Ανάρτηση Δημήτρη Μάντζου, Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου και υπεύθυνου Κ.Τ.Ε. Εξωτερικών ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής

Στις 22 Μαρτίου 2024, σε συνέχεια σχετικών αναρτήσεων σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Ουκρανού Προέδρου, για «αμυντικές συμφωνίες» με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής ζητήσαμε την άμεση σύγκληση της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής ώστε να υπάρξει αναλυτική ενημέρωση για τις δεσμεύσεις, που έχει αναλάβει η Ελλάδα για την υποστήριξη της Ουκρανίας, είτε σε διμερές είτε σε πολυμερές επίπεδο.

Και το ζητήσαμε αυτό, με αίσθημα ευθύνης, ακριβώς διότι η δική μας παράταξη υποστήριξε ευθύς εξαρχής και χωρίς επιφυλάξεις την υποστήριξη της αμυνόμενης Ουκρανίας απέναντι στην παράνομη και βάρβαρη εισβολή της Ρωσίας -με μία θεμελιώδη προϋπόθεση: αναλυτική ενημέρωση και τακτική λογοδοσία. 

Έκτοτε, ούτε η Πρόεδρος της Επιτροπής κα. Μπακογιάννη, ούτε οι συναρμόδιοι Υπουργοί κ.κ. Γεραπετρίτης και Δένδιας, είχαν την ελάχιστη ευαισθησία να ενημερώσουν την Εθνική Αντιπροσωπεία για το πολύ σοβαρό αυτό ζήτημα.

Σήμερα, δύο μήνες μετά, το ζήτημα λαμβάνει νέα τροπή, μετά τις επίσημες ανακοινώσεις της Ουκρανικής Προεδρίας για «διαπραγματεύσεις» για μια «νέα αμυντική συμφωνία». 

Επειδή ακριβώς οι συναινέσεις στις εξωτερικές υποθέσεις της χώρας δεν εκβιάζονται, αλλά οικοδομούνται. Και επειδή η λογοδοσία αποτελεί στοιχείο πραγματικού και όχι κατ’ επίφαση πατριωτισμού, ρωτάμε ευθέως την Κυβέρνηση: 

Θα υπάρξει -έστω τώρα- η ευαισθησία και η ευσυνειδησία ώστε να ενημερωθούν οι πολιτικές δυνάμεις και οι πολίτες αυτής της χώρας για τις διεθνείς μας δεσμεύσεις ή πρέπει να τα περιμένουμε να τα μάθουμε όλα από τις εφημερίδες, τα social media και τις δηλώσεις ξένων ηγετών;


Πηγή

Leave a Reply