. Θεοχάρη και τον κ. Μητσοτάκη, θα γίνει με τον κατώτατο συντελεστή (33%) που ορίζει ο ευρωπαϊκός κανονισμός. Γιατί δεν τολμούν να τα φορολογήσουν με τον ανώτατο επιτρεπτό συντελεστή του 90%; Γιατί δεν τολμούν να φορολογήσουν και τα υπερκέρδη των τραπεζών και των εταιρειών ενέργειας, που επίσης ζητάμε μετ’ επιτάσεως; Τα ερωτήματα είναι ρητορικά προφανώς.

Ολοι αντιλαμβανόμαστε τη βάση από την οποία εκκινεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Μεταξύ διυλιστηρίων και μεσαίας τάξης, την οποία συμπιέζει με την άδικη και αντισυνταγματική τεκμαρτή φορολόγηση των επαγγελματιών, επιλέγει τα διυλιστήρια. Για να κρατήσει γεμάτα τα ταμεία του κράτους, δεν μειώνει τους έμμεσους φόρους και επιλέγει να διατηρεί και να αξιοποιεί την ακρίβεια. Ο κ. Μητσοτάκης αναζητά δημοσιονομικά άλλοθι και διεθνή αντιπαραδείγματα για να μην λάβει μέτρα ανακούφισης των νοικοκυριών. Διαψεύδεται διαρκώς. Στο πρώτο τετράμηνο του έτους το πλεόνασμα έφτασε στα 3,2 δισ. ευρώ όταν ο στόχος ήταν 800 εκατ. ευρώ. Με τέτοια δημοσιονομικά αποτελέσματα δεν μπορεί να μειώσει κανέναν φόρο;

Η διεθνής πρακτική λέει ότι ο μηδενισμός του ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής και η μείωσή του στα υπόλοιπα προϊόντα ρίχνει τις τιμές. Στην Κύπρο και στην Πορτογαλία ο πληθωρισμός τροφίμων αποκλιμακώθηκε ραγδαία. Στην Ισπανία, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας, η μείωση φάνηκε και στο ράφι. Σε όσους επιμένουν ότι «δεν μειώνουμε τον ΦΠΑ στα τρόφιμα για να μην αυξηθεί η κατανάλωση» απαντάμε ότι αυτά είναι πολιτικές ανοησίες. Η λύση για την καταπολέμηση της ακρίβειας περνάει από τον μηδενισμό του ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής και τη μείωση των έμμεσων φόρων στα υπόλοιπα προϊόντα, η διατίμηση στο ποσοστό κέρδους σε όλη την αλυσίδα αξίας. Το έστειλαν το μήνυμα οι πολίτες, ο κ. Μητσοτάκης δεν το έλαβε, που ομολόγησε ότι συνεχίζει με την ίδια πολιτική.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία κατοχύρωσε τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ωστόσο ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ μαζί αγγίζουν οριακά το μειωμένο κατά 13 μονάδες ποσοστό της Ν.Δ. Πώς ερμηνεύετε το γεγονός ότι βάσει των εκλογικών αποτελεσμάτων οι προοδευτικές δυνάμεις αδυνατούν να δημιουργήσουν ένα πλειοψηφικό κοινωνικό ρεύμα;

Η πολυδιάσπαση των προοδευτικών δυνάμεων δεν βοηθά στην ενίσχυση και στην έκφραση μιας δυναμικής που έρχεται από τα κάτω. Και απογοητεύει τον αριστερό και προοδευτικό κόσμο, ο οποίος ζητά «να κάνετε κάτι». Στη δεδομένη χρονική στιγμή το μήνυμα είναι σαφές και προς τα δύο κόμματα. Συμπόρευση κοινοβουλευτική και κοινωνική, σύγκλιση προγραμματική και εκλογική για να δημιουργηθεί ένας προοδευτικός πόλος, ο οποίος θα έχει ισχυρές πιθανότητες να κερδίσει τις επόμενες εκλογές. Οι εξελίξεις στη Γαλλία, με την κοινή εκλογική κάθοδο των Σοσιαλιστών, των Κομμουνιστών, των Πρασίνων και του κόμματος του Μελανσόν δείχνουν τον δρόμο. Όταν ο Πρόεδρος Μακρόν προκήρυξε πρόωρες εκλογές, οι εν λόγω πολιτικές δυνάμεις «κλειδώθηκαν» σε ένα δωμάτιο και δεν βγήκαν από εκεί πριν να έχουν πολιτική συμφωνία για το πρόγραμμα και κοινούς υποψήφιους σε όλες τις περιφέρειες.
Πολλοί ισχυρίζονται ότι αποχή και Ακροδεξιά είναι οι δύο «κερδισμένοι» των ευρωεκλογών. Τι λέτε;

Στις εκλογές αυτές η μεγάλη χαμένη ήταν η Ν.Δ. του κ. Μητσοτάκη. Η εκλογική της καθίζηση μέσα σε ένα μόνο έτος είναι πρωτοφανής για κυβερνητικό κόμμα. Το 41% τελείωσε, το τελειώσαμε. Η αύξηση της αποχής και η άνοδος της Ακροδεξιάς, εδώ αλλά και στην Ευρώπη, δεν περνά απαρατήρητη. Αυξάνει, μάλιστα, τη δική μας υποχρέωση να αντιστρέψουμε αυτή την κατάσταση. Είναι υποχρέωσή μας και θα τη φέρουμε εις πέρας.

Εχετε προτείνει την εκλογική συμπόρευση ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Αυτό στην πράξη πώς μπορεί να γίνει; Σε σχέση με τον επικεφαλής αυτού του εγχειρήματος ποια είναι η πρότασή σας; Θα πρέπει να οριστεί από κοινή κάλπη των δύο κομμάτων;

Το μείζον ζητούμενο είναι η απομάκρυνση της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Σε συνθήκες ενισχυμένης αναλογικής εντός πλειοψηφικού συστήματος πρέπει να πάρουμε τις κατάλληλες πρωτοβουλίες για να το πετύχουμε. Και οι πρωτοβουλίες αυτές θέλουν τη σύγκλιση των συγκροτημένων προοδευτικών κομμάτων. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία μπαίνει μπροστά σε αυτή τη διαδικασία, έχοντας το ιδεολογικό και πολιτικό οπλοστάσιο και το προγραμματικό και στελεχιακό απόθεμα για να το κάνει. Προφανώς και δεν μιλάμε για διάλυση και μετέπειτα συγχώνευση των κομμάτων. Έχουμε δύο κόμματα με ιστορικές διαδρομές και διαφορές, κόμματα που πρέπει να διατηρήσουν την αυτοτέλειά τους και, βεβαίως, να προχωρήσουν στην υλοποίηση των στόχων τους, οι οποίοι, σε ό,τι μας αφορά, έχουν να κάνουν με την περιφερειακή μας οργάνωση, την ενεργοποίηση των μελών μας, την αξιοποίηση όλων των στελεχών κ.ά.

Τις τελευταίες ημέρες έχει αρχίσει να διαφαίνεται ένας πιθανός οδικός χάρτης για τη σύγκλιση. Θεμέλιο μιας εκλογικής συνεργασίας πρέπει να είναι ένα πρόγραμμα το οποίο θα απαντά στα μεγάλα ζητούμενα. Θα καταπολεμηθεί η ακρίβεια; Θα βρεθεί λύση στα μείζονα ζητήματα της στέγης και του ιδιωτικού χρέους; Θα καταργηθεί η τεκμαρτή φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών; Θα ανασάνει το Κράτος Δικαίου; Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ μπορούν να δημιουργήσουν πολιτικό γεγονός και να πυροδοτήσουν τις εξελίξεις.

Σε ό,τι αφορά το θέμα του επικεφαλής, για το οποίο ρωτάτε, η παρέμβαση του Στέφανου Κασσελάκη, τόσο κατά την ομιλία του στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας όσο και σε μετέπειτα συνέντευξή του, δείχνει τον δρόμο για τις ενδεδειγμένες διαδικασίες.

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να έχουμε στον νου μας ότι ο χρόνος δεν είναι σύμμαχος. Διότι αν στις επόμενες δημοσκοπήσεις η Ν.Δ. αρχίσει να λαμβάνει ποσοστά χαμηλότερα από αυτά της ευρωκάλπης, ο κ. Μητσοτάκης μπορεί να μπει στον πειρασμό να πάει σε πρόωρες εκλογές και να μας πιάσει απροετοίμαστους. Σε μια τέτοια περίπτωση δεν θα έχουμε δικαιολογία για την κωλυσιεργία.
Πώς κρίνετε την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για ενιαία πολιτική ομάδα ομοσπονδιακού χαρακτήρα Σοσιαλιστών, Αριστεράς και Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο;

Οι ευρωομάδες Σοσιαλιστών, Αριστεράς και Πρασίνων έχουν αναπτύξει μια συνεννόηση και συνεργασία σε βασικά ζητήματα. Προφανώς, πρέπει να ενταθούν αυτή η σύμπλευση και η συνεργασία. Οι κοινές πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις, η αύξηση της δυναμικής και της ισχύος αυτής της «πλευράς» θα τρομάξει τη σύμπλευση της ευρωπαϊκής Δεξιάς και Ακροδεξιάς. Τα γεγονότα, οι συνθήκες και τα αιτήματα από τη βάση θα ορίσουν και το επίπεδο και τον χαρακτήρα της συνεργασίας.

Το φθινόπωρο θα υπάρξει Καταστατικό Συνέδριο. Ποιες αλλαγές πρέπει να γίνουν κατά τη γνώμη σας στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.;

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, όλοι εμείς, πρέπει να μείνουμε προσηλωμένοι στους μεγάλους στόχους που έχουμε θέσει. Και να εργαστούμε σκληρά το επόμενο διάστημα για το κοινό μας σπίτι. Η ολοκλήρωση του μετασχηματισμού μας, που έχουμε συναποφασίσει αλλά δεν έχουμε ολοκληρώσει, η περιφερειακή οργάνωση του κόμματος, η ψηφιακή λειτουργία, η καθολική συμμετοχή σε όλα τα επίπεδα είναι στοιχήματα που πρέπει να κερδίσουμε. Θεωρώ ότι το επόμενο διάστημα, και ενόψει και μέσα και από το Καταστατικό Συνέδριο, θα υπάρξει ένας δημιουργικός διάλογος, θα έρθουν και προτάσεις από τις Οργανώσεις μας, που θα θωρακίσουν και θα ενισχύσουν το κόμμα και την καθολική συμμετοχή των μελών. Τέτοιες διαδικασίες πάντοτε γεννούν ελπίδα και προοπτική.

Leave a Reply